Mam 12 ročnú dcéru, s jej otcom som sa rozišla pred 11 timi rokmi. Dcéra k nemu chodieva každý druhý víkend od piatku a utorok po škole príde už ku mne.
Nikdy sme neboli na súde a nikdy na ňu neplatil žiadne výživné.
Veľmi by sa mi hodilo aspoň minimálne výživné, aj tých 30 - 50€ by pomohlo. Aj som rozmýšľala ze podám návrh na súd, akurát tu v Trenčianskom kraji ževraj automaticky zveria dieťa do striedavej starostlivosti aj proti vôli matky či dieťaťa. Stačí ze otec chce. A on bude chcieť, kľudne si zaplatí najdrahšieho právnika, len aby nemusel dat niečo na dieťa.
Takže riskujem že výživné by som aj tak nedostala, aj tak by som musela všetko ohľadom dcéry platiť ja ako doteraz a ešte by tam musela malá trčať celý týždeň, každé ráno vstávať o 6 aby stihla autobus do školy (40 - 60 minút, chodieva ním keď je u otca, býva v inom meste).....
Neviem co robiť, či to potom nebudem ľutovať že skomplikujem dcére život, koli pár euram. Viac ako 50 € by mu nedali, je roky rokuce oficiálne nezamestnaný a nič nemá (úspešne sa vyhýba plateniu jeho starých exekúcii)... A to peklo co nastane keď mu príde predvolanie, všetko si odskáče mlada, budú tam na mňa nadávať, psychicky ju deptat...
Na druhu stranu si hovorím ze aj par eur sa zíde, učí sa veľmi dobre, bude chcieť ísť na vš, vodicak,... Sú to predsa peniaze na ktoré má ona nárok, prečo sa ma uskromnovat a tatko si zatial uziva
@lujza123 škoda, že si to neriešila už vtedy, keď ste sa rozišli, on si užíva len výhody rodičovstva a povinnosti žiadne. Keby si sa ho normálne opýtala, či ti môže prispieť, že ti to nevychádza finančné? To si sa ho nikdy nepýtala? Ani jej nič nekúpi? Alebo jej aspoň kupuje veci a darčeky?
Je roky rokúce oficiálne nezamestnaný, ale nemal by problém zaplatiť si najdrahšieho právnika? Tí sudcovia niesú až tak blbí. Kde býva, z čoho žije, keď je oficiálne nezamestnaný? Aj si si niečo od neho na dcéru pýtala? Kupuje jej niečo? Prečo si nežiadala výživné už pred 11 rokmi?
Myslis ze keby dostal striedavku, tak usetri? 😂 Ved rovnako by sa zrazu musel starať, musel by ju krmit, satit, cestu do skoly riešit, zariadiť jej izbu atd. Zase nenechaj sa vyplasit rečami. Neverim ze niekto zveri dieťa chlapovi ktiry sa 10r nestará...
@lujza123 úprimne? Neišla by som do toho. Naopak podporila by som ju v samostatnosti a ak bývate v meste bude chcieť začať časom brigádovať a našetrí si. U nás som ja bola také dieťa. Moja mama dve deti každé s iným rozdiel 11,5r. Začínala som s roznášaním letákov a postupne som sa vyšvihla na brigády kde som vedela veľmi dobre za rok.
V každom prípade o tom s dcérou diskutuj. Nie je ešte dospelá ale nie je už ani dieťa. A táto komunikácia mne osobne veľmi chýbala zo strany mojej mamy.
@lujza123 a teraz je tam dcére dobre, teraz je skvelý milujúci ocko? Neverím, že normálny chlap zrazu otočí o 180 stupňov kvôli 50€ a ani tomu, že debil je v pohode lebo nemusí platiť…
Určiť výživné je jedna vec, dostať ho z neho niečo iné… každopádne výživné nie sú tvoje peniaze, ale peniaze tvojho dieťaťa, takže pokiaľ ty si chceš ušetriť starosti, tak by dcéra nemala pocítiť, že si jej tých 50€ zobrala. A 12r do striedavky len tak zrazu nedajú, okrem toho ex si raz dva spočíta, že by sa mu to neoplatilo. Teraz neplatí nič, pri striedavke by mal podstatne vyššie výdavky.
