Rodičovské práva a osvojenie si dieťaťa novým partnerom

sagittarius99
12. apr 2015

S mojou ex mam 5 rocneho syna. Momentalne je vydata a s manzelom ma dalsieho syna. Moj syn ho oslovuje otec, nemozem ho bravat nikam mimo domu, zijem v zahranici a vidam ho par krat za rok. Suhlasil som zo zmenou jeho priezviska z dovodu jeho lepsieho vyvoja a podobne. Dostal som navrh aby si jej terajsi manzel osvojil mojho syna, tzv, zbavil by som sa rodicovskych prav. Uvazujem o tom z dovodu, ze by mohli fungovat ako kompletna rodina bez akychkolvek problemov. Pravdepodobne by to bolo lepsie aj pre mojho syna. Mate s tym nejake skusenodti? Dobre alebo zle? Dakujem

17alexis
12. apr 2015

@sagittarius99 Ako to vysvetlíš po rokoch synovi? Ak sa ešte tvojim synom bude vôbec cítiť...

mawka
12. apr 2015

@sagittarius99 osobne by som to teraz neriesila. pockala by som na cas, ked syn bude vacsi a bude uz tomu rozumiet, nech sa rozhodne sam, ci chce ostat tvoj syn alebo sa stat synom toho druheho. rozhodovat o dietati v case, ked sa k tomu nevie alebo nemoze vyjadrit mi pride divne. ja by som toto detom urcite neurobila. toto je vec, ktora sa ich bytostne tyka a o ktorej maju rozhodovat hlavne oni sami.
@17alexis v podstate to vysvetlila jednou vetou, co tu pisem ja sirsie 🙂

kiki68
12. apr 2015

ak mate so synom korektne vztahy a teda aj ked sa vidate malinko, tak stale ste otec a syn,tak je skoda to robit. Pretoze ja neviem ako by to dieta vzalo ked bude starsie a zisti,ze jeden rodic sa toho vzdal. Deti to mozu brat inak nez to my vidime mozno prakticky. A hlavne si nechajte dvierka otvorene keby sa nieco v tom novom manzelstve byvalej partnerky napr. stalo. Potom by to nebolo prijemne, ak by mal niekto iny rodicovske prava a vy uz nie.

ukulela
12. apr 2015

ty si musis odpovedat - uz viac nechces vidat svojho syna? necitis sa byt jeho otcom? ak ano, tak to urob. ak nie, tak sa snaz o to, aby vas vztah bol lepsi ... ak nie si spokojny s podmienkymi stretavania sa s nim, snaz sa dohodnut na lesich - ak ti tvoj syn za to stoji. ako kompletna rodina funguju uz teraz.

peneloppe
12. apr 2015

Nie, to by som nerobila. Preco z dovodu lepsieho fungovania? Vsak oni mozu fungovat dobre aj takto. Neviem si predstavit ako by sa asi citil tvoj syn, ved on ta pozna, pamata si ta. Mozno by to bolo ine keby bol male babatko a vy by ste uplne prerusili styky s tvojou ex a aj syna by si sa hned vzdal. Myslim ze by ho to mohlo velmi ranit a tebe by to potom bolo velmi luto, lebo si to robil s dobrym umyslom ale ten by si synovi asi velmi tazko vysvetloval. Mozno ked bude starsi bude chciet on sam s tebou travit viac casu, mozno raz pride a bude chciet s tebou byvat. Nikdy nevies. Mohol by si tym vela pokazit.

sagittarius99
autor
12. apr 2015

Rozumiem, no momentalne je situacia taka, ze oni rozhoduju o vsetkom bezomna a akykolvek moj nazor ci na skolu, lekara a podobne je zbytocny. Samozrejme to musim prebrat s nou ci sa citi na to aby si jej manzel osvojil moje dieta, ci mu natolko doveruje aj v buducnosti. A co sa tyka otazky ako to vezme moj syn, neviem, dufam a myslim, ze to pochopi spravne, ze som mu chcel len dobre aby zil v kompletnej rodine. moja krv to bude stale

janinah
12. apr 2015

Nejako ľahko sa ideš vzdať vlastného syna...a nemáš na to poriadny dôvod......tvoj názor bude zbytočný,ak ho za zbytočný budeš považovať ty.je to pohodlné sa do ničoho nestarať? chceš mu dobre? tak si nechaj právo do jeho života zasahovať pre jeho dobro,nikdy nevieš ako to v ich rodine pôjde,kto a ako bude s tvojim synom zaobchádzať...mám silný pocit,že sa ho chceš vzdať,že chceš byť bez záväzkov a my ti to tu máme odsúhlasiť....ja teda to neurobím,máš dieťa,tak prijmi zodpovednosť...dospelému synovi sa dá vysvetliť,že s jeho mamou ste nevedeli ďalej žiť,ale ako mu chceš vysvetliť,že si sa ho vzdal úplne aj právne? pre jeho dobro?..drísty...

