Ročne sa rozvedie asi jedenásťtisíc pá­rov

maribell
10. aug 2013

..ahojte ..chcela by som sa vyjadrit na tuto temu .. ja sa ani tomu celkom necudujem lebo uz len za moje posobenie na MK som si precitala x diskusii o manzelskych problemoch ..vela zien sa sem pride iba vyrozpravat a mozno caka iba utechu a podporu ..no ja som zistila ze asi v 98% odpovedaju zeny "rozved sa s nim" , "opusti ho" alebo "ber deti a utekaj" ... neviem mozno je to mojim správnym pohladom na manzelstvo alebo nizkym vekom a neskusenostou na to pridem asi casom... ale nemyslím si ze najlepsim riesenim je vzdy rozvod... podla mna pokial nieje partner psychopat a nebije zenu tak sa da vsetko vyriesit ... viem zalozila som tu aj ja diskusie ohladom problemov v mojom manzelstve ale vacsinou to bolo len v zurivosti lebo som chcela partnera tak trochu poohovarat a chcela som pocut podporu ako mam pravdu ... aale som velmi rada ze sme tam narazim aj na zeny ktore odpovedaju " pokus sa manzelstvo zachranit" ... aj ja si to myslim .. ved ked sa dvaja ludia beru tak si slubuju ze budu spolu v dobrom aj v zlom ... bolo by predsa nefer uzit si krasne casy a akonahle sa objavi problem zutekat... podla mna by mala byt v manzelstve nejaka ta dovera a podpora ... keby sme my mali problem tak isto by sme chceli aby nas partner stal pri nas a neboli by ste nadsene keby mu kamarati na forach vypisuju ako sa ma rozviest.. ja som len tymto chcela vyjadrit ze nie vzdy je rozvod najlepsie riesenie ..existuju psychologovia a manzelske poradne ...ako vravim nechcem tu nikoho urazit ..hlavne nie zeny ktore sa rozviedli a beru to ako najlepsie co v zivote spravili ..samozrejme niesom zastancom ani toho aby bola zena vo vztahu za kazdu cenu ..len ma zaraza ako sa sem pride zena postazovat pomaly s beznymi manzelskymi problemami a kazdy hned do nej huci ako ho ma opustit ...pride mi to dost odveci ..ziadny vztah predsa nieje dokonaly..

petraxy6
10. aug 2013

@maribell aj mňa šokuje, koľko je tém na daný problém ☹ v podstate dennodenne nová téma na problém v manželstve/partnerstve ☹

pasteleria
10. aug 2013

@maribell vela ludi sa rozvadza, nechcu problemy riesit. v starobe zostanu sami, neviem, ci to potom olutuju. bohuzial-nedostatok viery a lasky z nas spravil smutne kreatury ☹

lenkaerika
10. aug 2013

tiež som mala ako 21-ročná rovnaký názor na rozvody a rozchody, teraz mám 35 a veci vidím úplne inak. Nemyslím si, že sa ženy rozvádzajú pri prvom probléme, ani nie pri druhom, treťom, skôr keď je to už nezvládnuteľné, keď už cítia, že niet cesty späť, len trpia a prežívajú, ... - aj keď aj tá cesta, čo je pred nimi je neistá a častokrát oveľa ťažšia, porovnávacia a hodnotiaca minulosť a súčasnosť. Len sa už z nejakého dôvodu nedalo vrátiť späť, na čo museli byť tí dvaja ☹ Jeden proste odišiel a ten druhý z partnerov, muž či žena to už nenavráti späť.

