Rakúske štátne občianstvo. Čo v prípade rozchodu?

jofka
24. apr 2013

Dobrý deň,
čakám bábätko s rakúskym štátnym občanom, som slovenka žijúca v rakúsku, ale nepracujem a zatiaľ ani nepoberám žiadny príspevok, platím si ale poistenie. S partnerom sme sa dohodli na svadbe, viacmenej partner nalieha, ale ja sa bojím dať dieťaťu štátne občianstvo rakúska. Partner sa vyzná v rakúskych zákonoch, ja nie a neviem, čo by sa stalo keby sme sa rozišli, či by mi mohol zobrať dieťa, pretože on by preukázal príjem a ja by som nemala žiadny. Poradte mi prosím, čo mám robiť aby som ochránila seba aj dieťatko. Existuje niečo ako predmanželská zmluva, kde sa dohodneme v prípade rozchodu, že dieťatko budú zverené len mne? Som z toho nešťastná a neviem čo má urobiť? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď. Andrea ☹

louvre
24. apr 2013

Si Slovenka, poroď dieťa na Slovensku a ono automaticky získa Slovenske obcianstvo. O Rakuske jednoducho neziadaj. Ak si si nie svojim terajsim partnerom dostatocne ista, tak si ho neber. Rozvadzaju sa aj ludia, ktori su presvedceni o tom ze clovek s ktorym vstupuju do manzelstva je urcite ten pravy. Nie to este ked mas uz dnes pochybnosti.

zivika
24. apr 2013

nechapem preco suhlasis so svadbou, ked s nou nie si stotoznena, ale je na naliehanie partnera 😕 myslim, ze predmanzelska zmluva o prideleni dietata neexistuje a uprimne, aj keby existovala, myslis, ze by ju tvoj partner podpisal? nie som si ista, ale tvoje dieta moze mat dvojite obcianstvo, aj ked neviem, ci by to nieco ovplyvnilo...a rada? nevydavaj sa, ked sa nechces vydavat dobrovolne, lebo take manzelstvo je predurcene na zanik 😔

tajomna21
24. apr 2013

Ak si si neni ista, tak sa nevydavaj. Na druhej strane neviem, ci by to malo nejaky rozhodujuci vyznam, ci ste zobratí ... v medzinarodnom prave je v pripade vykonu rodicovskych prav a povinnosti posudzovany obvykly pobyt dietata ... to je, ze ak bude dieta zit v rakusku, museli by ste sa riadit rakuskym pravom .... otazka je kolko dni z roka je obvykly pobyt dietata a ako by sa to posudzovalo, keby ste zili pol na pol, co ale zrejme neplanujete, ked uz teraz tam ty zijes ..... ale najlepsie by ti bolo, keby si sa informovala tu http://www.cipc.sk/index.php?appId=20&idc=2 ..... tam Ti vsetko vysvetlia najkompetentnejsie

sissy27
25. apr 2013

dieťa ešte nie je na svete, svadbu vlastne ani nechceš a už teraz sa bojíš, čo bude v prípade rozvodu, už teraz chceš ochraňovať seba a dieťa, ako keby ste boli v nebezpečenstve...ja viem, že človek by mal rátať so všetkým, ale prepáč, toto mi nezaváňa šťastným láskyplným vzťahom... partner ovláda rakúske zákony a ty nie - nepracuješ, takže času máš asi dosť, čo ti bráni v tom si ich naštudovať?
radšej sa ani nepýtam, čo ťa vôbec viedlo k takémuto vzťahu...