sagittarius99
autor
12. apr 2015

@peneloppe Zo synom nezijem od jeho priblizne dvoch rokov, pochybujem, ze si ma pamata a citi ze som jeho otec, raz mi na prechadzke povedal, ze som jeho bratranec, mozno to bol jeho vymysel ale pochybujem. Momentalne ma oslovuje len krstnym menom a pri kazdej mojej navsteve mi ukazuje jeho nove hracky a podobne. Pokial by mi byvala dovolila sa s nim stykat alebo ho bravat na noc, na vylety a podobne, je to ine ale za tychto okolnosti to nejde. To mam zakazdym s nim sediet v detskej izbe a neist ani von?

minnie55
12. apr 2015

Nepýtaj sa na takúto vážnu rodinnú vec cudzích ľudí. Dôležité je, ako to cítiš ty sám. Je to veľmi, veľmi dôležité osobné rozhodnutie. V tomto ti nikto neporadí. Uvedom si však, že keď raz dáš súhlas na osvojenie, strácaš akékoľvek rodičovské práva. Ja by som s tým pocitom nedokázala žiť. Som presvedčená, že tvoj syn by v pohode zvládol vyrastať v rodine aj bez toho, aby si ho osvojil jeho nevlastný otec. Namiesto týchto úvah skús radšej rozmýšľať o tom, ako by si si začal budovať so synom vzťah. Nikdy nie je neskoro.

blahowoman
12. apr 2015

@sagittarius99 hohoho!!!! To co pises?????? preco sa ho chces vzdat???? Lubis ho? Citis v srdci,ze ti na nom zalezi? Ja ti napisem moju skusenost. Bola som mlada 17stka ked som spoznala otca svojej dcery. Ako 19r rodila ako 21r uz bola rozvedena. Nestaral sa,krcma,alkohol,kamarati,trava... Mlady debil o dieta ziadny zaujem a plus dlzoby. Dcera mala v case jeho odchodu 2r. Od toho casu si ju braval ako sud nakazal. Ked som mala priatela neplatil,ved nech sa stara ten ko.kot moj,potom som bola dlho sama,mala tam chodila nasilu ale musela,jeho sposob zivota sa nezmenil. Ked mala dcera 5,5r zoznamila som sa uz s terajsim manzelom. Opat neplatil a pod. Podala som na sud o zmenu styku nech tam nespi. Nech sa stretavaju,len nech u neho nespi. Na to som otehotnela,vynosila,porodila .sud sa skoncil 3mesiace pred synovimi 2 narodeninami s vysledkom ZAKAZ STYKU OTCA S DCEROU. Nemal o nu ziadny zaujem,len mna chcel nicit tym,ze ublizovali dcere. Dcera v decembri 2014 oslavila 10r a je tomu mesiac,co jej sud zmenil priezvisko na nase. Je stastna a my s nou,ale len priezvisko. Manzel by si ju aj osvojil,ale ja nechcem. Nech plati ten,co si ju urobil. Ale teraz k pointe. Poviem ti jedno. Ano,na psychiku dietata je dobre ak sa vola tak ako jeho mama resp.jeho novy surodenec,ale ak ty ako otec mas o neho zaujem,lubis ho,nevzdavaj sa ho len preto,ze zijes mimo. Ved existuje skype a pod! Ako mu to potom vysvetlis? Nebude ti to luto? Keby bol moj ex nor!alny a dceru by uprimne mal rad,neskoncilo by to tak,ako to skoncilo. je uz velka. Mohol ju brat lyzovat,plavat a pod. Nie,nechcel. Je tomu uz 8r co sme od seba,a stale zivot pre ktory som sa rozvadzala.takze som stastna,ze moja dcera zije v kompletnej a spokojnej rodine. zvaz to osvojenie!!! Meno ok,ale osvojenie by som asi nedovolila.

blahowoman
12. apr 2015

@sagittarius99 syn ma 5r on nechape co je pre neho spravne v tomto veku. A ked je to tvoja krv ,tak to nedovol,dalej na neho plat a vyvijaj iniciativu mat s nim aspon nejaky vztah.

kiki68
12. apr 2015

@sagittarius99 Myslim,ze by ste mal sudnou cestou upravit stretavanie sa so synom, urcite ak sud nema nejake vazne dovody,tak umozni stretavat sa so synom aj mimo pritomnosti matky a domova, cize mozete syna vziat von a stravit s nim cas.

