Dobrý deň, chcela by som niekoho poprosiť o radu. Som v 7-mom mesiaci tehotenstva a priateľ ma opustil. Žijem s mamou, otec mi zomrel a nikoho okrem mojej mamy nemám, kto by mi pomáhal s dieťatom, či už finančne alebo psychicky. Bývalý sa ponúkol, že mi bude platiť mesačne na dieťa 100€ a na mňa - ako výživné na matku 50€, čiže dohromady 150€ mesačne. Plus sa ponúkol, že čo bude treba pre malého, to kúpi. Zatiaľ sme však neboli podpísať túto slovnú dohodu. Súhlasil, že to bude aj na papieri. Lenže mne sa táto suma zdá primalá, keďže viem, že jeho mesačné príjmy sú celkom slušné - cca 1.300€. Neviem či mám podpísať dohodu na 150€ mesačne alebo to dať radšej na súd. Bojím sa toho, že na súde mi pridelia menej a nedostanem ani tých 150€. Poraďte mi prosím, čo je lepšie urobiť. Ďakujem
Je to velmi subjektívne, ale ja by som do toho nesla. Podla mna by aj sud priklepol vyššie výživné, nakoľko výživné ma prednosť pred všetkými záväzkami a som si ista, ze z 1300 EUR by mohol platit aj viac.
V zákone síce nie je zakotvené, ze presne kolko % platu by malo ist na výživné, ale životná úroveň dieťaťa musi byt na tej otcovej, resp. matky. Podla toho kto zarába lepšie.
Poprípade mi este kludne napis IP a so všetkým s cim budem vediet ti poradím 🙂
Bola som už aj za advokátom a ten mi ale povedal, že súd prihliadne aj na jeho výdavky - samozrejme opodstatnené výdavky. Bojím sa toho, že súd mu prihliadne nato, že platí hypotéku za svoj byt, poistky a neviem čo ešte. A je mi to jasné, že teraz nasľuboval, že bude sa o malého starať a kupovať mu veci, ale tomu neverím..
Nevieš náhodou kolko plati hypo?
To neviem presne, ale cca 200€. Ale ešte by som mohla použiť to, že asi pred 2 mesiacmi mi kupil moje vysnívané auto - samozrejme si ho napísal na seba. A keď som mu povedala, že kým ho nenapíše na mňa, tak to je jeho auto - a čo urobil, auto mi zobral. Takže ďalšia položka navyše, ktorú nepotrebuje - druhé auto, ktoré kúpil za 3.200€
@olinka027 urcite podat navrh na sud, ak sa neviete dohodnut (tj kazdy navrhujete/chcete inu sumu). sud ma povinnost skumat jeho prijmy a majetky (teda nielen prijem zo zamestnania, ale pripadne aj ine), takisto aj preskumat majekty (nehnutelnosti, auta, atd) a od toho sa bude odvijat vyska vyzivneho (samozrejme aj od potrieb maloleteho). urcite sud prihliadne aj na to aby mal (on ako otec) kde byvat a co jest, ale vyzivne je prvorade. Ako prve ale treba vyriesit otcovstvo, tj ist s nim na matriku ak je ochotny ho uznat, aby bol zapisany v rodnom liste ako otec. az potom mu vznikaju vsetky rodicovkse prava a povinnosti vratane tej vyzivovacej.
Naozaj tažko povedat, ze kolko by vobec priklepol sudca. Ale ja by som sa snažila vyjednať na dieta z toho platu asi 300 EUR.
obvykla prax na sudoch je ze vyzivne je max 25%-30% z cistych prijmov. Nepises ci 1300 je v cistom alebo hrubom, to je celkom rozdiel
Tých 1.300€ je v čistom, plus mesačne organizuje rôzne akcie - ozvučovanie, osvetľovanie akcií, z čoho má ďalší príjem (funguje aj ako podnikateľ). Náklady spojené s tehotenstvom a pôrodom viem, že by mal jednorazovo tiež zaplatiť, ale tam zatiaľ nevidím žiadne výdavky u seba, resp. neviem či budem niečo platiť v pôrodnici. Veď to je tak, že najprv povedal, že mi dá na dieťa 200, potom 150 a nakoniec z toho bolo 100€.
Ja sa sice moc do toho neorzumiem ale pokial ti povedal ze vsetko co bude maly potrebovat ti kupi a sam navrhol ze ti bude davat 150 eur a ze to spisete tak preco nie? Ja na maleho tiez od byvaleho dostavam 200eur plus 200 eur rodicak a vychadzame uplne ze dobre... Je pravda ze si nenapisala ci to ma v hrubom alebo v cistom, a kolko ma mesacne vydavky... Lebo sa naozaj na sude moze stat ze dostanes 100 mesacne na maleho a na seba nic.....
nikde v zakone o rodine nie je napisany ziaden vzorec ako sa pocita vyzivne, vzdy su to "opravnene naklady na dieta".
tych 25%-30% je bezna prax slovenskych sudov
samozrejme ze sa to pocita z cisteho ZDOKLADOVANEHO prijmu (t.j. ziadne bokovky na ruku atd)...hruby prijem je nic nehovoriace cislo
200E mne osobne pride ako ferove, samozrejme ak nechces z pomsty, resp akejkolvek inej pohnutky podojit otca svojho dietata co najviac....