macamac
10. aug 2013

no dnes som sa dozvedela o ďalšom kamošovi,že jeho žena vraj niekoho má 😝
normálne mi to už pripadá ako manželské hobby 😅 😒
omnoho mladší od nás sú už od seba
tiež tomu nerozumiem

to len ja som tu s mojím mm od mojich 16-tich? 😅 😕 😲 😉 🙂

petraxy6
10. aug 2013

@macamac ja som sa minule dozvedela, že tento rok je očistný 🙂 tak už tomu asi aj verím, lebo nenormálne veľa je toho. Samozrejme, ako @maribell píše, dalo by sa na vzťahoch aj popracovať a komunikovať, a nebolo by toho toľko veľa ☹ A @maribell podľa situácií v okolí si myslím, že tento rok bude štatistika v rozvodoch oveľa oveľa vyššia ☹

maca_p
10. aug 2013

ja som za rozvody a rozchody. ak raz stratim doveru v niekoho, nema zmysel to lepit a lepit a lepit. aj tak sa hlavny problem nevyriesi a podla mna su vztahy ako spolubyvajuci a zo zvyku kvoli detom horsie, nez rozvod/rzchod.

salome_82
10. aug 2013

@maribell Súhlasím s tebou, mnohí manželia nevedia riešiť bežné situácie, ktoré manželstvo prináša.

dievcinka22
10. aug 2013

no je to tazke zvlast v tejto dobe...keď nie je problém zoznámiť sa s niekym cez net...alebo najst si dievca na jednu noc...najhorsie je to ze vsetkym tym musia prejst deti...ale zas udrziavať nefungujuce manzelstvo kvoli detom asi nema zmysel...to je viac trapenia ako radosti v zivote...

sissy27
10. aug 2013

@maribell možno prvým krokom by malo byť to, že ak je nejaký problém, tak sa bude riešiť doma s tým, koho sa to týka a nie strácať drahocenný čas na fóre s cudzími anonymnými ľuďmi, kde aj tak sa všetci dozvedia len časť problému podanú jednou stranou, takže potom tie rady aj tak vyzerajú... ja úprimne nie vždy chápem tie "ankety", kde chce žena čítať názory druhých na to, čo jej povedal manžel - ako keby mu chcela potom argumentovať tým, čo si o ich probléme myslia cudzí ľudia.... a mám pocit, že bez internetu sa problémy riešili ľahšie, nebola možnosť okamžite to vykričať do celého sveta a doma už potom o tom nehovoriť, ale naopak, nebolo to kde inde riešiť, tak sa to riešilo a vyriešilo doma...

mima4
11. aug 2013

Mna irituje, ako sa este pred par rokmi a mozno aj teraz presadzovalo, ze dvaja musia zit "na skusku", aby potom ich manzelstvo vydrzalo, ze "nekupuj macku vo vreci". Dnes uz je jasne, ze isiel o blud 😀 pretoze hlavne tito ludia sa rozvadzaju.

@maribell
vacsina ludi ide do vztahu nepripravenych, taktiez si beru nezrelych priatelov do manzelstva, taktiez nemaju sajn ako ma fungovat vztah, kedze dnes vacsina mladych ludi je bud z neuplnych alebo rozvratenych rodin.

malinkaaninka
11. aug 2013

myslím,že dosť manželov a manželiek zabúda na "v dobrom aj zlom,v zdraví aj chorobe,v šťastí aj nešťastí " a čakajú a prijímajú len to dobré,zrdavie a šťastie,pri opačnom berú nohy na ramená.

mima4
11. aug 2013

@malinkaaninka
Beru nohy na plecia, lebo je taka doba, doba ktora hovori "ber ohlad len na seba, na svoje stastie, na svoje srdce, riad sa pocitmi,..nehlad na nic a nikoho"... namiesto spolocneho casu dvoch ludi v rodinach su zapnute televizory a pocitace, mnohe rodiny nevedia co je to spolocne stolovianie, vylety, dovolenky, spolocny cas... hlavne ze mame dom, ktori nam budu vsetci zavidiet 😉

malinkaaninka
11. aug 2013

@mima4 velmi smutné a veľmi presné.

