Rozchod vo Švajčiarsku s nemeckým partnerom

berqo
9. jan 2021

Ahojte,
Už som tu písala nedávno o mojich problémoch s partnerom.
Takze len zhruba, žijem vo Švajčiarsku, s partnerom Nemcom, mame dvojročného syna. Od tehotenstva v podstate nezhody, zistila som, že berie drogy, nie pravidelne. Dlho som mu dávala šance, s malým má dobrý vzťah a zbožňujú sa navzájom, aj keď podľa mna mu dáva veľmi malo. Hlavne ho zahŕňa materiálnymi vecami a púšťa mu často televízor.
Drogy som mu vždy znova a znova našla, vždy tvrdil, že sa zmení, je tam aj to, že spolu nespavame už dlho, žiadny sex, čiže pre mna je tento vzťah mŕtvy. Ale pandemia, financie, tak sa stále naťahuje môj odchod od neho.
Moja otázka je, či je tu niekto, kto takto žije v zahraničí a odišiel od partnera s dietatom na Slovensko. Lebo moja veľká dilema je, či ostať vo svajci, alebo ak by s tým on súhlasil, či ist na sk. Či je dobre úplne odtrhnúť malého od otca. Nechcem sa mu pomstiť a keby sa mohol stretávať s malým, aspoň by mal dôvod dať sa na lepšie cesty, nebrať drogy. Bojím sa, že keď odídem, úplne sa opustí a bude drogovať, nebude pracovať. Ale viem, že ho nelubim a som nešťastná s ním.
Ďakujem, viem, že asi ani neviete, na ktorý problém skôr reagovať, že je to chaotické. Tak sa cítim ja už dlho..

syslik81
9. jan 2021

iste nieje dobre aby si otca uplne odtrhla od maleho ale ok on neberie ohlad na vas a uziva drogy tak by som nanho nehladela a co najskor sa odstahovala .. ak budes stastna na sk tak domov nech ma dieta rodinu okolo ale v takom pripade musis mat jeho zvolenie ... bez toho sa jedna o unos .. kto chce dieta vidiet najde si cestu a misto penazi na drogy kupi listok na sk a zaplati si hotel pripadne by som bola ustretova a nechala ho prespat u seba za ochotu a oberu aku by podstupil

sense
9. jan 2021

Ak máte gemeinsame Sorgerecht budeš potrebovať jeho súhlas na odchod zo Švajčiarska. Môj ex je síce tiež slovak ale ja som ostala vo Swiss.

tenerifka
9. jan 2021

@berqo ono, ci on bude pracovat a drogovat uz ti moze byt jedno, nebudes nañho dozerat do konca zivota, a zalezi, o ake drogy ide, ine je, ked si obcas zapali travu, a ine, ked si picha heroin. Tu ide skor o to, ze ak mas vo Svajci pracu, naco pojdes naspat niekam, kde sa ti so synom bude zit ovela horsie? No a odist nie je len tak, musis mat jeho suhlas, inak ta moze zazalovat za unos

berqo
autor
9. jan 2021

@sense mame. Vieš on dokonca sam hovorí o tom, že keď ostanem vo svajci, tak budeme obaja mat malo peňazí. Ako to zvladas s dietatom sama? Na jednej strane mám hrozný strach, na druhej chcem mat konečne svoj pokoj. Len mi je ľúto aj za malého.... aj keď viem, že deti takéto malé si rýchlo zvyknú. A asi lepšie prostredie pre neho, ako keď sa takto hádame a každý spíme v onej izbe už dlho...

bluka2
9. jan 2021

@berqo každopádne ak to chces riešiť, čím skôr. Čím je menšie dieťa, tým je to ľahšie...

berqo
autor
9. jan 2021

@syslik81 áno ďakujem aj ja si to tak predstavujem. Ja mám pocit, že by mi bolo lepšie na sk, aj malému. Že tu nemáme okolo seba žiadnu rodinu a boli by sme sami dvaja. Tam má milujúcich starých rodičov plus plno inej rodiny. Taký plnohodnotnejsi život. Ale zase veľké odcudzenie od otca...

