Prítomnosť na dedičskom konaní

10. jún 2023

Prednedávnom zomrel bio otec, nikdy sme neboli skutočna rodina, nenavštevovali sme sa. S manželkou má dvoch synov, poznáme sa iba z videnia. Žijem roky v zahraničí, nebola som ani na pobreží. Došiel mi dopis od notára ohľadom dedičského konania. Musím byť prítomná keď nechcem po ňom nič dediť?

kaktusik007
10. jún 2023

a preco po nom nechces nic dedit a chces vsetko nechat jeho zene a dalsim dvom detom? sama seba ukracujes. A svoje deti.

autor
10. jún 2023

@kaktusik007 so ženou už nežili spolu, bol to alkoholik isto mal aj dlhy. Nestaral sa o seba, vypadali skoro ako bezdomovec keď ho mala naposledy videla. Načo by mi bol schátralí dom v dedinke na konci sveta kde žije 90% neprispôsobivých r....?

sense
10. jún 2023

Zavolaj notárovi. Napr mne stačilo poslať vyjadrenie ze sa vzdávam dedičstva a a podpis nechať overiť, to som následne poslala doporučené notárovi. Ne merala som kvôli tomu cestu 1000km.
Rovnako aj teraz po prababke stačilo splnomocnenie a dokonca nebolo treba ani podpis nechat overiť, len ze nech to podpíšem a pošlem bratovi ktorého splnomocnujem a on nech to donesie a pred ňou podpise

ernesternst
10. jún 2023

Ano, aj odmietnutie dedicstva treba podpisat. Da sa to aj splnomocnenou osobou

adka3321
10. jún 2023

bud musis prist osobne, alebo splnomocnit niekoho na zastupovanie. ked neprides dedicske konanie sa bude musiet odlozit, pretoze bez teba sa nemoze konat. notar ta pouci o tvojom dedicskom prave, kde mas moznost dedicstvo prijat alebo odmietnut. ak odmietnes, na tvoje miesto prichadzaju do uvahy tvoji pravni nastupcovia (ak mas deti, tvoje deti). ak prijmes stale sa mozes svojho dedicskeho podielu vzdat v prospech ostatnych dedicov, teda nezdedis nic. najlepsie je zavolat si notarovi a nech ti to vsetko vysvetli ako sa da postupovat