janinah
11. aug 2013

vždy bola nejaká doba a vyhovárať sa na dobu....základ je už vo výchove, v tom,čo dieťa vidí doma,ako sa rodičia k sebe správajú,ako riešia problémy,ako sa ne/ľúbia...druhý bod je zrelosť,brať si nezrelého partnera je nemúdre....a brať si niekoho "nedokonalého pre mňa" len preto,aby som sa konečne vydala je presne to,čo sa nie zriedkavo stáva a potom to aj tak dopadne,nechápem,prečo si niekto berie alkoholika,žiarlivca či klamára a vie pred svadbou,že taký je...

mima4
11. aug 2013

@janinah
mnohe zeny veria, ze po svadbe sa muz zmeni, alebo ze sa zmeni prichodom dietatka ☹

@malinkaaninka
my nemame tv a mnohi ludia sa ma pytaju, co vobec robime s manzelom doma... 😀 Jasne, ze mame aj cas pre seba (net, kniha, kamoska, upratovanie, varenie) ale aj spolocny cas a vobec nam nechyba tv, neraz sa nam stane ze prideme z prace, zacneme kecat o siestej vecer pri spolocnej vecery a koncime o polnoci... Uvedomujem si, ze prichodom dietatka sa vela veci zmeni, ale vsetko je to o prioritach, hodnotach...

domin85
11. aug 2013

Toto je ovela komplexnejsia tema ako len na zhodnotenie je to dobre/zle... Hlavne ked uz sa udava cislo rozvodovosti treba udat aj sobasnost pre porovnanie. Ja ale mam pocit, ze hlavnym problemom je nedozretost jedincov pri samotnom sobasi. Teraz ma tu mozno mnohe odsudia, ale ja som prilis racionalny clovek, bez viery, s partnerom zijem tri roky, mame spolocny byt ale svoji nie sme, ani sa nechystame. Prosto si doverujeme a basta a ziaden papier mi nemoze dat istotu ze to tak naozaj je alebo nie je, ako sa povie papier znesie vsetko. Ale ked sa mnohych dievcat pytam, preco sa chcu tak nasilne vydavat, pricasto mi odpovedia "lebo to je uz taka istota" a zial, este castejsie "lebo je to pekne", "lebo chcem aj ja mat na sebe princeznovske saty"... O tom by podla mna sobas byt nemal, aby sa hlavnym dovodom stalo citit sa pekne alebo dolezito na par hodin. A kompletne ma zarazaju sobase(a poznam take) kde po tisicoch rozchodov doslo na "bud sa rozidme nadobro, alebo sa vezmime"...

A potom sa cudujme, ze sme pri takom cisle rozvodovosti. Ale kazda ma pravo na omyl a mnohe sa vzdaju znova, uz s rozumom a nadobro, preto by som sem hodila pre porovnanie obe cisla 😉

dada1212
11. aug 2013

nečítala som všetky názory, ale dnes je ťažká doba a už len kvôli spoločnej hypotéke a problémom s bývaním po rozvode pochybujem že by sa niekto rozvádzal po prvom probléme.
myslím, že aj kvôli tomu si každý ten krok dobre zváži.
ja skôr vidím problém v ľudoch a dobe, dnes sú veľmi zlé medziľudské vzťahy, ľudia vidia iba seba, nevedia robiť kompromisy a sú sebeckí. ked sa do toho pridá každodenný stres ktorý zažívame v tejto neistej dobe, tak sa netreba potom čudovať že sa rozvádza toľko párov.
kedysi boli tiež problémy vo vzťahoch, ale ľudia neboli pod takým tlakom a stresom, vedeli robiť kompromisy, brali ohľad aj na druhého a preto vzťahy vydržali.