Mozno teraz sa Vam zda, ze syn netusi kto ste, ci ste ujo, bratranec, viac ho zaujimaju hracky. Ale verte tomu,ze bude mat 18 rokov, mozno to pride aj skor a bude sa zrazu zaujimat kde je ten biologicky otec, co s nim je, preco s nim nebol, pripadne preco sa ho vzdal. Nenechajte si vziat moznost byt rodicom po pravnej stranke. Nikdy neviete kedy Vas syn bude v buducnosti potrebovat. Teraz neviete co bude o 10-15 rokov, to nevie nikto. Ale osvojenie dietata je vazna vec a dieta ked naberie rozum tak sa bude pytat preco to takto je. Deti nemozu za to,ze ich rodicom sa rozpadol vztah a netreba ich pripravit o biologickeho rodica.

peneloppe
12. apr 2015

@sagittarius99
Tak zabojuj a zmen tieto obmedzujuce pravidla, podaj si ziadost na sud. Samozrejme ak mas o to skutocny zaujem a vies synovi venovat viac casu a stat sa skutocnou sucastou jeho zivota, opat zaujat miesto ake ti patri.

janickacrazy
12. apr 2015

@sagittarius99 Podľa mna 5ročnému dieťatu sa dá normálne vysvetliť, že si jeho biologický otec, nie je to už malé bábo. Prečo ťa volá menom? To ste mu vôbec nevysvetlili, že si jeho otec? Trochu čudné. Takisto nechápem, prečo by si ho nemohol zobrať na výlet a podobne, je už vačší, treba si to vybaviť na súde.

sagittarius99
autor
13. apr 2015

Dakujem za vase rady, nazory. Je to naozaj tazke sa s nim stretavat a vyvijat si vztah. Snazim sa mu aspon telefonovat ale jeho matka by bola najradsej aby som jej len platil a dal im pokoj. Uplne ma chce vylucit. Ja zijem v zahranici zo svojou priatelkou, pracujem tu a na slovensko chodievam malokedy. Pochybujem, ze ex by mi niekedy dovolila vziat si maleho na dlhsie alebo vobec mimo domu...ohana sa tym, ze maly mal zo mna tyky a nevedel sa sustredit, co jej potvrdila aj psychologicka. Teraz je uplne v pohode a povedat mu kto je jeho skutocny otec? To by ma asi zabila a nedovolila by to. Som v patovej situacii a neviem ako dalej. Pochybujem, ze ma moj syn niekedy oslovi otec.

peneloppe
13. apr 2015

Mas to tazke ale viem ake harpie vedia zeny matky byt ked sa jedna o ich ex ale ked naozaj chces tak musis zabojovat a dosiahnes aj to aby ta syn oslovil menom otec. Kedze si v zahranici, je to este tazsie. Idealne by bolo pomalicky si budovat vztah so synom, kratke stretnutia predlzovat a potom po case by ti urcite dovolila aj zobrat syna na dovolenku alebo stravit s nim aj niekolko dni. Vlastne nie je to uplne na nej predsa, o tom rozhoduje sud a sud prihliada na zaujmy dietata, cize ci sa to tvojej ex paci alebo nie a ci ma noveho partnera ktoreho maly oslovuje ocko, to tu nehra ziadnu rolu. Ty si jeho biologicky otec a mas pravo na styk so svojim synom. A ako sa k tomu vsetkemu stavia tvoja priatelka? Podporuje ta v tom?

janinah
13. apr 2015

@sagittarius99 to si ako mohol dopustiť,že tvoj 5r syn nevie,že si jeho otec? no,ja sa už nevyjadrujem,celé zlé....

kiki68
13. apr 2015

@sagittarius99 to je iba na Tebe, dieta ma pravo vediet pravdu, raz to aj tak zisti a bude za to matku neznasat. Deti neostanu detmi,co ich bavi iba lego. Viem o com hovorim, mne dost zavaznu vec povedali v 17tich po donuteni, lebo uz vedeli,ze by to stejnak prasklo. Neviem ci su ludia tak kratkozraki a netusia,ze s tym nepride od susedov kamos,ze aka je pravda.

8355089424
5. máj 2021

@sagittarius99 aj môj manžel má taký istý problém. Jeho bývalá družka mu nikdy nemožnovala si brat dieťa na celý deň. Len na par hodín. Potom keď si ho chcel bravat tak vždy si niečo vymyslela kašle, smrka a podobne výhovorky. A na začiatku ho volal krstným menom co mňa dosť vytacalo že ako to dieťa učia. Áno mal problém so zaplatením výživného no keď ho splatil tak zaujímavé že aj dieťa ho začalo volať tatikom.A mňa zlou tetou. Pritom ešte ma ani nevidel. No a najnovšie padol od nej návrh že nemá problém aby jej neposielal výživné ale chce aby sa manžel vzdal otcovstva voči nemu. Som taktiež matka no takéto správanie neviem pochopiť. Tym ženám ide vážne len o výživné? A kde je vzťah medzi otcom a dieťaťom? Fuj taketo ženy sú mi odporne.