Rozvedení rodičia - rozdelenie prázdnin

khuliniova
9. okt 2023

Ahojte. Súdom mam zverené deti do opatery ja. Otec ich ma každý druhý víkend. Všetky prázdniny teda pripadajú mne, čo sa mi nezdá fér. Môžem požiadať súd o upravenie styku, rozdelenie prázdnin pre oboch rodičov? Existuje niečo také. Hľadala som v témach starších, nič som nenašla. Ďakujem 🙏

huxy
9. okt 2023

Samozrejme že je to možné. A najlepšie ozaj cez súd. Návrh na úpravu styku s maloletym.

lucylaw
9. okt 2023

@khuliniova Samozrejme, že môžeš súd požiadať o úpravu styku, ale rátaj s tým, že aj keď vám súd schváli, že budeš mať napríklad deti cez letné prázdniny mesiac ty a mesiac ich otec, tak to tak v realite byť nemusí, pretože on má len právo s nimi byť, nie povinnosť..Jediná jeho povinnosť je platiť výživné, inak keby nechcel byť s deťmi vôbec, tak ho neprinútiš..

khuliniova
autor
9. okt 2023

@huxy mate osobnú skúsenosť? Neviem akým spôsobom to navrhnúť. Či každé druhé prázdniny otcovi a letné nemám tušenia. Viem, že keď ich bude mať dva týždne on počas leta, dva ja. Ich týždne neuvidím..

khuliniova
autor
9. okt 2023

@lucylaw to mi je jasne ale to co súd určí on berie. Preto to chcem podať a mat podložené. Viem, že povinnosti mam len ja.🤣

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
khuliniova
autor
9. okt 2023

@chodec15 ďakujem 🙂 určite to dám 4 a 4 týždne. Ma rodičov ktorý mu pomôžu a zoberú si dovolenku. Ja nemam takže sa mi budu aj tie 4 týždne ťažko vykrivat, uvidíme ako to súd vyhodnotí.

huxy
9. okt 2023

@khuliniova áno, osobnú skúsenosť mám. Akurát ten návrh podával otec dcéry. On navrhoval 2 týždne aj jeden aj druhý mesiac. No ja som s tým nesúhlasila. Nakoniec som na súde navrhla kompromis, že týždeň jeden mesiac a týždeň druhý mesiac,plus stále každý druhý víkend, ako aj bežné. Tiež sme si určili Vianoce a Silvestra, jeden rok u mňa Vianoce, u neho Silvestra, druhý rok opačne. Plus jarné prázdniny každý druhý rok na striedačku.

lujza123
9. okt 2023

@khuliniova ved sa ho najskôr spýtaj, sú to predsa jeho deti. Väčšinou to ľudia mávajú že polku prázdnin jeden, polku druhý, ako si to rozdelíte je to na vás
Najľahšie je spísať rodičovskú dohodu a poslať na súd kde ju schvália

khuliniova
autor
9. okt 2023

@lujza123 áno povedala som mu o tom a určite sa budem chcieť dohodnúť najprv s ním. Rodičovskú dohodu určite nepodáme on bude skúšať sa tomu vyhnúť co najviac 🤣

@huxy môžem Vám napísať?

majka99999
9. okt 2023

Hlavne, prazdniny letne su 9 tyzdnov v podstate, kedze 31 dni maju oba mesiace plus 1.9. je volno. Ved si treba podelit aj jesenne a jarne prazdniny, Velku Noc a Vianoce so Silvetrom. Nemusi byt vsetko iba na matke. Ak sa otec deti vie postarat, resp. deti travia cast prazdnin u starych rodivov z otcovej strany, tak preco nie. Vsetko je o komunikacii, trebars prvy a stvrty julovy tyzden a treti augistovy... Alebo kazdy druhy tyzden s tym, ze on ich bude mat 5 tyzdnov, ked ich vidi len cez vikend kazde 2 tyzdne cez rok. S tym, ze ak trebars chcu ist k moru od stredy do stvrtka na tyzden, tak sa da vyjst v ustrety. Myslim, ze je dolezita komunikacia, ake mate pradstavy a najst potom kompromis. Tiez by som nechcela asi cely mesiac bez deti.
Na sude sa da schvalit rodicovska dohoda, mozete striedat, ze parny rok ma jeden 5 tyzdnov letne prazdniny a druhy ma 4 t plus 1 tyzden jarnych a neparny rok sa vymeni. Je to lepsie pre planovanie dovolenky mimo bydliska.

khuliniova
autor
9. okt 2023

@majka99999 aha to je dobrý nápad kvôli tej dovolenke. Potrebovala som reálne skúsenosti ako to chodí.. Ja osobne nepoznám nikoho alebo ak áno tak sa rodicia vedia dohodnúť. U nás to tak nieje. Aj keď ich vidí každý druhý víkend len, viacej nežiada. Na dovolenku ich nebrava, ani cez prázdniny ani nič viac vlastne ako ma určené.. Ďakujem za komentár a čas 🙂

ada_alica
9. okt 2023

presne tak on má právo a ak.pre deti nepríde....tak sa musíš postarať ty, ani súdne rozhodnutie ho neprinuti si brať deti ak to sám nebude chcieť.... naozaj rovnoprávnosť 🤷

sense
9. okt 2023

My máme rozdelené, 5 týždňov on, 5 ja.... Podľa dohody, ale viac menej plánujem dovolenku podľa ex. Ale to mi nevadí, viem si to zorganizovať tak aby bol aj vlk sýty aj ovca celá.
A áno môžeš požiadať súd ak sa nechce dohodnut
Ale ak nemá záujem žiaľ nedonutis ho, otec ma len povinnosť platiť, bravat si deti je už len právo