sorciera24
11. aug 2013

ja to zhrniem uz davno opakovyn citatom: "kedysi, ked sa nieco pokazilo, ludia to dali opravit, dnes, ked sa neico pokazi, ludia to rovno zahodia." a plati to aj vo vztahu....bohuzial.....ludia su prilis pohodlni a zacat riesit problem (uz v naznakoch),, je stratit cast svojej pohodlnosti, musia ho venovat tomu druhemu, rieseniu toho problemu plus ist do rizika, ze hned na prvykrat, ani na druhy nebudu pochopeni, ze sa budu musiet prisposobovat, tolerovat, robit komrpomisy.....ludia sa do toho nechcu pustat, jednoduchsia cesta je to riesit inak (neverou, rozchodom, nezaujimanim sa o drueho, ignoracoňiou)....wtf? 😨 🤐

mpg
11. aug 2013

A v tom počte nie sú započítané páry, ktoré žijú bez sobášu a tiež sa rozchádzajú a znovu schádzajú s iným partnerom.
Pripadá mi to tak, že mladí ľudia sa učia aj na VŠ veľa rozličných vecí, ale tých, ktoré sú potrebné pre život málo.
Už v školách by bolo treba venovať viac času vzťahom, viere, rodine a pod.
Keď tak stretnem mladé mymičky veľa z ních vôbec nebaví zostať doma na materskej dovolenke a začať robiť domáce práce - variť, upratovať, nočné vstávanie k dieťaťu, alebo ich to zastihne nepripravené.
A mladí muži akosi ani nevnímajú, že dieťa treba aj vychovať aspoň do l8 rokov, pri prvej príležitosti nadväzujú nové známosti na pracovisku a pod.
Niekde som čítala, že kríza, ktorá tu teraz je je nie len ekonomická...

mima4
11. aug 2013

@sorciera24
ahoj, ja s tym vyrokom nesuhlasim, lebo vztahy ktore boli v minulosti, neraz boli o zotrvacnosti alebo nutnosti... castokrat ekonomickej a socialnej zavislosti zeny v manzelstve... Neda sa porovnavat minulost a sucasnost. Bezne zeny volakedy ostavali pri ozranoch a im podobnych len preto, lebo nemali ine vychodisko a rozvedena znamenalo "druhotriedna a opovrhnutia hodna zena"... Vacsina manzelstiev fungovala len na principe "sme spolubyvajuci, vychovavame deti, makame na roli, starame sa o nase majetky,..."...
Dnes mas moznosti, slobodu, dvere otvorene, mozes sa o seba starat, dobre zarabat, cestovat... volakedy zeny ani nesnivali o tychto veciach, preto akceptovali neraz zivot bez lasky.

mima4
11. aug 2013

@dada1212
ja si myslim, ze ludia si ten stres a tlak vyrabaju aj dobrovolne. A taktiez ich prioritou nie su vztahy, ten druhy, laska, rodina. Moja svokra je gazdina jak delo 😀 Cely zivot pracuje, plus zahrada, vyglancena domacnost, vyvara, zavara... nic ine nepozna, romanticke prechadzky, kino/divadlo pre nu zabity cas a peniaze a pravdaze manzelstvo nula bodov. Podobne aj jej 30 rocna dcera - rovna jej kopia... ked sa spytam jej ako stravili s manzelom vyrocie, alebo kam najradsej si do prirody vyjdu,..tak sa na mna pozrie ako na pubertacku 😀 ze na take veci nema cas..treba robit, starat sa o zahradu..a ze to len ja mam cas na take vymyslance... 😉 Pravdaze jej manzelstvo nefunguje, iba na svojho muza nadava, je podrazdena, nervozna... a tie jej otazky "preco si moj manzel neuvedomuje?", "preco nehladi na mna" su uz paseee ☹

sorciera24
11. aug 2013

@mima4 ja zas nesuhlasim s tym....mozno z mnohych bol pohlad takyto, ale kto naozaj chcel, sa aj tak rozviedol (napr. moja svokra)....aj ked na nu cele mesto ukazovalo rpstom (ale to si robime my ludia)..... a na druhej strane, ekd sa pozries, na tieto temy, co su tu.....stale zeny ostavaju pri muzoch tyranoch, elbo nemaju kam ist....a sme v "inej" dobe..... vzdy je to o ludoch a kto chce moznost si najde....ci v minulosti, ci dnes....ale v mnohom sa hladaju vyhovorky.....
ja som v minulosti nezila (nedovolim si teda tvrdit, co bola vacsina).....ale to, co som videla v rodine, tomu nenasvedcuje......videla som dlhorocne manzelstva zalozene na alske, tolerancii, ochote venovat cas sebe a detom a chceniu riesit problemy...... preco si potom v manzelstve slubujeme lasku v dobrom aj zlom?....ked pride to zle, tak sa zdrha.... a je ajsne, ze nebude stale len dobre, nie? tak taki ludia nech radsej neuzatvaraju zaidne manzeske/partnerske zvazky.....
takze ja by som az tak negeneralizovala..... a ja stale tvrdim, ze je to o ans.....co chceme to mame.....