@lujza123 psychicky by ju tam znicili, kvoli tomu nie
@lalenka33 sudcovia (mozno) nie su az tak blbi ale tabulky nepustia. a najma ak si mama nemoze dovolit tiez dobreho pravnika co by to vybavil, odklepnu a cau
@simca06022011 ale on sa stara. a prave preto aby sa staral viac
@sissy27 precitaj si kona aby si zistila coho su chlapi (a ich rodiny) schopni aj kvoli mensej ciastke nez 50e
@lujza123 z coho ti vyplati vyzivne,ked je oficialne nezamestnany?
@sissy27 chlapi takto nerozmyslaju. Su pomstichtivy a to,ze by ho dcera stala viac nevidia. On bude vidiet len to vyzivne a bude mat v hlave ako usetri,ked bude dcera v striedavej. Co sa zmeni? Nic. Dceru prestravuje ako doteraz a vsetko ostatne bude platit mama. Nekupi jej nic navyse.
Zas darčeky jej kúpi, jeho sestry jej kúpia oblečenie, ale to ma všetko u neho. Aj izbu tam ma zariadenú. Chodieva tam pravidelne.
Prečo som to neriešila pred 11 rokmi? No teraz viem ze to bola chyba, ale bola som v situácii asi ako veľa cerstvo rozidenych žien. Pan velkomozny ostal bývať v byte, pobral si všetko co bolo spoločne, ja s malou dcérou po podnajmoch, začínala som úplne zúfalo v zdielanom byte s študentami. Proste máš strach, povieš si ze to budeš riešiť až keď sa situácia stabilizuje....
A potom začali u nás dávať automaticky striedavky, veľa mojich známych po rozvode tak skoncilo, chceš nechceš nezáujem. Ja som za to aby mal otec veľký priestor na vychovu a stretavanie, ta tie roky bývala dcéra u neho naozaj casto. Niektoré letné mesiace aj pol na pol, ale nevyhovovalo nám to, sama dcéra povedala ze sa jej to nepáči, že chce byť viac doma.
A to bola menšia, teraz už je 7-mačka, pubertacka, už mava poobede svoj program, kamošky, krúžky.... Nechce sa jej trepať 15 km busom a sedieť u babky (tatko chodieva z prace sú neskoro večer aj cez víkendy)
Ja som sa tak nejak spoliehala na to ze by súd prihliadal na jej názor v tomto veku.
@zuzanka.zuzu no tak teraz je tam od piatka do utorka kazdy druhy tyzden, ked citam.. Tak ked tam nebodaj bude o 3 dni viac strasne zmení vec. Ak jej nic nekupuje, nedáva financie, isla by som do toho aj keby som ich hned mala dcere odložiť. A určite nie 50eur. Kludne aj 100 a viac. Nech si zarobi. Deptanie dcery vyrieši pripadne kolízna, psycholog a ja vážne pochybujem ze 12r dievča hodi niekto do striedavky by nesúhlasila plus dlhe dochadzanie do školy.
@lujza123 a prečo malú nevozi do školy autom...my máme partnerovho syna na striedavu a on ho každý deň keď je u nás vozí skoro hodinu do školy a späť...
A ináč peniaze som pýtala, dokonca raz sám navrhol že každý druhý mesiac bude platiť výdavky na skolu on... Vydržalo to presne mesiac.... Potom mi povedal ze s nou bol na vikend lyžovať, stalo ho to 300 € (zaratal aj sebe ubytko, cestu) takže pol roka nebude platiť nič.
