Zdravim damy 🙂 verim, ze tu najdem radu a niekde sa posuniem. Prosim kto ma pracovne skusenosti...a vedel by ma nasmerovat.chcela by som "vidiet" spis z pojednavania, vypovedi, rozhodnutia atd... z pripadu ktory sa stal v roku 1996, cize na internete som to nenasla, zverejnuju sa novsie rozhodnutia.kedze som v tomto smere uplny laik kludne sa mozem mylit. Jedna sa o trestny cin a som blizky rodinny prislusnik.viem iba mesto kde sud prebiehal mena obvineneho a poskodeneho.Ale nepoznam presny okrsok kde sud prebiehal, ani cislo spisu ani meno sudcu. Kde by som prosim mala zacat s patranim? Dakujem za kazdy normalny podnet
@alenah31 dakujem ti krasne za odpoved
Keďže si nebola účastník konania ani ich zástupca či iná dotknutá osoba - svedok atď. právo na nahliadnutie do súdneho spisu nemáš. Musíš si podať žiadosť a musí ti to povoliť súd. Pokiaľ vieš mesto kde súd prebiehal stačí ti to - žiadosť si podáš tam kľudne priamo na podateľni. Tu máš celý paragraf, je to zákon č. 162/2015 Z. z. , § 81 a odsek 2.) sa týka teba:
(1) Účastníci konania, ich zástupcovia, osoby zúčastnené na konaní a zástupca zainteresovanej verejnosti majú právo nahliadať do súdneho spisu a jeho príloh a robiť si z neho výpisy a odpisy alebo žiadať, aby im bol takýto výpis alebo odpis vydaný.
(2) Iným ako osobám uvedeným v odseku 1 môže predseda senátu povoliť nahliadnutie do súdneho spisu, ak preukážu právny záujem alebo vážny dôvod a ak to nie je v rozpore s právami alebo právom chránenými záujmami niektorého z účastníkov konania. Prokurátor má právo nahliadnuť do súdneho spisu, aj keď ide o konanie, ktoré sa nezačalo na jeho návrh, alebo o konanie, do ktorého nevstúpil.
(3) Ak ide o súdny spis, ktorého obsahom sú utajované skutočnosti, postupuje sa podľa predpisov o ochrane utajovaných skutočností.
celý zákon
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...