Riešim zrušenie výživného na plnoleté dieťa

26. okt 2024

Dobrý deň , riešim zrušenie výživného na plnolete dieťa.
V júli som posielal list neprevzali si ho dal som to na súd koncom augusta , teraz prišiel papier že žiadajú od mňa majetkové pomery výdavky prijmy . Je to bežný postup? Keď som chcel výživné znížiť v roku 2021 tak už vo dverách sudkyňa dala verdikt výživné vám neznížim tak som sa 350km trepal za taky prístup na súd. Každé pojednávanie je len proti mne . Už mám pocit že je to zaujatosť súdu , nie niesom v kontakte s dieťaťom celý život bez odsudzovania prosím ale výživné som platil aj platím naďalej pravidelne . Už som znechutený áno beriem že súd prihladia predovšetkým na dieťa ale tak ako má rodič povinnosti a práva tak aj dieťa mohol má informovať o Tom či plánuje študovať , adresu mám nezmenenú toto vedeli poslať číslo účtu kde mám posielať peniaze , je tu niekto kto by mi po mohol spísať návrh na zaujatost súdu aby sa to konalo v mojom meste? Ďakujem

zmrzlinka8
26. okt 2024

myslím, že konanie musí byť v mieste bydliska dieťaťa, tam je príslušnosť súdu. Opravte ma niekto, ak sa mýlim.

pribinak
26. okt 2024

Pojednávanie je tam kde je obvyklý pobyt dieťaťa, alebo v tomto prípade mladého dospelého

A áno, sud musí v prvom rade prihliadať na potreby dieťaťa, mladého dospelého

Myslím, že tvoj hlavný problém je že nemáš kontakt. A že tá to riadne stve. Žiaľ to už nie je vina súdu

kavasmliekom
26. okt 2024

Ak sa ti zdá veľa dat na cestu, tak si ešte môžeš zaplatiť právnika, ktorý ťa bude zastupovať.
Pokiaľ má plnoletá/plnoletý výdavky na školu, internát, stravu a ty zarábaš a si jen otec, tak... Áno, si povinný platiť, a niktk nie je povinný za teba bojovať o kontakt s dieťaťom. Do 18tky ste mali nejaké rozhodnutie súdu? Tak to plati ajpo 18tke, keď pokračuje v dennom štúdiu. A urobila dobre, že ti dala aspoň vedieť na ktorý účet máš posielať výživné, lebo by si neskôr mohol mať ešte opletacky.

autor
26. okt 2024

@kavasmliekom podľa všetkého nepokračuje v štúdiu ide o to

kavasmliekom
26. okt 2024

No čiže, dal si na súd návrh o zrušenie platenia výživného, nakoľko je plnoleta a nepokračuje v dennom studiu. A bolo pojednávanie? Alebo más doložiť pred pojednavanim nejaké doklady? Predpokladám, že jej prišiel tvoj návrh a ma sa k tomu vyjadriť a doložiť dôkazy.

autor
26. okt 2024

@kavasmliekom mne prišiel list žiadali majetkové a finančné pomery , čakal som už dátum pojednávania ale ten ešte stanovany nieje

kavasmliekom
26. okt 2024

No tak to je správny postup. Máš dokladovať majetkové pomery, atď.

autor
26. okt 2024

@kavasmliekom také sa žiada aj pri návrhu o zrušení výživného? Kvôli čomu

zmrzlinka8
26. okt 2024

ak nemáš kontakt a si myslíš, že dieťa nepokračuje v štúdiu, treba poslať návrh na zrušenie vyzivovacej povinnosti na príslušný súd a oni už zistia, či ďalej študuje, alebo nie.

autor
26. okt 2024

@zmrzlinka8 to som urobil , koncom augusta, a teraz došiel papier že mám vypísať moje majetkové a finančné pomery , netuším načo,

marikaan
26. okt 2024

A už pracuje ?

autor
26. okt 2024

@marikaan toto neviem snažím sa zistiť

pribinak
26. okt 2024

Je vysokopravdepodobne že v štúdiu pokračuje, preto od teba žiadajú aktualizáciu tvojich majetkových pomerov

cacianka
26. okt 2024

V podobnych témach o zrušení výživného a nevediac či plnoleté dieťa študuje, radili stránku MŠ SR, kde je evidencia študentov podľa rodného čísla.

autor
26. okt 2024

@pribinak cez stránku overenie návštevy školy mi ukazuje že študent nieje

pribinak
26. okt 2024

Tak potom neviem, ale je tu skupina právnikov, skús sa opytat v skupine

zmrzlinka8
26. okt 2024

autor, tak nerieš a poskytni, čo žiadajú. zrejme dieťa ďalej študuje, no veď uvidíš

autor
26. okt 2024

@zmrzlinka8 stále je to tak

1andrea111
26. okt 2024

Ja si myslím že keď chcú majetkové pomery tak asi bude študent a možno budú riešiť výšku výživného. Mohla byť zmenená škola a ešte to nie je aktualizované? Individuálne štúdium? Štúdium v zahraničí?