Riešite výživné cez právnika?

30. júl 2024

Prosim Vas, ktora ste riesili v poslednej dobe? Idete vzdy cez pravnika? Ja som poslednych 2x davala s pravnikom ale teda, cele zvysenie som v podstate vyplatila jemu. Chcela by som si podať sama ale teda neviem ci to dam. Podanie si spisem aj vsetko ale neviem ci budem vediet reagovat na sude

dadka1997
30. júl 2024

No ak nechceš platit pravnika tak hej sama sa obhajuješ, ak mas príjem, ktori by ti zapadol do kategorie cez CPPAP tak skus tam ... pred 3 r to nemohlo presiahnut tusim 500€

melanta
30. júl 2024

neviem ci budem vediet reagovat na sude - ak je zvýšenie výživného oprávnené, tak budeš argumentovať danými faktami. Čiže konkrétnymi zvýšenými výdavkami ako aj novými výdavkami ktoré v minulosti neboli. Neobávaj sa toho. Každú jednu položku si napíš a k nej zdôvodnenie, prečo je vyššia a prečo je dôležitá.

mk1111111111
30. júl 2024

Tak Ti poviem, mozes na tom len zarobit, ak Ti nedokazal pravnik vymoct viac, ako boli jeho naklady. Aj keby Ti.nezvysili, budes na to rovnako, ako so zlym pravnikom. Teda nila nula nist.
Alebo najdi lepsieho pravnika.

vevebono
30. júl 2024

Ja som teda ani raz nešla cez právnika. A to už som dvakrát žiadala zvýšenie. Ďalší rok pôjdem opäť a zas sama 🤔

autor
30. júl 2024

ja som mala chybu už pri prvom podaní. Lebo, pravnik mi povedal, že mám dať vysoké náklady, Tak som dala. No a teraz mám problém. Lebo, keď treba zvýšenie, nemám sa už kam posuvať...

vevebono
30. júl 2024

Na deti alebo sa seba?

autor
30. júl 2024

@vevebono na deti

vevebono
30. júl 2024

Veď tam musia rast výdavky na deti. Deti rastu, jedia viac, hygieny viac atď. Reálne si zrátať výdavky. Od nájomného, energii, to vydelis počtom osôb v domácnosti a vynasobis deťmi, strava- raňajky, desiata, obed, olovrant, večera, hygienu, oblečenie, koníčky, krúžky, školné, pomôcky atď. Ja som dokladovala zubára, že sa chodilo s chlapcom ku psychologovi, to je cesta, vymeskanie z práce. Tiež som dávala prilbu, chrániče, bicykle, boxovacie vrece atď. Tábory, výlety, kultúra. Reálne si to zrátaj, a polovicu na to by ti mal prispievať. Ja som si podávala na súd, k súdu sme prišli už s dohodou, tam nám pomáhala kuratela a vyššia súdna úradníčka. Dohodli sme sumu, ktorá sa ex nepáčila, a ešte ma povinnosť prispievať mi polovicou na nevyhnutné výdavky- to som mu poslala matrace, zubára, kolobežku, tábor, atď. Reálne mi to odmieta preplatiť, takže ďalší rok to zas poviem na zmierovacom konaní, že toto je jeden z dôvodov, prečo pýtam viac. Lebo neprispieva ako mu určil súd. Okrem toho starší pôjde na strednú školu, výdavky sa zmenia, napr cestovné mi už nebude preplácať obec. Ale na tom konaní mi prešlo aj to, že chalan má 14 rokov a už si neoblecie tričko z číny, že má problém s pleťou, že chodí ku barbarov, atď

autor
31. júl 2024

@vevebono no ano, lenže pri rozvode som bola tak trochu mimo. Všetko za mňa riešili surodenci a pravnik. Prvotný náklad, sa dal 1000e na dieta. S tým sa fakt išlo na súd. No a terez, idem dávať zvýšenie výživného no a ťažko sa mi prekonáva tých 1000€ keď reálny náklad nie je. Je to celé chobotina, dávať výžívne na zvyšujúce sa náklady. Pretože, naposledy súd odklepol jemu tak 1/3 nákladov, 2/3 znášam ja.

zuzanockamt
31. júl 2024

Autorka
1000€ na dieťa? Ako reálne náklady? Toto naozaj? Kto ti takúto hlúposť poradil? Čím si to mala podložené?

vevebono
31. júl 2024

Fuuu. A reálne potrebuješ zvýšenie, lebo nevychádzaš? To je celkom dosť. Kokso, ved to bol môj mesačný plat 😄

samkolea
31. júl 2024

Ja som nemala pravnika, sedela tam iba kolizna opatrovnicka, ktora sem tam nieco povedala. Navth mi ale pisala pravnicka. Ale pri navrhu na zmenu priezviska som si pisala sama, zapomoci internetu. Na pojednavani opat iba ja a kolizna.

