Ahojte. S manželom sa rozvádzame, 15.1 máme pojednávanie. Zatiaľ sme dohodnutí, že každý párny víkend má deti on od soboty do nedele, pričom deti tam nechcú spať takže pre nich príde 10.00 a dovezie ich 18.00. Vianoce sme teraz mali 24.12 so mnou, 25.12 u neho silvester u neho, budúci rok naopak. Mali by sme do pojednávania spísať rodičovskú dohodu ale keď som s ním začala riešiť prázdniny tak mi povedal, že on si dovolenku brať nebude čiže všetky prázdniny budem mať deti ja...Oponoval mi tým, že ja som učiteľka tak ich môžem mať cez prázdniny. Príde mi to hrozne nefér. Teraz boli deti skoro 2 mesiace choré plus s dcérou som aj v nemocnici bola. Potrebujem aspoň pár dní aj pre seba....už som unavená...
Tento víkend ich mal mať on ale deti k nemu nechceli ísť, tak mi večer volal, že či pôjdu aby sa zbytočne zase neprehnal a že už mu je to jedno aj keby nešli.
Ako to máte cez prázdniny rozdelené vy? Môže mu súd určiť aby bol s deťmi aj cez prázdniny?
Súd mu to určiť môže, ale on pre ne reálne prísť nemusí. Som rozvedená už takmer 11 rokov, dcéra bola všetky prázdniny a sviatky so mnou, veľakrát prišiel iba v nedeľu alebo vôbec a posledné 4 roky je so mnou nonstop 24/7.
@drobcek3003 Nepíšeš o aké veľké deti ide. My sme sa rozvádzali na jeseň a máme deti 2r a 4r. Súd nechal deti v mojej starostlivosti a stretávanie na dohode aj keď sme si presne v žiadosti o rozvod určili časy a dni.
Aké staré sú deti? Prečo u neho nechcú spať? Žiaľ otec má povinnosť platiť ale žiaľ stretávanie je len jeho pravo
@sense Syn má 8 rokov a dcéra 5. So synom mal zlý vzťah, lietali tu facky, nikdy s ním nechcel ísť na bicykel ani na futbal plus už zažil 2 jeho odchody od nás. Dcére sa tiež často ušlo ale ona ho mala rada až pokým od nás neodišiel a nepovedal jej, že už nemá mamu rád.
Keď sa zadarí a idú k nemu (býva u rodičov) tak je to fajn, dokonca mám pocit, že sa ich vzťah so synom zlepšil ale keď sa dnes rozplakali a nechceli ísť tak povedal, že už mu to začína byť jedno či pôjdu alebo nie, že on sa zbytočne preháňať nebude.
@drobcek3003 na začiatok uvediem, že chápem tvoju potrebu mať chvíle aj pre seba. Ale po tom čo som si prečítala ako sa správa k deťom a že v podstate sú mu ukradnuté, vykašli sa na dohodu, na súde povedz ako sa otec k tomu stavia, že v podstate nemá záujem a ani žiadnu snahu starať sa o deti, nech rozhodne súd. Aj tak sa o ne budeš musieť postarať sama.
Ber to ako výhodu, že ich nebude ovplyvňovať chlap, ktorý nemá problém rozdávať facky... Máš už deti v dobrom veku, bude to už len lepšie a lepšie a oni odrastu a nebudú ťa toľko potrebovať, budeš mať viac času aj pre seba... Nutenim otca do toho aby sa staral o deti ublizis iba deťom a sebe..
@drobcek3003 tak ja by som deti po Tom čo si napísala nenutila, aj keď chápem tvoju potrebu
@drobcek3003 súd určí styk otca s deťmi, ale.....to že si ich otec vezme je jeho právo, nie povinnosť...povinnosť je platiť výživné, právo je byť s deťmi.....svoje právo v tomto prípade nemusí využiť, ty naopak mu deti musíš dať a to aj v prípade že deti ísť nechcú....
Dnes mi pán otec zavalil, že sa musím naučiť dávať mu ich aj keď tam ísť nechcú a plačú...
@drobcek3003. Neviem ci proti ich vôli.....ze tam fakt nechcu ist.....ci.je to dobre.....tu poradia ine maminy........ja by som ich asi nenutila....musi to byť vela zmien pre nich
Spravne tu napisali baby, sud mu moze nejaky styk upravit, no nie nariadit. On si po ne cez prazdniny proste nepride a povie, ze nema dovolenku alebo ze ma iny program. Zial, takto to je nastavene, ze je to pravo, nie povinnost
Takže rodičovská dohoda je vlastne len formalita, ktorú nemusí dodržiavať...
A aké ste si tam dali podmienky styku s otcom počas prázdnin a sviatkov? Musím to do toho 15.1 spísať.
@drobcek3003 Je to nastavené príšerne. Pokiaľ budete mať presne určené časy / dni stretávania,tak pokiaľ k nemu deti nepustíš(nebudú tam chcieť ísť, budú plakať )môže na teba kľudne volať policajtov. Toto je na jeho psychickej zrelosti. My máme zatiaľ stretávanie na dohode,tak keď tam naozaj veľmi nechcú ísť, plaču,tak tam nejdú.
@drobcek3003 Nám rodičovskú dohodu spísal sudca počas pojednávania, teda, poslal nás na chodbu asi na 5 minút a potom nám dal podpísať, na čom sme sa počas pojednávania dohodli -t.j. výšku výživného a neurčený styk otca s dieťaťom = bolo to na dohode rodičov vopred.
Keby sme sa nedohodli, rozhodne súd.
Tým, že sme podpísali rodičovskú dohodu, vzdali sme sa odvolania čo sa týkalo obsahu dohody. Odvolať sa však mohol ešte UPSVaR, teda kolizna.
(Inak môj exmanžel bol počas 1. roka odlúčenia za vtedy 7rocnou dcérou 3 krát, počas. 2.roka 4krat, nemal o ňu záujem a so mnou nekomunikoval a tak som ani nemala v úmysle žiadne presne stanovenie styku s ňou, on tiež nie. Po rozvode si trochu vstúpil do svedomia a bol s ňou už aj 6 dní cez letné prázdniny a chodí cca raz za 6 týždňov.)
@drobcek3003 môže mu to určit, ale nijak ho nedonuti aby si prišiel po deti.
To je jeho právo, nie povinnosť
Tak je nastavený systém