Priznanie otcovstva

prettyjelly
5. okt 2015

ahojte maminky,

vedeli by ste mi poradit, aky ma vplyv na dieta priznanie / neprizie otcovstva? ake prava sa odopieraju otcovi, ak otcovstvo nepriza a ako to ovplyvuje kotakt s dietatom?

priklad, ako si ho moze vziat neplnolete na dovoleku alebo ako si moze vysudit striedavu strostlivost, ak otcovstvo neprizna?

Dakujem za vase rady a skusenosti 🙂

maslenka47
5. okt 2015

@prettyjelly pokial otcovstvo neprizna, veskery kontakt otca s dietatom zavisi na dohode s matkou. Presne tak isto, ako mozes svoje neplnolete dieta poslat na dovolenku trebars aj so susedom.

Neviem, o co ti ide (ci odstrihnut dieta od otca), ale ak ty neuvedies otca pri porode a on napriek tvojej nevoli bude mat o dieta zaujem, tak sa moze dozadovat sudnou cestou o dodatocne zapisanie do rodneho listu dietata (tj, otcovstvo "priznat", aj ked matka otca pri porode zamerne neuviedla). Potom bude moct voci dietatu uplatnovat rodicovske prava aj keby sa matka postavila na hlavu.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sue
5. okt 2015

Kým nie je otec v rodnom liste, nemá de jure žiadne práva ani povinnosti voči dieťaťu. Keď bude otec chcieť, aby bol v rodnom liste, po pôrode dá návrh na súd a po teste otcovstva ho tam zapíšu aj proti vôli matky....

sense
5. okt 2015

Pokiao nie je v rodnom liste tak nema ziadne prava ani povinnosti...

mimla
5. okt 2015

Ako už bolo písané plus meno. Dieťa nemôže mať priezvisko po otcovi, ak otec nie je zapísaný v rodnom liste dieťaťa.

pribinak
5. okt 2015

este netreba zabudnut na jeden fakt, aj on sam si moze dat navrh na urcenie otcovstva na sud,

prettyjelly
autor
5. okt 2015

Ahojte,

ďakujem všetkým za rýchle odpovede 🙂. Mojim zamerom nie je odrezat dieta od otca zamerne, ale prave otec je ten, ktory zvazuje, ci prizna otcovstvo a nerozumie pravam & povinnostiam vyplyvajucim z priznania otcotvstva.