Rozhodla som sa požiadať o výživné

8. okt 2023

Mam na vás otazku. Ano viem, že poriesit to musim súdnou (možno mimosudnou) cestou. Ale aspoň budem mať iný pohľad na vec. Som dlho rozidena s otcom mojej dcéry. Fungovali sme "vikendovo" všetko bolo fajn. Ex bol dobrý otec, braval malú na výlety, kupoval jej, platil pravidelne výživné. Keď mala bola v prípravke v škôlke (teraz je v piatom) našiel si ex priateľku s dieťaťom. Časom sa vzali a narodilo sa im spoločne dieťa.

Ex požiadal o striedavu. Nechcela som to. Ja som bola stále malú, zrazu som mala byť bez nej. Zvykala som si ťažko. Výživné sa zrušilo a striedava schválila. Každý cent som musela pýtať. Exova partnerka ma prve dieťa dcéru. Naša dcéra nisila výlučne oblečenie po nej. V mnohych prípadoch sa ex postavil na stranu cudzieho decka. A to ich spoločne zrazu bolo na prvom nieste. Malá tam už nechce chodiť. Trvá to už pár mesiacov. Otca vidi len cez víkend, alebo jeden deň cez týžden. Preto som sa rozhodla požiadať o výživné. Ex zarába do 2tisíc eur jeho manželka podobne.
Ex mi navrhol dohodnúť mimosúdne nech poviem koľko chcem. Myslite, že mám pristúpiť, alebo ísť s tym na sud. Koľko mam vypýtať? Nemám sa s kým poradiť. Rodičov uz nemám, ani súrodenca

soldi
8. okt 2023

Vzdy je lepsie mat vsetko na papieri. Mozte spisat dohodu a sudom sa podpise, aby mala exekucny titul. To znamena ze to bude vymahatelne keby da rozhodol neplatit

pribinak
8. okt 2023

Ak je to takéto komplikovane tak radšej súdnou cestou. Mizete súdu predložiť dohodu, aby to celé bolo co najrýchlejšie.

Čo sa týka výšky, tak aký je vel dieťaťa, chodí do školy ? Na krúžky? Má nejaká alergie, diéty, zdrav. pomocky? Okuliare? Má nejaké špecifiká ?
Ak chodí do školy, ide peši? Busom?

Urob si tabuľku a podľa toho sa zariad. Vieš, súd bude určite prihliadať či jej otec kuouje nejaké veci, prispieva napr na výlety či školu v priorite, narodky, športové náčinie, …..

Najlepšie je sa dohodnúť a dohodu dať na pupier

syslik81
8. okt 2023

na sud -zrusit oficialne striedavku a vymerat vsetko nech mas na papiery

judit47
8. okt 2023

Oficialne na papiery len teda to kolko zaraba jeho zena je teba nic-on ma povinnost na tvoje a jeho dieta takze podla toho sa zariad,je jedno ze byva spolu s nou atd nech ta zaujima len tvoje dieta.

autor
8. okt 2023

@pribinak No je piatacka bude mať 11, ma jeden krúžok 25€ na tri mesiace, to plati ex, kožnú riešime ma exem, teraz je to ok. Alergia. Okuliare nemá. Neviem predtým, keď bola v škôlke platil 250€ a 50 jej dával na vkladnu knižku (to jej dáva doteraz). Opýtať viac? (Viem, ja sibto zratam)

autor
8. okt 2023

@judit47 čítala som na internete, že sa berie do úvahy zárobok oboch manželov.

pribinak
8. okt 2023

Tak na dieťa na 2. stupni pýtaj tak 150 eur

pribinak
8. okt 2023

Nie, tá pani nemá s tvojou dcérou nič spoločne. Povinnosť voči dieťaťu máte vy rodia, ty matka a on otec

autor
8. okt 2023

@syslik81 neviem, da sa ta striedava zrušiť bez nejakých prieťahov? A zadania dôvodu?

autor
8. okt 2023

@pribinak ďakujem za radu ❤

judit47
8. okt 2023

@autor nie neberie sa zarobok oboch len tvojho ex-otce dcery…

tosomja
8. okt 2023

Z vlastnej skúsenosti, aj keby ste boli najlepší priatelia a dal ti všetko čo chceš. Daj to na súd. Môžete spísať dohodu, určenie styku aj výživné a súd vám to odklepne. Vždy sa viete popri Tom dohodnúť aj ináč, ale základ treba mať na papieri. Potom nemôže povedať, že kúpil dcére topánky, tak ti nedá výživné, alebo že on ju chce na dva týždne a proste ty nesúhlasis, lebo máte v papieri len víkend. Nikdy nevieš čo sa stane, či niekomu z vás neprepne a budete sa naťahovať o každý cent a hlavne o dieťa.

tosomja
8. okt 2023

Berie sa do úvahy celý príjem a výdavky v domácnosti, pretože on má už vyživovaciu povinnosť aj voči nim. Ale výživné môžeš pýtať len z príjmu otca, ona s tvojim dieťaťom nemá nič.

soldi
8. okt 2023

@pribinak riadne malo 🙂 ked na skolkarku platil 250. Pytala by som minimalne 350

mogaa
8. okt 2023

príjem jeho manželky do úvahy neber, ona nie je povinná prispievať na vaše dieťa.....spíš si náklady na dieťa a vydel polovicou, keďže obaja máte vyživovaciu povinnosť) , do toho môžeš zarátať sumu za mimoriadne náklady alebo sa dohodnete že pri mimoriadnom výdavku vždy polovicu prispeje - napr. škola v prírode....