khuliniova
autor
9. okt 2023

@ada_alica nepáči sa mi to vôbec ako je to nastavene.. Niektoré ženy dostanú výživné občas v nejakej sume a stačí.. Žena sa môže aj poblaznit.. Taktiež rovnaká vyzivovacia povinnosť. Ja mam prispievať rovnakou sumou ako otec ale to ze mam prácu len na ranné smeny a teda menej zarabam ako on, ktorý môže mať akúkoľvek prácu.. 💁

daniska155
9. okt 2023

zakazdym mas moznost poziadat o upravu, ak nieco nevychdaza. prazdniny si mozte podelit tak, aby boli deti u oboch rodicov narovnako. co sa tyka vyzivneho, to mozes tiez kludne napadnut, ak to tebe financne nevychadza a byvali ma lepsie moznosti

majlo1234
9. okt 2023

My mame v lete dva a dva tyzdne z kzdeho mesiaca. Ostatne prazdniny dlhsie rozdelene na polovicu.

khuliniova
autor
9. okt 2023

Ešte by ma zaujímalo ako to je s výživným ci sa aj to upravuje keď je otec s dieťaťom celý mesiac alebo 2 týždne z mesiaca počas prázdnin?

huxy
9. okt 2023

@khuliniova kľudne

draik
9. okt 2023

@ada_alica
Si mýlite pojmy a dojmy. Ak je dieťa zverené do výlučnej starostlivosti jednému z rodičov, tak logicky ten nesie zodpovednosť. Druhému rodičovi sa priznáva len právo styku. Iné by bolo, ak by súd rozhodol o striedavej starostlivosti.

deninka233
9. okt 2023

My sme sa s ex dohodli ústne, syna má polovicu prázdnin (letných aj vianočných) a celé prázdniny čo sa týka jesenných, veľkej noci a takých tých kratších. Pri tých kratších vždy berie syna ku svojej rodine (babkovci, sesternice atď) takže tí sú radi, že ho vidia a nikomu to nevadí. Cez letné prázdniny nie je u exa nonstop, striedame si to podľa potreby, táborov a spol. ale väčšinou je to týždeň po týždni.

deninka233
9. okt 2023

Jo a výživné máme stále rovnaké, je jedno, koľko dní je u koho. Ale zas nie je vysoké, mohlo by byť aj vyššie…

khuliniova
autor
9. okt 2023

@deninka233 vysoké a nízke je v takejto debate dosť diskutabilné keďže veľa faktorov.. Kraj, náklady atď.. Mne platí 250eur na dvoch. Prvák a predskolak.

deninka233
9. okt 2023

@khuliniova mne 100€ na jedného (teda máme len jedného). Dávam to na časť školného v synovej škole a tá platí prázdniny/neprázdniny. Ináč ťahám všetko sama /zvysok školného, strava, cestovné, lieky, pomôcky/. Viem, že keby som to riešila súdne, tak vysúdim viac, ale máme korektné vzťahy (napr. aj s týmito prázdninami) tak to nechcem siliť za dákych 50€ navyše…

khuliniova
autor
9. okt 2023

@deninka233 tiež som to chcela riešiť cez súd. Keby si požiadam o 200eur zvýšenie to nemám ako vydokladovať a keby o 100 by to bolo presne tak, žeby to skončilo na 50tich eurách.. 🙂

sense
9. okt 2023

@khuliniova u nás nie výživné je dané, aj keď teda keď ju mal celý mesiac som mu to odpustila, mohli si viac užiť. Ale keby som na. Tie peniaze odkázaná tak to neurobim

melanta
10. okt 2023

@khuliniova môj muž má s ex dohodnuté takto. Júl je chlapec s ním, august s mamou. Parný rok je dieťa u otca na Vianoce, jarné prázdniny, nepárny rok Silvester a Veľká noc. Tak sa dohodli. Reálne v lete bol malý s nami 6 týždňov, Vianoce aj Silvester tento rok bude celé prázdniny s nami. V júly výživné neplatí, iba sporenie, keďže matka v júly nemá žiadne náklady s dieťaťom.

khuliniova
autor
10. okt 2023

@melanta ďakujem krásne 🙂

miguelservantes
14. nov 2023

@khuliniova @lucylaw ahojte. Ja ako otec 2 synov (12 a 14) mam opacny problem. Deti su zverene do starostlivosti matky a ja mam pravo styku kazdy druhy vikend (piatok od 16:00 do nedele 19:00 - ano je to malo). Co sa tyka letnych prazdnin, chcel som sa dohodnut pol na pol, jedine co sa mi podarilo dosiahnut bol tyzden v juli a tyzden v auguste (malo). Dokonca teraz maju byt cez vikend u mna a matka sa rozhodla, ze jedneho syna zoberie s jej priatelom do Prahy (druhy syn ist nechce, ma futbalovy zapas). Horovim manzelke, ze OK, ale nech mi na vymenu da toho jedneho pocas jej vikendu (o tom ani pocut). Nastastie v zime mame Vianoce/Silvester na striedacku. Akym sposobom si viem vybojovat viac casu s deckami? Na co mam (napriklad aj podla sudu) narok? dakujem

khuliniova
autor
14. nov 2023

@miguelservantes ja by som na Vašom mieste chodila za sociálnou kuratorkou ktorú ste mali pridelenú na súde a opakovane to riešila.. A keď nie inak tak na súd požiadať o zmenu styku... Striedavu alebo aby ste mali určené trebárs 3 dni v jednom týždni.. 4 v druhom.. Ak mate sms komunikáciu kde vám,, bráni "v styku treba to doložiť.. Keď máte deti mať vy, by ste ich mat aj naozaj mali a nie ze ich berie na výlet a žiadna náhrada..