Ahojte, som cerstvo rozvedena, chcem sa opytat mamiciek, ktore to uz riesili, ze na ake prispevky mam narok, maly mal 2 roky, beriem,klasiku cca 220e, vyzivne bolo urcene na 90e. ale ex neposiela, pocula som o prispevku v hmotnej nudzi, alebo prispevku na byvanie, popripade neaky iny, o ktory by som mohla poziadat ? byvam rodicov, oni platia aj byt, aj vsetko, ja platim stravu a veci na maleho, na mna nic extra neostava. viem,ze sa bude dat ziadat o nahradne vyzivne,,, rozvedena som od juna, a od vtedy poslal vyzivne iba raz, raz nie a uvidim ako posle c vobec tento mesiac... dakujem....
tak pekne po poriadku,
vysledky z praxe (šps):
ak nevlastnis nehnutelnost, nemas najomnu zmluvu, nedostanes prispevok na byvanie,
s tymi prispevkami suhlasim s predrecnickou dejnas
co sa tyka vyzivneho, na komunikaciu s exekutorom nemusis cakat tri mesiace, staci, ze mas rozsudok a jeden mesiac ti nezaplati, skocis na policiu a potom za exekutorom (prosim vyberat si takych, ktori su seriozni, nie takych o akych pozerame a pocuvame v spravach), pokial ti nezaplati viac ako tri za sebou iduce mesiace ani korunu (a neriesis exekutorom) mas narok na nahradne vyzivne (od statu), v tom pripade by som vsak chcela upozornit mamicky na to, ze tam je dolezite aby NEZAPLATIL ANI EURO ak zaplati cast vyzivneho pocas troch za sebou iducich mesiacov, tak nemas narok na nahradne vyzivne,
dalsia vec, co sa tyka uradov, prispevkov a tychto veci, mas smolu v tom, ze nevies zdokladovat naklady na byvanie (resp. ich neuhradzas), stastie v nestasti mas v tom, ze sa pytas rychlo a mozes voci otcovi dietata relativne rychlo konat, nerozmyslaj nad tym, ako sa ma on, ci ma na to, aby platil, alebo nema, zakon hovori jasne, ma platit vyzivne na dieta a prejavovat on zaujem, pokial neplati konaj, neodkladaj to, lebo potom su oteckovia, ktori zacnu konat no v neprospech svojich deti a ich mamiek, drzim palce!
musím tu poopraviť niektoré info ohľadom náhradného výživného:
opakujem: žiadosť môže byť podaná len v prípade, že vec je riešená minimálne 3 mesiace u exekútora !!!
takisto nie je pravda, že nesmie zaplatiť povinný ani "korunu", či ani euro 😉 počas tých 3 mesiacov môže pokojne poslať platby napr. 1, mesiac 20€, druhý mesiac 70€, ďalší mesiac 52€ (sumy som hádzala z brucha)... podstatné je: že v žiadnom z uvedeného obdobia nezaplatil PLNÚ VÝŠKU súdom určeného výživného, t.j. tých 90€.... úrad práce v takom prípade žiadateľke doplatí ROZDIEL medzi plateným výživným a určeným výživným..... samozrejme, ak povinný nezaplatí vôbec nič, úrad vyplatí výživné v plnej výške (až do max. sumy 1,2 násobku živ.minima pre nezaopatrené dieťa - to je myslím niečo cca 110 €)
polícia - trestné oznámenie podať môžeš, ale nemusíš... to je len na tebe, ako sa rozhodneš... exekútor ani úrad práce to nepožaduje
@zigzag
@dejnas
@jajka71 dakujem za odpovede babenky, aspon sa nemusim tarat po uradoch a zistovat to tam, a co sa tyka vyzivneho, tak platit ma do 22 dna v mesiaci, a v july neprislo nic, a teraz za chvilu by malo prist dalsie, uvidim ci posle obe naraz, alebo ako, a ci vobec, uvidime, nechcem na neho huhu robit,kedze este sa ide riesit majetok, tak aby nerobil prieky s tymto, ale potom mu to spocitam vsetko, :P dakujem za odpovede..
