Rozhodnutie súdu o výživnom a dlžné výživné

slovanka2508
16. aug 2024

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť, ideálne od právnika. Skúsila som právnu poradňu, zatiaľ bez odozvy.
V pondelok sme mali súd, ktorý rozhodoval o styku bývalého manžela s dcérou a o zvýšení ,výživného na všetky tri deti (17,15,7). Súd sa ťahá od 04/2023. Čo sa týka styku, uzavrela sa rodičovská dohoda, avšak čo sa týka výživného, nastal problém.
Rozhodnutím súdu mi bolo výživné zvýšené s tým, že dlh na výživnom od 04/2023 do 07/2024 mi bude bývalý manžel splácať tri roky. On s daným výživným nesúhlasí a už na súde sa vyjadril, že podá odvolanie. Súd bol v pondelok 12.8. a výživné mi má posielať do 15.8.
Keďže sa chce odvolať, poslal mi pôvodnú sumu. Zrejme preto, lebo jeho právničke ešte nebolo doručené rozhodnutie súdu. Ja som právnika nemala, mne príde rozhodnutie poštou. A tak ma zaujíma....dozvedela som sa, že musí rešpektovať rozhodnutie súdu aj napriek tomu, že sa odvoláva na krajský súd. Čo však s dlhom, ktorý mu narastie za tento mesiac, prípadne aj za ďalšie mesiace? Dlh mu bol súdom vyrátaný len do júla. A musí mi za tento mesiac doplatiť do zvýšeného výživného, keď mu bude rozhodnutie doručené?
Ďakujem za odpoveď.

hipuska
16. aug 2024

Keď neprišlo tebe, ani jej (aj keď väčšina má už elektronické schránky), nie je ešte právoplatné, Takže, poslal zatiaľ správnu sumu. Potom ale, mal by poslať zvýšenú, aj keď sa odvolal...

damian85
16. aug 2024

@slovanka2508 Poslal správnu sumu. Dlžné výživné musí doplatiť ako je v rozsudku napísané. Doručením aj pri odvolaní má posielať sumu ktorá je daná v rozsudku , aj keď sa odvolal ( neviem o aké peniaze sa súdite odvolavací súd výšku výživného narodiel od starostlivosti o deti , len potvrdí , takže z 90% vyhodené peniaze za právničku z jeho strany , pokiaľ nedošlo k procesnej chybe resp.zaujatosti , nevybojuje nič ) .

slovanka2508
autor
16. aug 2024

@damian85 ďakujem krásne za odpoveď, áno, myslela som si. Tiež predpokladám, že mu rozsudok ešte nebol doručený, hoci jeho právničke predpokladám doručia rozsudok do elektronickej schránky, teda skôr ako mne. Platil na tri deti doteraz od rozvodu 250 €. Sudkyňa schválila, že mi bude platiť 400 € a dlh za obdobie od začatia konania si dal na splátky, teda ten k tomu. Lenže dlh bol vypočítaný do júla. A za tento mesiac mu teda narastie o ďalších 150 €. Plus v rozsudku nám bolo prečítané, že ak sa s platením dlžného výživného omešká, dlh je splatný celý okamžite. a mňa zaujíma...ak mu bude rozsudok doručený napr. 20.8., tak mi má za august doplatiť tých 150 € plus dlžné výživné ihneď? To mi nie je jasné. Lebo dlžné výživné do pojednávania bolo o tých 150 € nižšie ako je teraz...v prípade, že odvolací súd potvrdí rozsudok.

hipuska
16. aug 2024

@slovanka2508 prosím ťa, tiež to idem riešiť. Aký príjem mal tvoj muž?

damian85
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovanka2508
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovanka2508
autor
16. aug 2024

