Rodičovské právo

12. jan 2024

Dobrý večer prosím vás o vysvetlenie čo a ako lebo som už naozaj zúfalá. Ako to je s rodičovskym právom prosím vás
Keď suď napríklad zverí obe deti mne .
Bývalí mi hovorí ze chce aby sme sa dohodli na súde že chce mať rodičovské právo rovnako ako ja. Prosím vysvetlite mi to niekto lebo ja už naozaj neviem rozmýšľať.
Lebo mi spomínal niečo v tom zmysle ze keď sa napríklad budem chcieť presťahovať niekde inde ďalej napríklad na západe lebo teraz bývam na východe. Tak že on keď nebude s tým súhlasiť tak nemôžem ísť... nechápem tomu vôbec a keď si nájdem iného partnera zo západu tak ja nemôžem sa presťahovať kvôli tomu nikde s lebo on nebude súhlasiť že deti budú inde prestahovane

doriiis
12. jan 2024

Čo je na tom nepochopiteľné? Otec má právo na deti úplne rovnaké ako matka.Ma právo s nimi chodiť k lekárovi,zaujímať sa o školu,atď,atď.
A áno,nemusí s tým súhlasiť.To,že sú tebe deti zverené neznamená,že otec nemá žiadne práva k nim

anicka2888
12. jan 2024

Potřebuješ souhlas otce,ja tohle řešila a domluvili jsme se,podepsali a je na to primo i papir.Pokud ale otec třeba nesouhlasí,může soud rozhodnout a nahradit jeho souhlas.Ale takhle daleko jsme chvalabohu,nedošli.Musela by sis to podat sama k soudu.

hipuska
12. jan 2024

Nemoze ti zabrániť presťahovať sa aj s deťmi ak ti budu zverené. Ale, ak sa odstahujes ďaleko, môže si napríklad požiadať o zníženie výživného- ako náklad na cestovanie s deťmi. Akurát môže mať námietku voči zmene školy.

Právo bude mať stále rovnaké. Na všetky informácie, ktoré ty budeš mat. Napríklad, pôjdeš k lekárovi s niečím vážnejším (zlomenina), si povinná ho informovať. Stačí napísať u akého lekára ste boli, jednou vetou. Môže si tam zavolať a zistiť sám. Takisto združenie, nepôjde, nie si povinná mu posielať report. Číslo na triedneho bude mať. Neboj sa, možno tak 2,3 roky ho to bude baviť, potom prestane

autor
12. jan 2024

@hipuska ďakujem veľmi pekne 🙏🙏

autor
12. jan 2024

@hipuska ďakujem za odpoveď

letfenixa
13. jan 2024

Obaja ste rodičia, obaja budete mať rovnaké rodičovské práva.

alickapusinka
13. jan 2024

presne tak ak otec nebude súhlasiť nemôžeš sa odsťahovať s deťmi. Má také iste práva ako TY.

melanta
15. jan 2024

Odsťahovať sa môžeš. Ale súd napríklad môže stanoviť, že keďže ty si odsťahovala deti od otca, si povinná ich nosiť otcovi a aj ich u otca vyzdvihnúť. Napríklad ex môjho muža tak má. Odsťahovala sa po rozvode (niečo cez 300 km), súd jej stanovil, že ona musí na stretnutia s otcom dieťa nosiť aj pre neho prísť. Čiže ak má otec dieťa v piatok od 16:00, musí vyraziť o pár hodín skôr, aby ho načas doručila. Samozrejme, realizujeme to úplne inak, ale takúto povinnosť ona má od súdu. Čo sa týka práv , zverenie do tvojej starostlivosti nijak neznižuje rodičovské práva otca.

cacianka
15. jan 2024

Zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti neznamená že ho súd zbaví otcovskych práv, to by súd rozhodol iba vo veľmi závažných dôvodoch.
Odsťahovať sa môžeš, bez súhlasu exa na celom území Sk, ale so súhlasom na zápis do inej školy môže robiť problémy. Nahradiť jeho súhlas môže opäť iba súd, takisto vysťahovanie do zahraničia.