autor
31. júl 2024

@vevebono jasné, že potrebujem zvýšenie. Lebo, 1000 bol návrh, ja viem, debilina riadna, no tak mi to vtedy právnik proste dal. Teraz mám 120€ na 15 ročne decko. Takže, ak som davala 1000€ náklad, otázka je: o čo sa vám zdvihli náklady? No nezdvihli, lebo nemali kde (myslím vzhľadom na ten prvý 1000€ návrh), dúfam že rozumies ako to myslím

vevebono
31. júl 2024

Jasne ze rozumiem. No je to smiešne. Na rozvodovom spolu so starostlivosťou a vyzivnym mi dal sudca 40€ na mladšieho (vtedy mal 6) a 60€ na staršieho (9). Po roku som ho dala znova, že to není možné vyžiť. Tak mi dali 80 a 100. Po dvoch rokoch znova, a teda som chytila kolíznu že waaaaau, tá úradníčka tiež, a dali mi na 10 a 13 ročného 170 a 190. A si vravím ok to by už šlo. Ale ja som išla s tým, že ja už som bola ma materskej, a exdement má vedľajší príjem, ktorý stále popiera. Tak ja som nabehla s fotkami, že aha toto robí a takto sa mu melú ľudia.

V tvojom prípade by som išla s týmto: inflácia, prechod na strednú školu, a zvýšené potreby. Ideálne je, keď sa otec nezaujíma o deti. Nevolá, nestretava sa. Tam vymlatis viac, súd nemá rád rodičov bez záujmu.

vevebono
31. júl 2024

Ešte ma napadlo, ja som vsadila aj na prospech, že keď drú celý školský rok a donesú čisté jednotky, tak to treba oceniť, takže sa im kupujú motivačné darčeky. Viac jedia, viac si vyberajú, nechcú lacné handry (normálne som dávala bloky z yakuzi). TY vlastne podavas návrh preto, že sa zmenili pomery. Vzrástli ceny, a toto všetko čo som napísala.
Skus si to nahadzat do kalkulačky, koľko ta reálne jedno dieťa stojí. Nezabudni také maličkosti, ako energie, nájomné, kozmetika, hygiena, strava, vreckové, sporiaci účet, poistka, kino, zmrzlina, koníčky, cestovné,....no všetko. A polovicu z toho nákladu by mal prispievať tatko. Mal by,záleží od jeho príjmu.

vevebono
31. júl 2024

@samkolea prosím ťa. Prečo si dávala zmenu priezviska? Zaujíma ma to, lebo chalani sa chcú volať po mojom terajšom mužovi, ako aj ja a sestra, ale dement odmieta podpísať súhlas

autor
31. júl 2024

@vevebono no to áno, ale ťažko sa dostanem nad tých 1000€

samkolea
1. aug 2024

@vevebono pretoze som sa vydala, a vsetci sme sa volali po mamzelovi iba stn nie 🙂, ja som isla rovno cez sud. Myslim, ze tiez by robil s papierovackami problemy…takto to vyriesil sud za neho.

vevebono
1. aug 2024

@samkolea gratulujem.. môžem sa opýtať, ako sa na to pozeral súd? Nemal problém? Alebo čím si obhajovala svoje rozhodnutie?

samkolea
1. aug 2024

@vevebono dakujem, ze sme rodina a preco by sa mal syn volat rozdielne, robi to sarapatu nielen na uradoch, cez hranice a ine nedorozumenia.

vevebono
1. aug 2024

@samkolea veľká vďaka, dám to dokopy a podám tiež. Budem dúfať v šťastný koniec. Totiž chalani sa hanbia za to priezvisko co majú, krstne meno otca považujú za nadavku, hovorím ze nebuď Miro a hneď náser 😂😂 ešte raz vďaka, dala si mi odhodlanie

luccija
1. aug 2024

Nájdi si iného právnika.Kolko muž zaraba vieš?
Náklad môžeš dať aj 2 t eur keď muž zarobí malo dostaneš malo.120 eur na teenegera je veľmi málo, tak niečim to muselo byť podložené, že ti dali málo.Cca sa ráta 20-30% z platu otca na taky vek.
Potom napíšem viac

nikha2809
9. aug 2024

@samkolea prosím ťa, mne pravnicka povedala že toto veľmi schvaľovať nechcú, aj keď sa deti roky s bio otcom nestretávajú...ja by som tiež chcela zmenu priezviska, aj dcéra ale dosť sa bojím že to neprejde...roky sa s otcom nevidela, ani ho za otca nepovažuje, už má 8 rokov a sama vidí už pomaly čo je to zač

samkolea
9. aug 2024

@nikha2809 neviem, mne schvalili. Skusit treba.