Ahojte 15 rokov sme žili spolu máme spolu dve deti . Ale neboli sme manželia . Rozišli sme sa a uZ sa k sebe určite nevrátime . Deti sú pri mne . Bývam v podnájme on sa odsťahoval .treba nejako právne riešiť aby boli deti u mňa . ? On nejako nemá záujem o ne . Ja ani deti nehuckam ani nič dovolila som že ak sa chcú vidieť nech sa stretnú . Nežiadala som od neho ani peniaze . Len už chcem mať kľudný život .
@colsami on v poslednom čase začal chlastat a je bez práce . Skoro dva roky som ho živila . A momentálne poberá invalidný dôchodok. Ide mi len o to ak budem chcieť ísť s deťmi na dovolenku do zahraničia aby mu náhodou nepreplo a nerobil problémy
To co on robi a ako si nici zivot nesuvisi s tym, ze mas na urcite vyzivne na deti narok. Nuz, ako chces....
Samozrejme ze moze robit problemy v buducnosti, ak je rodic detom, aj ked budete rozideni.
@viktoria12 v prvom rade riesit zverenie deti do tvojej opatery, zaroven aj vyzivne. Ak bude chciet bude problemy robit, ale s tym vela nenarobis, aj ked niektore veci vies vyriesit na sude ak bude robit velke problemy
Takže ako mám postupovať nájsť právnika alebo kde to mám začať riešit
Maj kludne ten kludny zivot s detmi, ale peniaze ziadaj v kazdom pripade. Aj ked ich teraz nepotrebujes, odkladaj ich detom alebo do rezervy. Nevies, co sa moze stat.
@viktoria12 bud cez pravnika alebo centrum pravnej pomoci, poskytuju pravne zastupovanie dokonca zadarmo
@viktoria12 uf ak chces mat klud, chod k sudu, treba to dat do poriadku, zatial deti patria obom, a tebe raz budu chybat peniažky, ci zvladnes uzivit seba podnajom a este dve deti ?
@viktoria12 nemusíš mať právnika, na internete nájdeš vzory ako spísať žiadosť na súd.
@viktoria12 nenechavaj to na nahodu a daj si deti zverit do osobnej starostlivosti. Nikdy nevies, co tomu druhemu napadne.
Ak nemá peniaze, vieš že dostaneš max 40 eur a zvládneš to finančne, počkaj pár mesiacov. Píš si presne, kedy bol s deťmi, čo priniesol, kúpil, prispel. Zbieraj dôkazy o tom, že sa skutočne nezaujíma. A potom to dorieš na súde. Priprav sa na to, že podanie na súd je ako strčiť hlavu do úľa...
@viktoria12 zvládneš to aj bez právnika
@viktoria12 do zahraničia sa dá len som súhlasom aj druhého rodiča, ale ak nerobí problémy je to OK, len má právo vedieť, kde sú jeho deti...dobré je riešiť výživné, nikdy nemôžeš vedieť, ako sa vyvinie budúcnosť a prečo by sa mal on vyvliecť zo svojich povinností voči deťom.
Si si ista ze Ti nebudu chybat ani peniaze od druheho rodica? Respektuve nie Tebe, ale detom. Deti pojdu na strednu, na vysoku... Si s tym uplne stotoznena ano?
Vzdy je dobre mat zakladne veci na papieri, ale tak.... Je to na vas 🙂