@damian85 Verte tomu, že dohodou sa riešiť nedá nič...na dokreslenie. Minulý rok sme vysporiadali BSM, vyplatila som ho z bytu. Keď sa od sudkyne dozvedel, že sa to ráta do príjmu, okamžite si kúpil byt, lebo si myslel, že keď tie peniaze minie, už mi vyplácať zameškané výživné nemusí. Vzal si aj na dofinancovanie bytu aj hypotéku a vraj si ešte požičal peniaze od rodiny. Suma, ktorú platí za byt s hypotékou a pôžičkou je vyššia ako výživné za všetky deti, a preto mu sudkyňa povedala, že mu to výživné zvýši aj tak...Zamestnaný je od februára, predtým bol na podpore v nezamestnanosti, lebo si myslel, že z nízkej podpory mu výživné neurčia. A ani neurčili. Vtedy sa to odročilo, kým mu neskončí podpora a nenájde si prácu. Našiel si prácu, v posledných mesiacoch jeho príjem prevyšoval 1100 € v čistom, a teda mu sudkyňa povedala, že aj z hľadiska príjmu má na to, aby platil 400 € výživné na tri deti. On to však odmieta akceptovať, tak sa bude odvolávať.
S ním sa veľmi ťažko dohaduje. Nechcem ho tu nejako očierňovať, ale dohoda u nás, zvlášť čo sa týka peňazí, nie je. On neprispieva na nič. Na žiadne krúžky, exkurzie, na strojček pre syna, na nič! So staršími deťmi sa nestretáva. Nie žeby som mu bránila...ale on nemá záujem, maximálne ich pozve na kofolu, keď privezie to najmladšie dieťa. Stretáva sa iba s ním...
Ale to je ozaj len na dokreslenie toho, že dohoda možná nie je.
Predpokladám, že keď príde rozhodnutie a sumu za tento mesiac nedoplatí, tak to budem musieť buď nechať tak, alebo sa budem musieť obrátiť na exekútora. Dobre rozmýšľam?

@hipuska Snáď som Vám v tomto príspevku odpovedala...ak nie, pokojne sa pýtajte...

hipuska
16. aug 2024

My sme tiež mali splátky, treba si pozrieť, že či tento mesiac náhodou nemalo byť zaplatené po starom a plus navýšenie v splatke. U nás to tak bolo, lebo ten prvy mesiac bol taký prelomový. Vďaka za vysvetlenie. Ja si idem teraz podať žiadosť o zvýšenie výživného, deti máme podobne 15,14,12 a mám 320€. Tak som zvedavá, že koľko by mohli dať @slovanka2508

slovanka2508
autor
16. aug 2024

@hipuska U nás sa bralo do úvahy najmä to, že od určenia výživného pri rozvode sa zmenila situácia u detí. Najstarší syn začal študovať na SŠ a najmladšia dcéra nastupuje o pár dní do 1. ročníka. V čase určovania výživného exmanžel bol na maródke, potom rok robil, potom bol zas na podpore a od februára je opäť zamestnaný. Sudkyňa dosť prihliadala na tabuľku na určovanie výživného, ktorá vznikla tento rok vo februári a keďže exmanžel bol za posledné dva roky aj na dlhšej PN a aj na podpore v nezamestnanosti, kde mal minimálny príjem, nič mu to nepomohlo, lebo sudkyňa pri výpočte výživného brala do úvahy aj priemernú mesačnú mzdu v národnom hospodárstve.

hipuska
17. aug 2024

@slovanka2508 a kde nájdem tu tabuľku?

prihlassa
17. aug 2024

@slovanka2508 ja chcem takú sudkyňu ,môj ex platí na dve študujúce deti (21,19)po 50 e a zdá sa mu to veľa .A mňa už nebaví stále sa súdiť ,stále riešiť zníženie ,najradšej by im nedal nič .

slovanka2508
autor
17. aug 2024

@hipuska https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...
Z mojej skúsenosti sa sudcovia touto tabuľkou riadia. Nie je to absolútne, ale dosť zaváži.
@prihlassa Fíha, tak pokiaľ exmanžel nie je ZŤP a preukázateľne zarába, alebo má možnosť zarábať, tak by zvýšiť výživné mali. Nám bolo vysvetlené, že výživné na deti má prednosť pred všetkými výdavkami. A to aj na bývanie. Ale môj exmanžel je rovnaký. Starším deckám by najradšej nedal nič. Tvári sa, že to MNE on platí výživné, vôbec sa nezamýšľa nad tým, koľko stojí starostlivosť o tri deti.