Prosím.je tu nejaký právnik právnická čo by mi vedela poradiť
@kate211 no moja matka má nevychovala striedala čo chlapov jeden za druhým a každého obrala o majetok sestra tá je síce vydatá má dieťa ale takziet menila partnerov dokonca jeden kvôli nej prišiel o život . Nerozprávam sa snimi veľa mi obe ublížili ale preto všetko chuť moju dcéru vracať k sebe vyhrážajú sa mi súdmi a všetkým.moznym ako postupovať
Napíš rovno otázku, alebo si pozri skupiny s týmto zameraním tu na MK.
Top je Právne poradenstvo, verejná bezplatná, hneď v úvode si prečítaj striktne pravidlá a články k jednotlivým právnym odvetviam. Rodinnému pravu je tam venovaných mrte prispevkov
@janai1 zákon nenariaduje, ale povoľuje) umožňuje.
Ak rodič nechce dohodu, tak starí rodičia a blízki príbuzní môžu podať návrh na súd vo veci určenie styku dieťaťa s rodinou. Súd cestou koliznej pracovničky prípadne psychologičky skúma vhodnosť, záujem a potreby dieťaťa.
@majka2 - ty si matka, ty urcujes kto je vhodným človekom byť v prítomnosti tvojej dcéry. Súhlasiť nemusíš, aby niekde išla tvoja 9r dcéra nútene, ak máš dôvody prečo nie.Ak by obe ženy podali návrh na súd, museli by preukázať že je to v prospech dieťaťa, ale ty ak nechceš, preukážeš nevhodnosti osôb a prostredia. Pre istotu si rob poznámky,nejaké svedectvá a dôkazy, aby si vedela argumentovať a odraziť ich snahy.
Je krásne keď má dieťa v živote viac ľudí ako iba matku/otca, ale nie ak sú zavadoví...
@kittykat22 áno viem moja mater je spina súdi sa skazdym
Ale ako môže dať na súd že vnučka ju nechce vidieť a ani sa stretávať. Podľa mňa súd jej neurči že ju musí vidieť vtedy alebo vtedy čosi. To tak nie .Ale súd sa nebude zaoberať že ma vidieť babku to len pri otcoch to tak funguje ale ako môže tebe súd nakazať aby chodila tvoja dcéra jej vnučka povinné k nej lebo ONA to tak chce čosi.
@alickapusinka prečítaj si zákon o rodine a stovky prípadov, kedy súd rozhodol že starí rodičia majú právo na stretnutia s vnúčatami. Netvrdím že aj v tomto prípade súd rozhodne v ich prospech, preto som autorke napísala to čo som napísala.
Má dôkazy ? Má svedkov ? Má! Tak ich použije a bude sa brániť aby ochránila dieťa od ich vplyvu.
Nikde však nespomína manžela, otca dieťaťa
@majka2 ?
@cacianka áno to môže byť ale to si môžu dovoliť starý rodiča normálny. Ale nie toxická chorá a konfliktná osoba. O ktorej autorka sama píše. Ale nie za cenu ako sa správa jej matka že je to toxická osoba .Možno nejaký ten zákon možno dovoľuje ale ak sa jej matka chova zlé a môže sa preukázať že na vnučky by mala zlý vplyv tak pochybujem že jej súd vyhovie.
@alickapusinka preto som písala, či má dôkazy ?
Lebo ak bola hnusná matka k dcere, ku vnučke byť nemusí.... Preto upriamujem slušne pozornosť na argumentáciu , ktorá je v tomto prípade velmi dôležitá.
Nestačí keď autorka povie že ju nevychovala, lebo mohli byť na to dôvody, slovo proti slovu, ale dôkazy majú silu, nie slová do vetra
@majka2 Napis rovno otazku.