ahojte.
blizi sa nam rozvod, zatial len zvazujem. ale je to vazne.
ja som kupovala byt pred manzelstvom byt, manzel pred manzelstvom dom.
v manzelstve sme spojili hypoteku ( ale kazdy dálej platil svoju adekvatnu cast z celej ciastky)
ako to bude v pripade rozvodu?? rozdelia sa spatne nehnutelnosti?? budem musiet zobraz hypoteku naspat alebo byt predat?? za kym mam ist s tymto blizsie sa poradit???
nechcem od muza nic naviac ako s cim som prisla do manzelstva.
vdaka
Nehnuteľnosti nie sú v BSM, takže každý má svoju. Tie nebudú predmetom vyporiadania.
Čo sa týka úveru - ale kazdy dálej platil svoju adekvatnu cast z celej ciastky - ak ste splácali zo mzdy, tak tie sú počas manželstva spoločné, takže žiadne "moja časť". Ale viac menej je to na vašej dohode. Vyporiadanie riešite až po rozvode a pokiaľ sa budete vedieť dohodnúť, tak nikto nebude riešiť ako. Jedine, že by ste sa dohodnúť nevedeli, test jeden z vás môže dať uvedené na súd a ten rozhodne. Ak ste normálni, sadnete si, prepočítate si to a dohodnete sa. Potom to stačí dať na papier (dohoda o vyporiadaní BSM) a podpísať u notára.
ak je byt napisany len na teba a dom len na neho tak to by ste si mali nechat kedze to bolo kupene pred manzelstvom ... hypoteka je druha vec ale to zalezi od toho ako mate zalozene nehnutelnosti a ake mate platy lebo ak co i len jeden z vas nevie splacat byt/dom z vlastneho platu tak ste nuteni tu hypoteku nadalej zdielat kedze ste jeden druhemu rucitel ... ak si to rozdelit viete tak zalezi od toho ci je tvoj byvaly normlany alebo bude robit drahoty ... ja by som spravila to ze vezmem sumu ktoru som do hypoteky refinancovala a odcitala polovicu zaplatenych splatok a vysla by mi suma ktora by mi mala zostat na splacanie bytu a on to iste cena nehnuteľnosti minus polovica zaplatenych splatok a vysledkom je hypoteka na dom ... sud hypoteku riesit nemoze a ani nebude
Sla by som do banky sa poradit, nehnutelnosti sa nemaju ako naspat delit kedze kazdy ste vlastnik svojej, vy mate spolocny iba uver a ten potrebujes rozdelit