doporucujem vysku vyzivneho nechat potvrdit sudom, ustna dohoda sa predsa len tazko preukazuje
@zacik Samozrejme, že chcem od neho dostať čo najviac, prečo on by sa mal "váľať ako prasa v žite" vo veľkom 3-izbovom byte - kde mu mamička navarí, uprace, ožehlí (podotýkam, že má 31r) s mesačným čistým príjmom cca 1.300€ a ja budem živoriť na materskej. 200€ mi nechce dať, takže neviem fakt čo mám robiť. Povedal síce, že spíšeme dohodu na 150€ a plus bude kupovať pre malého čo treba. Samozrejme, že to bude potvrdené advokátom. Lenže ja neverím, ani tomuto papieru už..
@olinka027 advokát ti dohodu nepotvrdí. Pre potvrdenie to musíš podať na sud.
Ako vidím, súdu sa nevyhnem tak či tak.. ok, ďakujem za rady, veľmi si to cením. Nikdy som si nemyslela, že raz budem riešiť niečo takéto..
@olinka027
Nevydatá matka má nárok na príspevok na výživu, nie na výživné. To znamená, že plnenie je len čiastočnou kompenzáciou jej nákladov resp. výpadku príjmov.
Veľa závisí, čo sa týka príspevku, nielen od príjmu otca dieťaťa, ale aj od príjmu matky. Nie je vylúčené, skôr pravdepodobné, že súd by určil príspevok vyšší ako 50 eur.
Čo sa týka výživného na dieťa, opäť vstupujú do úvahy príjmy rodičov a náklady na dieťa. V prípade vysokého príjmu jedného z rodičov súd neprizná celé výživné k rukám matky (dieťa ho nespotrebuje), ale časť bude určená na tvorbu úspor, teda na účet maloletého dieťaťa.
@olinka027 tych 200 Eur je podla mna uplne najviac, co by ti sud priklepol...ale mozem sa mylit, ja som nedavno pozerala sudne rozhodnutia, ale mna zaujimali deti na zakladnej skole, ktorych matka pracuje - ale ty budes na MD, tak tam to bude asi ine, neviem, kolko sud prideluje ako vyzivne na matku na materskej.
Tych 20-30% - to sedi pri urcitej vyske prijmu (nizsej ako ma tvoj ex).
Mne napriklad priklepol sud 180 Eur, na prvacika s tym, ze sud vedel, ze platime len na skolne 100 Eur mesacne (a k tomu este jedalen, cca 25 Eur). Ale ja pracujem, nie som na MD/RD. Moj ex mal este vyssi prijem ako tvoj, asi o 300 Eur...plus prijmy z podnikania, ale tie su tazko dokazatelne(kedze je to klasicky slovensky podnikatel🙂).
pokial to robis len skrz to ze on zaraba a ma viac, tak davaj pozor aby si to nelutovala.... Ked pojdes na sud musis ratat aj s tym ze sa moze stat hocico a mozes dostat aj menej... A este pokial ti povedal ze ti vsetko na maleho nakupi, nejak netusim preco to odmietas.... Najviac na rozpocte pre dieta spravi hlavne vybavicka.... Musis mysliet aj na to ze pokial ti aj sud odklepne napr. 200eur, tak navyse ti nemusi dat ani cent a vsetko si budes musiet kupovat sama... Ale uz je na tebe co je pre teba a to male najlepsie 🙂
@sibalka21 otec sa musi zo zakona podielat aj na uhrade nakladov spojenych s tehotenstvom a nakupom vybavicky. ako som pisala vyssie, ide o jednorazovy prispevok, podla vysky nakupenej vybavicky a vysky nakladov na zdr. starostlivost v tehotenstve a v suvislosti s porodom. okrem toho ma samozrejme narok na vyzivne na dieta (do jeho dospelosti) a pravidelny prispevok na svoju vyzivu (do veku 2 rokov dietata). @olinka027
@olinka027 Tych 30% ti pravdepodobne neodklepnu len tak, sudca nechava priestor aj neskor na zvysenie, lebo ked dieta bude starsie, a budes si pytat zvysenie, to nehrozi, ze odklepnu 40- 50% z jeho prijmu 🙂 Ty mas pravo na vyzivne na seba iba do dvoch rokov dietata, potom by si tiez mohla ist do roboty, lebo aj ty mas povinnost zivit seba a dieta.
@mihula No mne 270€ na novorodenca nepripadá až až, ked máš oboch rodičov a neviem koho kto ti pomáha s dieťatom tak možno, ale ja nemám nikoho a ked už, tak neviem čo rataš 500€, kedže moja materská po polroku od narodenia dieťata bude 230€, a nie 500. Ja nemám na účte miliony, máš trošku skreslené predstavy..
Určite viac, alebo sa dohodnite (samozrejme na "papieri") alebo prostredníctvom súdu. Teraz nasľubuje hory doly a keď príde na lámanie chleba na všetko razom zabudne. Výška výživného sa odvíja od potrieb nezaopatreného a príjmu povinného.