bluka2
9. jan 2021

@berqo rodina je plus, ale zas vo Švajčiarsku máš podľa mňa lepši start pre dieťa ako na Slovensku. Chapes, ide aj o mentalitu...na Slovensku je napríklad akceptované bit deti, taká tá mentalita, že majú poslúchať, tresty a dieťa sa v takomto duchu ocitne v škôlke, škole a formuje sa. niekde akoby sa za 30 rokov nič nezmenilo. Môžeš sa akurát tomu snažiť vyhnúť, ale stále na to budeš narážať podľa mňa. To by som tiež dala na váhu v rozhodovaní

sense
9. jan 2021

@berqo neviem akú máš prácu a aký príjem. Pretože to je podstatné, Svajc nie je moc sdocialny štát. Nevravím ze neviem co z peniazmi ale ani ne rozmýšľam týždeň pred výplatou ci budem môcť kúpiť ku chlebu šunku al len chlieb.

judar
9. jan 2021

@bluka2 to je teda uzasny nazor o mentalite ze na SK su akceptovatelne deti bite a otrokmi svojich rodicov...booozeee kolko ludi tu v minulych casoch dostalo po ritach opaskami ci varechami alebo v skole pravitkami...a nikomu to neuskodilo
A co je zle na posluchani a trestoch? A vedeni dietata k zodpovednosti ?...hadam si to ty nepredstavujes takto ze matka bude prach utierat, vysavat a dieta sa jej do 18r bude hrat na mobile a skladat pyramidu zo spinaveho riadu popritom

berqo
autor
9. jan 2021

@sense a nechýba ti rodina? Pri výchove dieťaťa a tak celkovo? Mám pocit, že budeme strašne sami. Pracujem momentálne len na 50%

sense
9. jan 2021

@berqo mam tu mamu momentálne... Je u mňa zamestnaná na 50perc ako kinderbetreuerin radšej to zaplatím niekomu koho poznám ako cudzej osobe. A na opatrovanie som vzhľadom na prác. Dobu nútená niekoho mat.

otec mi nežije a bratia žijú v Čechách... Plus ja som dlho mimo svk takže som z yknuta... A priateľov mam tu... Ja som po rozchode začala na 100perc aby som mala istotu ze to finančne zvládnem aby som nemusrla meniť byt, po roku som znížila na 80perc., keďže to zvládam v pohode

berqo
autor
9. jan 2021

@sense to je super s tou maminou! Neviem, či sa dá tu na modrom konikovi napísať aj súkromná správa, ale myslím, že by som rada od teba ešte viac info 😊 kde žiješ v CH? J pri zurichu. Veď aj ja som tu 10 rokov... a tiež mám blbu pracovnú dobu, že nie pondelok až piatok. Služby.

bluka2
9. jan 2021

@judar len toľko, že tresty nefungujú podľa výskumov... Je o tom kopec literatúry, kdežto to o čom sa bavíme je z minulého storočia. Uškodilo to veľa ľuďom veru

brita7777
9. jan 2021

Jasne, chod do toho a hlavne sa neboj !!! Keby mu na dietati zalezalo, tak drogy aj ine veci neriesi. Ak nie ste zobrati, mas to ovela jednoduchsie. Drzim palce!

sense
9. jan 2021

@berqo môžeš mi napísať spravu

judar
9. jan 2021

@bluka2 treba sa viac riadit zivotom a nie knihami a kadejakymi vysledkami vyskumov....vela ludom uskodili max somariny a nie prespleak od rodicov za neposlusnost

hopsadobrandejsa
9. jan 2021

Hoci mas o neho obavy, ze sa moze jeho problem s drogami este viac prehlbit, to uz neovplyvnis. Ako otec a rodic by mal mat akusi sebareflexiu. Co to je za cloveka ktory ma dieta a pokracuje v drogach? Z takeho prostredia treba s dietatom ist prec.

Oblast ZH to mozes mat trocha tazsie, predsa len tie naklady na zivot su tam radovo vyssie nez v inych regionoch hoci viac zarobis.

