Rozvod a bývanie

24. aug 2023

Zdravím, potrebovala by som radu od niekoho, kto si možno týmto prešiel. Som matka s 18 ročnou dcérkou a môj manžel je dlhodobo nezamestnaný. Tvrdí, že o nájdenie práce záujem má, no mám podozrenie, že sa tomu vyhýba, akokoľvek sa dá. Do toho nás v minulosti fyzicky a do dnešku psychicky týra. Vždy som sa mu snažila dávať šance, no už to zašlo do momentu, kedy to chcem ukončiť. Racionálne som sa chcela dohodnúť nech odíde a ja mu budem ochotná prispievať na nájom, len aby bol pokoj, no on na to pristúpiť nechce a vyzerá to, že sa mi ho nijak z bytu nepodarí dostať. Mal niekto podobnú skúsenosť a ako ste ju poprípadne riešili prosím? Je nejaká rýchla cesta bez súdenia sa roky s narcistom a manipulátorom? Prosím len vážne reakcie a za každú radu som vďačná.

pribinak
24. aug 2023

Toto chce 1. krok a to veľkú bojovú poradu s právnikom. Dobre napísať návrh na rozvod a potom žiaľ tvrdý boj o majetok

Tu by som prachy na právnika nešetrila

Máš dcéru, máš pre koho bojovať

aaaa1111
24. aug 2023

ak je byt v bsm, tak ho velmi z bytu nevyhodis ani po rozvode. ak ti byt ostane v spoluvlastnictve, potom sa mozete dohodnut na zruseni spoluvlastnictva (bud on vyplati teba, alebo naopak). ak k dohode nedojde, mozes sa obratit na sud, aby zrusil spoluvlastnictvo, to samozrejme moze trvat 2-3 roky

tosomja
24. aug 2023

Áno, je tu riešenie. Dcérka 18r na brigádu popri škole, ty čo práce a do podnájmu na čas do rozvodu a vysporiadania majetku po rozvode. Čím skôr podať na súd o rozvod, nech sa to neťahá roky. Keď chodí dcéra do školy na denné štúdium môže požiadať o výživné na seba.
Mimosúdne asi ťažko, keď nechce. A aj keby chcel, o rok sa môže rozhodnúť ináč a ste tam kde ste teraz.

zmrzlinka2021
24. aug 2023

@tosomja žiaľ tieto súdne spory sa ťahajú dlhé roky

tosomja
24. aug 2023

@zmrzlinka2021 tak to viem. Ale dcéra môže podať predbežné na výživné (keď chodí do školy) a zvyšok už je na súde, niekedy je to 3 mesiace, niekedy rok, dva. Dôležité je rozviesť sa a hneď začať riešiť, kým tam nie su dlhy.

autor
24. aug 2023

Tam je problém,že on sa nechce pohnúť, ani odísť, ani to riešiť, nemá žiadnu snahu a stratil hocijaký postoj k životu. Snažila som sa porozprávať, má stále prázdne sluby, že na tom mame zapracovať, no toto sa taha 10 rokov a nikdy sa nezmenil, vždy sa časom vyfarbil. Bojím sa odísť a nechať ho v našom byte, aby nám ho nezobrali, kedze nema prijem. Taktiež bojim sa odist, kedze najmy su pre samozivitelku neunosne. Dcerka ma tazku skolu, pracuje uz dlho ale len cez vikendy a to moc nedopomoze

pribinak
24. aug 2023

Neodchádzaj! Lebo o ten byt prídeš. Bude dlh na nájomnom či energiách

Dcéra nech si poda návrh na výživné. Nie ty. Je dospela, musí to urobiť ona vo svojim mene

Ešte raz. Tvoja situácia vyžaduje poradu s právnikom

autor
24. aug 2023

@pribinak Lenže neviem si predstaviť situáciu súdenia sa s mužom a spolunažívanie v jednej domácnosti. Dcérka má maturitný ročník a potrebuje maximalny klud

tosomja
24. aug 2023

Dcéra sa môže učiť aj v knižnici, či u kamarátky. Keby už bolo zle. Je dospelá, určite si poradí. A ty nemôžeš pozerať na muža od ktorého chces odísť. Už si mala podať na rozvod a začať riešiť. Nechce odísť, budete musieť predať a každý dostane podiel. Nemá príjem, bude musieť mať, keď nechce ísť ešte aj do basy. Kým nie je chorý, tak bez pardonu.

zmrzlinka2021
24. aug 2023

Podala si žiadosť o rozvod?

bluka2
24. aug 2023

Rýchla cesta bez súdenia sa roky s narcistom a manipulátorom nie je. Narcis = z definície sa s ním nedá dohodnúť. Jediná cesta je sa s ním nebavit a riešiť všetko cez úrady. Samozrejme v tejto situácii spoločne bývanie určite nie, však je to psycho. Teda mi z toho vychádza len to, že ak nechce on odísť a ty nemáš na neho páky. musíte odísť vy. Ale právnik je v tejto situácii základ.

olimuc
25. aug 2023

Aby si sa vyhla sudu, to jedine, ze by umrel … zabit ho len tak nemozes, takze nic ine ako pravnik Ti neostava … ak ta tyra, zavolaj parkrat policajtov a mozno to pojde rychlejsie aj na sude.. ziadne dohody a prispievanie, je lenivy debil, tak nech skonci ako bezdak … co s nim.

mogaa
25. aug 2023

A prečo by manžel dobrovolne odchádzal zo SVOJHO bytu? Byt je rovnako jeho ako tvoj a ste manželia.....Iné by bolo ak by bol byt výlučne tvoj, ale aj tam by si ho vedela z bytu dostať až po rozvode.....ešte teoreticky je tam možnosť dať ho na súd za týranie počas manželstva a obmedziť mu vstup ale to len v prípade ak sa dokáže týranie.....a to sa dokazuje veľmi ťažko ak nie sú svedkovia alebo dôkazy, tam nestačí tvrdenie teba a dcéry, rovnako nestačí dať trestné oznámenie, musia byť dôkazy a bude to na dlhšiu dobu....aj tak ho ale v konečnom dôsledku budeš musieť vyplatiť....

luccija
29. aug 2023

Koho je byt, je na hypotéku?