Rozvod a delenie majetku

kvietocka33
23. júl 2015

Zienky som vydata 6rokov no uz rok nezijeme s manzelom v spolocnej domacnosti.on sa odstahoval do ineho mesta k rodicom a ja so synom (5rokov) byvame u mojich rodicom.hned po narodeni syna sme zacali prerabat komplet dom.Dom niekedy patril manzelovej matke a jej jestre.svokra prepisala po nasom manzelstve polovicu domu na syna a ta druha polka sa vyplatila manzelovej tete.existuje o tom papier ze sa jej vyplatilo.no teraz ked ide k rozvodu manzel sa hada ze vsetok dom patri len jemu.do fekonstrukcie domu som samozrejme prispela aj ja financne.mate niekto takyto problem?

bonaqa2013
23. júl 2015

@kvietocka33 chce to dobrého právnika.
Pozri na katastrálny portál. sk Tam to máš presne ako to je - kto je vlastník. Nedaj sa ošklbať.

kvietocka33
autor
23. júl 2015

@bonaqa2013 to ze na katastry je zapisany vlastnik domu manzel.bojim sa toho ze s tym nepochodim a on mi nebude chciet vyplatit ani len to co som investovala ja.a to nepocotam pracu co nam pomahal moj otec.a ja tiez nechcem byvat teraz neviem do kedy u rodicov.vsetky moje uspory posli do prerabky domu.

bonaqa2013
23. júl 2015

@kvietocka33 jednoznačne dobrého právnika. A vedela si že dom bude len a len manž.?

kvietocka33
autor
23. júl 2015

@bonaqa2013 nie tak toto som netusila.a dokonca az terax som sa dozvedela aj to ze ja a syn tam nemame ani trvale bydlisko.obciansky mam na adresu rodicov lebo ten som menila koli priezvisku hned po svadbs.a manzel kedze je z ineho mesta tak si zmenil koli poste tiez po svadbe a s tym ze ked sa bude prihlasovat na trvale bydlusko tak prihlasi aj mna.no mal to davno premyslene.

sisaha
24. júl 2015

@kvietocka33 mas narok na peniaze vrazene do prerabky a ak ste vy vyplacali jeho tetu, tak aj na polovicu tych penazi. Ale na dom narok nemas, pravdepodobne to bolo darom iba manzelovi.

kvietocka33
autor
24. júl 2015

@sisaha tetku sme vyplacali my.dokonca som dala ja peniaze.ale kto mi to teraz uveri? A nepatri jemu len polovica domu?ta ktoru mu darovala mama?a ta druha polka by sa nemala delit na poli?neviem nemam sx tym skusenost.prweto sa pytam tu ci niektora nemate pidobny problem

sisaha
24. júl 2015

@kvietocka33 nie, dar je iba toho, kto je obdarovany. Ak si davala peniaze na vyplatenie jeho tety zo svojich uspor, ktore si mala pred manzelstvom, tak si ich mozes narokovat. Predpokladam, ze si to robila prevodom z uctu. Nuz chyba bola, ze ste to potom nasledne nedotiahli tak, ze by on polovicu prepisal na teba, ked si uz polovicou vyplatila jeho tetku.

kvietocka33
autor
24. júl 2015

@sisaha a prevodom nie.z ruky do ruky sa davali peniaze.a skoda no co uz.a ak by nechcel na mna mohol sa prepusat na syna.ale clovek sa uci na vlastnych chybach ☹ mna len mrzi teraz to ze mi vcera zavolal a ci som si vypratala vsetky svoje veci z domu.ja ze nie.a on ze moja chyba.ze co ja chcem z domu ked je vsetko jeho.ja ze vtedy si vypracem veci ked dostanem peniaze co som dala do domu.a on ze ake stale peniaze omielam ked ja son svoje prehardakala

liebling98
24. júl 2015

@kvietocka33 záleží od toho, na základe čoho bola vykonaná zmena na katastri. Polovicu domu dostal darom od mamy, tá patrí jasne len jemu. Ale k tej druhej polovici museli zápis vykonať na základe nejakého dokumentu, dohody medzi tetou a manželom. Ak aj to bola darovacia zmluva, manžel je výlučným vlastníkom aj tej polovice. Ak to bola ale kúpno predajná zmluva uzavretá počas manželstva, tak aj keby bola len medzi tetou a tvojim mužom, táto polovica by bola súčasťou BSM. Musíš zistiť na základe čoho bol povolený vklad do katastra k tej tetinej polovici.

bonaqa2013
24. júl 2015

@kvietocka33 HNonline.sk tam nájdeš poradňa. Na tejto stránke odpovedajú právnici na otázky čitateľov.