Teraz jej občas da drobné na autobus a vybavene.
@simca06022011 ved prave toto si hovorím aj ja... Keby jej ich začnem odkladať tak ma na vodicak v 18 tke... Lebo ako niesom odkázaná na jeho smiesnych 50 eur ale ide o princíp...
Navyše on robí roky načierno, keď bude starý ded nedostane žiadny dôchodok a bude pýtať výživné on od dcéry.
@lujza123 neries uz nic teraz. Ale ani netrvaj na tom, aby tam dcera chodila a uz vobec nie ak nechce. Postupne bue mat ine zaujmy a nebude s nim chciet travit cas. Respektuj to a nedavaj ju tam. Ak tato zacne vyskakovat, ze to da na sud, pokojne povedz super napad, aspon poriesime to vyzivne spätne za 11 rokov. Velmi rychlo prestane tlacit na pilu. A nechaj na mladej ako sa rozhodne.
Tak veľmi by sa hodilo aspoň 30-50e alebo na ne nie si odkázaná a odkladala by si ich? Ja by som sa na to vykašľala, ak by som na to nebola odkázaná. A možno ani vtedy by som ich nepýtala. Kašli na to. Dcéra si možno od neho aj sama začne pýtať. Puberťáci to tak vedia 😉 povie, že či jej nemôže dať nejaké peniaze, že by chcela tam alebo onam ísť s kamoškou. A možno jej dá, aby vyzeral, aký je dobrý.
A ak by si sa chcela hrat na princip, tak sud moze dat vyzivne 50 € aj 150€. To, ze on je roky oficialne nezamestnany nie je dovod neplatenia vyzivneho. Otazka je, ako toto vyzivne realne vymozes. Ano, mozes ist cez exekutora - nic nema nic nevymoze. Moze ist cez trestne oznamenie - kym prebehne cele konanie na PZ, podstupi sa na prokuratutu a kym sa dostanete k sudu, aby na zaciatku dostal podmienku a cas dva roky na zalpatenie (vlastna skusenost), tak dcera bude davno dospela. Tak zvaz...
@lujza123 podla mna prilis spekulujes nad kadecim, niekedy je lepsie poradit sa bud s právnikom priamo alebo ist do toho, lebo taketo diskusie tu a este ked mas pochybnosti ti odvahu nedaju. A sud nie je sprosty, otec musi z niecoho zit...
K striedavke: vsetky nevýhody ked si dáš na papier, objektivne (ale aj to aky je zodpovedny, s exekúciami a ze sam vyzivne nenavrhol roky) + dcera ju nechce a oozries na to, myslis ze su nezmyselne? Ze by sa na to neprihliadalo?
A hlavne, nedavaj si ziadost na 50eur, ziadost daj podla nakadov na dceru a na polovicu, pripadne ak chces brat do úvahy ze cast mesiaca je u babky tak menej. Prinajhoršom ti totiz vyzivne znizi sud. 50eur je na babu, 7macku smiesny peniaz, ved teraz dcere potrebujem kúpiť topanky a 70eur pôjde tam, plus kruzky...
Ja som rozmýšľala ze ho nalakam na rodičovskú dohodu zverenie do mojej starostlivosti s neobmedzeným stykom a minimálne výživné. To keď mi podpise tak súd tieto dohody zvykne schváliť automaticky.
A po čase iba zažiadať o zvýšenie. To už nikto starostlivosť riešiť nebude.
@lujza123 riskla by som to.Ziadny normálny sudca to neodklepne, keď dieťa chodí hodinu do školy a poobede je so starými rodičmi.Takze teraz to absolvuje len 2x.Aspon ho trocha prevetraja ohľadne príjmu, z čoho platí nájom a podobne oni nie sú blbi kamarát tiež skúšal, že ako manager má plat 800 eur v hrubom a ostatné má pomimo na ruku.Sudca povedal, že VŠ s 2 jazykmi toľko nemôže zarobiť a určili mu vyzivne..že má predať byt a ísť do mensieho...Dolezity je aj názor dieťaťa už je veľká.V prvom rade by som skúsila pýtať od otca, ak nie povedz, že budeš to žiadať súdne.