pribinak
8. okt 2023

@soldi ale platí jej aj sporenie. Pribudla mu ďalšia vyživovacia povinnosť
Potom by som žiadala vyššie napr v 8-9 ročníku

simonaniky
8. okt 2023

@pribinak 150? 😀 v tejto dobe ? Ja dostávam na škôlkara 300

pribinak
8. okt 2023

@simonaniky ja poznám matku, co dostáva na školáka 33e
Spokojná?

autor
8. okt 2023

@tosomja No my sme sa stále dohodli. Nikdy nemal problem malej zaplatiť čo bolo treba. Braval ju na výlety a pod. Preto aj mala sa k nemu pýtala na striedavu. No odkedy ma tamtu a ešte aj ďalšie decko akoby naša dcéra nebola. Celkom osprostel. Asi spíšem s ním dohodu a dame to potvrdiť na súd nech sa nevyhovara.

simonaniky
8. okt 2023

@pribinak áno ja som veľmi spokojná. Ďakujem

autor
8. okt 2023

@pribinak ja nechcem to preháňať s vyzivnym, ale ja som sama. Robim v potravinách. Nemam vysoký prijem, nemôžem si dovoliť to čo oni. Nech zaplatí dcére tak, aby sa mala rovnako dobre ako ich decka, teda jedno spolocne

pribinak
8. okt 2023

Však žiadať mizes aj 600 eur. Uvidis aký postoj k návrhu potom zaujme súd

zmrzlinka2021
8. okt 2023

A ty s nimi fungujes v spolocnej domacnosti, ked tu tvrdis veci, ze dcerku davaju na posledne miesto? Lebo to su dost silne tvrdenia. KOmunikovala si to s otcom svojho dietata? Alebo s jeho mazelkou?

autor
8. okt 2023

@zmrzlinka2021 S manželkou ja komunikovať nebudem. Jasne, že ex mi tvrdi, že malú chce a že nič sa nezmenilo. Ale vidim ako sa chová, že malú samu nikam neberie, len celá rodina idú. Lenze mala potrebuje otca pre seba a nie sa stale s nim inými deckami deliť. My sme takto fungovali. Odišla som čo mala bola batoľa a zrazu subtam iný. Mala tam nechce chodiť.

zmrzlinka2021
8. okt 2023

Autorka, ale tie "ine decka" su jej surodenci. Nemozes chciet od exmanzela, aby sa venoval iba cisto jej, ked ma aj ine deti. Vysvetluj to aj dcerke, porozpravaj sa s exmanzelom o tom.
Vies, to dieta nemoze za to, ze mu bola odopreta funkcna harmonicka rodina - ty a tvoj ex ste dospeli, a preto spravte maximum preto, aby dieta co najmenej trpelo. Nikdy dieta nestavaj do pozicie vlastnej frustracie, alebo pomsty.
Pre dieta - dceru je otec velmi dolezity. Je to jej prvy muz v zivote.

luccija
8. okt 2023

Ale k biootcovi už patrí aj nová rodina.Chapem, že Ťa to hnevá, ale on ich nenechá teraz doma a nezoberie iba svoju dcéru na výlet.Su nová rodina a mali by fungovať spoločne.Aj ty, keby si si našla nového chlapa a mala s ním dieťa idete spolu so všetkými deťmi.Ked chces zvýšenie vyskúšaj, ale jedine cez súd a na papieri.Dcera je už staršia, necíti sa tam dobre vzťahy sa menia a pubertou tam možno nebude chcieť ísť vobec.A, keď Ti vadilo, že nosí oblečenie po ich staršej dcére tak jej nakup ty čo potrebuje.Ozaj nie si v pozícii, že im môžeš určovať ako budú tráviť čas.

luccija
8. okt 2023

Jednoducho je situácia iná maju aj spoločné dieťa na piedestali je dcéra u teba, tam sa musí prispôsobiť.Poziadaj toľko, koľko sú náklady na dieťa deleno 2.

zuzanka.zuzu
8. okt 2023

@zmrzlinka2021 ale áno, dieťa môže chcieť aj len otca pre seba - bežne to tu tak radia matkám, aby nezanedbávali deti, každé jedno osve si brali na spoločne strávený čas, úplne bežná rada na koňovi 😉
no a čo že pribudli aj iné deti? však nech idú spolu na výlet všetky 3 deti (autorka píše, že ani to ju nebrávajú) ale dcéra fakt môže chcieť byť niekedy s otcom aj sama

bluka2
8. okt 2023

Tiež mi väčšinou neostane čas zobrať len 1 svoje dieta samé na výlet. Iba veľmi výnimočne. Nič zle by som za tym nevidela. Skôr by som dcére vysvetlila, že je to pochopiteľne. Možno je ovplyvnená tebou. Keď vravíš, že bol dobrý otec, tak predpokladám, že stále je. Mne je aj sympatické, že si našiel ženu s dietatom. To znamená, že možno si aj ty niekoho raz nájdeš, ak si teda single, čo trochu tak znie, lebo inak by si pre tu jeho novú rodinu mala zrejme viac pochopenia. K otázke: ak by si bola spokojná s 350€, vypýtaj si 380€ a možno on navrhne 350€. Potom o tom spíšte oficiálny papier a vybavené. Ty musíš vedieť, koľko chceš, my nepoznáme tvoj štandard. Trochu k tomu pridaj a máš prvý návrh na diskusiu. Lepšie ukázať vôľu z tvojej strany a dohodnúť sa, ak sa dá. Súd pre prípad, že sa nedá normálne dohodnúť. Na súd sa dá ist vždy

bluka2
8. okt 2023

Ešte môžeš skúsiť trochu počítať podľa zahraničných tabuliek typu 18% z jeho platu