Potrebujem radu môj manžel má z prvého manželstva 14.ročného syna, od dvoch rokoch neustále matka bránila styku syna s otcom, miesto dávania syna otcovi na stanovený termín mu spravila napriek a dala ho radšej manželovej matke. Manžel si nemohol vytvoriť vzťah so synom, neskôr sa nám narodila dcéra s ktorou má krásny vzťah, chlapec si s mamou nerozumie len pod tou podmienkou že je lenivý a hnilý niečo jej pomôcť neustále je na PC a telefóne, furt odvráva ona jeho výchovu vôbec nezvláda. Teraz sa rozhodla že syna pošle otcovi aby si ho užil on a ona mala kľud. Chcem sa len spýtať ako by ste riešili situáciu poslala ho na dva mesiace, máme zaplatiť výživné ktoré sme 14 rokov platili poctivo alebo si môžme nárokovať na dva mesiace aby nám zaplatila ona. Chlapec je neznesiteľný ja ani manžel ho vychovávať nechceme máme ho doma týždeň a vadíme sa medzi sebou všetci pretože okrem telefónu a ležania v posteli chlapec nič nevie, ako mám vychovávať dieťa ktoré ona vychovala ako vychovala. Ďakujem za akúkoľvek radu.
@vladka1122 toho chalana mi je strašne ľúto, neviem si ani predstaviť aké to je, keď ani jeden z rodičov ho v podstate nemá rád a len si ho pohadzujú ako horúci zemiak ☹ jasné, že chalan má všetkých niekde, presne tak, ako je zvyknutý, že majú celý život niekde jeho...
Manžel si nemohol vytvoriť vzťah so synom, lebo exka ho dala jeho mame - a on tam nemohol prísť? K vlastným rodičom? Už je neskoro sa pýtať, čo všetko manžel podnikol pre to, aby mal nejaký kontakt so synom... Čo od neho teraz čakáte? Matka ho k vám strčila za trest, k cudzím ľuďom, snáď ste si nemysleli, že pre puberťáka je to splnený sen o ideálnych prázdninách a bude s nadšením pomáhať a tešiť sa z každého dňa....
Chalan zrejme potrebuje psychológa a všetci dospelí okolo neho tiež - aby ste sa naučili vzájomne komunikovať, možno by on zo seba konečne dostal von to, čo ho trápi a prečo sa správa tak ako sa správa... Je jasné, že za dva mesiace nenapravíte to, čo ste kazili 12 rokov...
Výživné by som neplatila, ale určite by som si to písomne odkomunikovala s exkou, pretože stále platí posledný právoplatný rozsudok, takže pre prípad, že by to od vás potom vymáhala, aby ste mali nejaký papier o tom, že chalan bol u vás celé dva mesiace. A čo s chalanom to netuším, je to ťažké pre všetkých, ale tak asi ho len zapájať do vašich bežných aktivít, aj keď netuším, ako cudzie dieťa donútiť, aby napr. vynieslo smeti, pomohlo s nákupom alebo nejako spolupracovalo... Možno by mohol aj otvorený rozhovor otca so synom, aby mu vysvetlil, čo sa stalo, prečo sa rozviedli, prečo sa nemohli vídať...
hm super, matka ho pošle otcovi a u otca ho vychovávať nechcú.
Možno preto je aj taký aký je. Žiadne venovanie sa mu sa vám odzrkadlilo.
Je smutné, že jeho výchovu akosik neriešite, dôležitá je platba za 2 mesiace za neho.
Smutné
@vladka1122 Ahoj, bože takéto CHUDERY mlujem, najprv robí všetko preto aby sa s otcom nestretával...A ZRAZU???!!!..prepáč..ale chudák chlapec, ja by som na 2mesiace žiadala od nej výživné!!!..Matka nezvládla synovu výchovu a teraz je dobrý aj ocinko..
...A ty sa nevad s mužom, neviem síce aký má tvoj manžel vzťah so synom, ale ja by som narovinu a hned pri príchode určila pravidlá...TERAZ SI U NÁS!!!! a budeš rešpektovať nás a prisposobovať sa nám, nie my tebe...a je mi jedno čo by bolo...BUĎ /ALEBO...s manželom si saddi a porozprávajte sa ako si to predstavuje on a tak isto ty...neboj bude dobre🍀
a tak isto si sadnite s chalanom..je už dosť velký na to aby ste vedeli komunikovať a vysvetlit mu celú situáciu..
Celkom dobry napad to odkomunikovat aj s mladym, ale bude to dost tazke ... hlavne, ked to vsetky zucastnene strany nechali zajst az do takehoto stavu ...
Tak my sme mali niečo podobné, manžel.ma dcéru s predchádzajúceho manželstva. Rozviedli sa keď mala 10 rokov. Dievča k nám mohlo chodiť len keď jej mama mala dobrú náladu a keď nemala mohli sme sa aj na hlavu stavat. Niekedy ju k nám pustila aj na týždeň a po troch dňoch sa rozhodla, že dcéra ide domov a keď nie zavolá policajtov a sociálku. Keď nastala puberta tak bol mesiac čo mesiac telefón aby sme si ju zobrali pretože ju nezvláda a nech si to skúsime my snou. Aké je to vychovávať dieťa. Trvali sme samozrejme že to pôjde jedine súdnou cestou. A budeme žiadať striedavku. Ako sa jednalo o peniaze samozrejme sme boli tí najhorší, čo sa nezaujimame, nadávky a podobne. Dnes má dcéra 17 a príde k nám tak Max. Na narodeniny a Vianoce samozrejme pre peniaze. Tak si ju mamicka vychovala. Ale my sme tí zlý, čo sme sa nezaujímali. Keď ešte mala o nás záujem tak jej to matka nedovolila. Čo vy za dva mesiace u pubertiaka dokážete čo ona za tie roky zanedbala. Je ľahké sa decká zbaviť keď neposlúcha ale dovoliť otcovi aby sa spoločne na výchove podieľal od malička tak to nie. To mu v tomto bude brániť. Nech si to teda pekne vyzerie. Sú dve možnosti striedavka alebo si ho zobrať do osobnej starostlivosti s tým že by malo s začiatku pevné pravidlá. Určite nie na dobré slovo.
@miba33 ďakujem presne toto máme aj my, uvidíme ako to dopadne, my s mužom sme boli vždy na polícii kvôli jej komplexom za 14 rokov života spal a bol u nás 5 krát, dávala ho len svokre kvôli tomu že si rozkázala čo majú kúpiť a ona to šla kúpiť, je toho viac, ale som rada že nie som sama. Ďakujem že ste ma trošku podporilli, mne nejde o peniaze ako píše baba vyššie ide o to že nekradnem, a chlapec je 8 krát na deň a to ešte si vyberá.
No vyzivne (ak je stanovene sudom) musite poslat, resp. mali by ste, aby neboli problemy a je uz na nej ako s nim nalozi. My sme mali muzovho syna vyse 4 mesiacov, vyzivne posielal riadne, aby bol doklad, ze poslal (aj ked ex tvrdila, ze nemusi posielat) a ona potom poslala spat po synovi ... ostatne ti neporadim ...