Ak by si mala rodinneho prislusnika co by ti mohol opatrovat dieta tak to by bola naozaj obrovska pomoc, ale chodit do prace a platit kitu tak to je tu velmi drahy spass. Kamosovi ked odidu svokrovci na dovolenku k svagrinej tak jeho zena automaticky ostava doma s detmi a on robi sam. Ked ma volno tak ide jeho zena do prace pretoze financne sa im kita neoplati.

Ja osobne som skor nazoru, ze tvoje dieta caka lepsia buducnost tu vo Svajciarsku a komunita Slovakov je tu dost velka. Poznam tu vela skvelych ludi ktori naozaj nemaju problem podat pomocnu ruku takze ja si myslim, ze ak by si sa aj dostala do akejsi tiesne ci problemov, urcite je tu vela ludi ktori by boli ochotni pomoct.....o to viac ak sa jedna o male dieta.

Mas tu vela slobodnych mamiciek ktore same vychovavaju dieta cize ono vsetko sa to da ak clovek chce. Na druhej strane rozumiem, ze chces aby dieta vyrastalo v kruhu pribuznych.

Treba zvazit vsetky moznosti aby ste boli s dietatom v pohode.

Vela stastia.

amelie2017
9. jan 2021

Ja zijem v zahranici a ked sme sa brali, bolo mi jasne, ze v krajine ostanem, dokym nebude mat buduce najmladsie dieta min. 18. Ale moj manzel je ozajstny otec, ktory prebaluje, krmi, kupe, hra sa, vychovava. Dcera ho miluje a aj ked by mne osobne bolo po pripadnom rozvode lahsie na Sk, neurobila by som to. Ja by som skor sla do striedavky, alebo neobmedzeneho styku.
Ale po tom, co som si uz minule precitala v tvojej diskusii, byt tebou, vobec nerozmyslam, ci vezmem dietatu otca alebo nie, ale rozhodovala by som sa podla lepsich pracovnych/ ekonomickych moznosti.
Btw., jeden byvaly kolega, Poliak ma 3 synov s 3 zenami. S poslednou partnerkou a synom zije v Spain, 2 starsi ziju v Polsku a maju pekny vztah. 2 krat rocne ide do Polska, zoberie oboch synov na tyzden na dovolenku tam, 2 krat rocne chodia za nim do Spanielska. Mimo toho videohovory, takze otec s nimi nezije, ale maju ho.

bluka2
9. jan 2021

@judar presne o tejto tvojej konzervativnej starodávnej mentalite píšem. Ja sa radšej vzdelavam a uvažujem nad tým, než prebrať nekriticky dáke staré modely. Ešteže nie všetci myslia ako ty, inak by deti fakt ešte bili v škole učitelia ako kedysi. Skôr či neskôr aj Slovensko sa pridá. Vystihla si presne, čo pre svoje deti nechcem

judar
9. jan 2021

@bluka2 o mojej asi tazko ...neviem co je zle dat dietatu jednu poza usi...lenze ty to tu gradujes stylom ty si doma deti pomojkas aj keby ti kuchynu podpalili a vsetci okolo teba teda cely narod slovensky su len mlatici nevinnych 100% dobruckych deti co nic nikdy nespravili a huckas ludi radse zostat tam kde su aj s detma :D lebo tu su deti vo velkom bite rodicmi a zotrocovane na domace prace ala cinska fabrika

vilma7
9. jan 2021

Tiež žijem vo Švajčiarsku, takže viem koľko človek musí zarobiť, aby sa uživil.
Na tvojom mieste zvážim či by si vás tu vedela uživiť a podľa toho sa rozhodnem.
Ak ostaneš, tvoj priateľ kvôli synovi určité s.drogami neprestane, lebo keby chcel, už dávno by prestal. A ak v tom bude pokračovať, tak by som sa asi aj bála takému otcovi nechávať svoje dieťa
..veď telku môže pozerať aj pri tebe.

Ak si myslíš a priateľ by súhlasil, že na Slovensku ti, vám bude lepšie, neváhala by som. Ale bacha aby ti tá pomoc od rodiny za pár mesiacov neliezla totálne na nervy 🤪🤪🤪