barcelona94901
11. aug 2013

@macamac dnes má množstvo vydatých žien milencov,je to už realitou,že opušťaju rodiny,aj deti ,nejde pritom len o mladé ženy,ale ženy čo maju cez 40 ,maju dospelé deti..áno,často sa hovorí,o chlapoch,píše sa o nich..je to také "normálne" a menej zahanbujuce než ked to robia matky,manželky,ženy ,menej sa o tom hovorí ..

mima4
11. aug 2013

@sorciera24
ja nechcem generalizovat, ale myslim si, ze ani v minulosti, hlavne 19 storocie a nizsie, to nebolo take ako sa teraz prezentuje. Hlavne, ak vacsina zien volakedy bola v domacnosti, mali 5-6 deti, zakladnu skolu - to je bezna vzorka zien v 19 storoci.. tam neexistovalo, ze zena sa rozhodne odist.. proste vedela a bolo jej hned jasne, ze nema moznost prezit sama a okrem toho by sa na nu spolocnost pozerala velm negativne,..preto tieto zeny dozivali zivot s tym, co mali za muza. A hlavne spolocnost mala velmi silny vplyv na tieto rozhodnutia. Si vezmi napr. vies o nejakej grofke nie zo sucasnej doby, zeby sa rozviedla? Pocula som x pribehov o neharmonickych manzelstvach tychto ludi, o tom, aky nenaplneny zivot zili... ako pan grof mal milenky v kazdom mestecku 😉 ale grofka nepodala ziadost o rozvod... Kym v sucasnej dobe napr. princezna Diana nedokazala tolerovat ako jej muz zahyba a celkovo ze to manzelstvo je z donutenia pre neho... a radsej to ukoncili.

mima4
11. aug 2013

@barcelona94901
Mnohe tie zeny co maju dospele deti a milencov, ci sa rozvadzaju...cakali jedine kym dospeju deti, aby sa mohli oslobodit. Najcastejsi je rozvod prave u tychto ludoch, lebo mnoho aj dnes parov su spolu iba pre deti, inak si nemaju co povedat..a ked tie deti vyletia z hniezda... chcu ŽIŤ a byt milovane.

sorciera24
11. aug 2013

@mima4 fu, tak az do takych storoci by som nezachadzala (ja som rozhodne vravela o 20. st.).....19. a nizsie netusim, nezila som v tej dobe, ani nik koho poznam;).....k tomu by bolo scestne sa vyjadrovat.....ci sa rozvidla grofka?....a bol vobec rozvod mozny v tej dobe? ja neviem, pytam sa....... cize ja osobne sa vyjadrujem k zijucim ludom, lebo ozaj osobne nepoznam nikoho z 19.stor.;) 😀 ...tak ak sa vratim do 20. stor. ....tak myslim, ze to paltilo......chcela som tym poukazat na ten spomenuty fakt, ze lduia sa naozaj vo vztahu snazili, rozvijali svoje manzelstvo, chranili si ho a hoci mali problemy, tak ich riesili (a tu nadviazem na teba.....mozno je to aj tym, ze dnes to vdaka modernej technologii neriesia medzi sebou.....pocitac, tv, a pod. .....povedz, kolko parov sa dennodenne rozprava o svojich pocitoch a problemoch ako je to u vas (ci u nas).....a pritom ta moznost tu je....len si vyberu inu (dajme tomu hodnotu)....a tiez pohodlnejsiu;)