Na súde uvidia,ze si ju roky živila sama.
Ale rozpútal vojnu a je možné, že si odnesie dcéra, ale výdavky SS budú stupat
@makova333 no to je tiez super moznost... Ved nechce tam tolko chodiť dcera, s otcom aj tak vacsinou nie je kedze pracuje (na cierno 😂👍🏻 to by bolo super pred sudom keby sa to povedalo, alebo dcera koliznej... "no viete, s ockom ani vela nie som, do večera je v práci aj cez vikend")
@makova333 Inak fakt, na to je vazenie, a za 11 rokov neplatenia by to boli aj mozno 2 roky, alebo kolko. mali sme to v rodine, mz nezamestnany dlhodobo, to sud vobec nezaujimalo, neplatil alimenty, mal ich ale vyrubene, a tak na pol roka do basy.
@lujza123 Co na to cele dcera? Inde sa tych 50 eur neda zohnat? Poobedne upratovanie, letaky... ja si sice nemyslim ze je to vasa starost, ked otec neplati, no mozno lepsie tak, ako inak.
KKS toto je otec roka. Ako prepáč, ale musím sa k tomu vrátiť. Tak on pobral všetko čo bolo spoločné? To ste nemali BSM? To si neriešila, keď vás rozvádzali? Musíš mať papier o zverení dieťaťa do starostlivosti.
@lujza123 Urobila si chybu hned na začitku. neviem odkial más to o tých striedavkách. Moja mama sa rozviedla brat mal 7 otec sa vyhrážal striedavkou, nedostal, kamoska sa rovziedla jej bývalý to isté, nedostal ju, rovnako ďalšie dve kamosky ani jeden nemá striedavku. Chceli ju z toho istého dovodu čo tvoj bývalý, aby nemuseli platit, ani jednému ju neodklepli, tak ako písali baby, tie sudkyne a sudcovia nie su sprostí, presne vedia o čo ide takýmto chlapom. Jedine sa skús porozprávať s dcérou že či je ochotná toto všetko podstúpiť, je už dosť velká na to aby to ako tak pochopila. Je smutné že sa bývalý partner takto chová ale nie je jediný, poznám takých vela v okolí:( držím palce, pri riešení problému.
@zuzanka.zuzu
@marca12 ja veľmi dobre viem, čoho sú chlapi schopní, mohla by som knihu napísať 😀 ale ako píšem, NORMÁLNY chlap sa zrazu neotočí o 180 stupňov, lebo si požiadala o smiešne výživné. Normálny chlap totiž bude platiť na svoje dieťa normálne a dobrovoľne. Tvoj ex očividne do kategórie normálnych a zodpovedných otcov nepatrí, takže mi je celkom divné, že teraz je tam dcéra v pohode a bez nejakých stresov. A nie, nedávajú striedavku automaticky nikde.
@lujza123 inak uvedomuješ si, že on ti bude musieť vyplatiť výživné spätne? a to by bolo tak okolo 6000eur za tie roky, ak by platil len 50 eur mesačne, to je dosť a ja by som to pýtala, tvoja dcéra má nato nárok a nechápem aj tak, ako može byť niekto tak tupý, že neplatí na svoje dieťa, hoci si ho bráva, to je fakt choré
@lujza123 neviem.. Ako píšeš riskujes že tie peniaze nedostaneš keďže on nič nemá je to dosť pravdepodobné a ešte k tomu malej skomplikujes život a sebe tiež. Mne by to za to nestalo zato ťahať si dieťa po súdoch. Keby bol otec na správnom mieste tak by dával sám automaticky. Vysrať sa naňho