@dejnas super. lenze on iba dlhy narobil, tak sa ideme delit o dlhy 😝 dufam, ze to vsetko pripadne jemu, on vsetko minul, a mne klamal, volam pravnikovi,ale neako sa mu neviem dovolat, mam uz podklady z banky vsetko, uvidime, drz palce, nikdy som neverila, ze clovek, ktory mi nasluboval hory doly, moze byz taky hajzel,,, drz palce , inac sa snazim pozitivne , nestoji za to, je to klamar, ,
@zigzag a nemáte v BSM napr. dom, byt , auto ? nič?
tak to ti moc držím palce... ak je tak, ako píšeš, tak hneď začiatkom septembra bež k tomu exekútorovi,,,, počkaj len do konca augusta, ak nezaplatí, má smolu.... a v tomto prípade, by som teda zašla aj na tú políciu.... oni sa - oteckovia - zvyknú vyľakať, keď ich už riešia policajti a súdy, za to (neplatenie výživného) môžu dostať basu natvrdo
necakaj, co si? dokedy chces cakat, vy rozvedene damy, ste jak sipkove ruzenky.....cakate, cakate ci nieco urobi....a ked nieco urobi, potom ste prekvapene,
necakaj, lebo ak nezaplatia budu sa delit dlhy, tak potom to vyzivne zavazi a nie je to celkom tak, ako pisala predrecnicka, niektori tatkovia su velmi vychcani, neviem slusnejsi vyraz, ospravedlnujem sa,
dokazovat musi matka dietata vsetko, otec si dokaze to, co uzna za vhodne, ty chod na policiu, daj tresne oznamenie, chod za exekutorom, potom na urad prace nahlas neplatenie vyzivneho, dones na kuratelu, ked chces riesit vyzivne zvysenie, alebo neplatenie cez sud, nemusis ist na socialku, rovno to napis s pravnikom a zdokladuj tresne oznamenie ci kontrakt s exekutorom
ked pride socialny pracovnik z uradu na setrenie (lebo vyteseny ocko ti ho moze poslat), tak uvidi, ze vo veci konas a o dieta sa staras, necakas, ze sa stane zazrak!
prosim necakaj, moze byt potom zbytocne komplikovanejsi proces
@jajka71
@dejnas dom je jeho rodicov, ae zvysili sme tym prerabanim hodnotu domu, ze sa da, auto ma neake, crep, ale kupil ho pocas trvania manzelstva este, uvidime co bude, nemozem sa dovolat pravnikovi, neviem co saa deje, ex pisal v piatok, ze dnes posle peniaze aj tie zameskane..., tak ale od vtedy sa neozval, takze asi nic neposlal, a tiez ze zajtra ma prist, ze upresni, ale niako sa neozval, takze asi nepride, , co ma neprekvapi,,,, mam uz papiere z banky a ak, takze mozem zacat riestit bsm, ale pravnik cosi strajkuje, som videla reporatz a jojke,ohladom poziciek, atak, tak mam asi nadej malicku, ze mi vrati aspon cast penazi, ktore som mu dala, ale na to bude treba asi osobitne konanie, nie v ramci bsm,,, neviem co pravnik neberie fony, vsetci su rovnaki hajzli 😝
@zigzag ak by došlo k súdu - ohľadom neplatenia výživného - tak otec dieťaťa - čiže povinný (preto sa tak aj nazýva 😉 ) je skutočne povinný preukázať platenie výživného.... je nezmysel, že preukáže len to, čo uzná on za vhodné... ale to už sme moc ďaleko.... ty si všetky prípadné šeky, či výpisy z banky odkladaj (platby výživného)
máš pred sebou teraz náročné obdobie, ale nevzdávaj to, bojuj! držím palce, nech sa veci čo najskôr poriešia 😉
suhlasim s predrecnickou
jednej mojej klientke prestal brat telefony pravnik, ked prestupil na opacnu stranu, no dufam, ze tvoj ma iny dovod
v prvom rade si nechavaj vsetky potvrdenia a komunikuj s nim len pisomne /s otcom dietata/, lebo to co bolo povedane, na sude nevies preukazat
@zigzag príspevok na bývanie je súčasťou dávky v hmotnej núdzi, a ty nespĺňaš podmienku, pretože bývaš u rodičov, nevlastníš nehnuteľnosť, ani ju nemáš prenajatú....
dávka v hmotnej núdzi, ako taká, je veľmi nízka suma, a pokiaľ ti nevznikne nárok na spomínaný príspevok na bývanie, nevzniká ti nárok ani na DHN, pretože tvoj príjem - rodičovský príspevok, je vyšší, než by bola suma dávky v hmotnej núdzi...
čo sa týka výživného, treba "ponaháňať" tvojho ex--- píšeš, že ste čerstvo rozvedení, zaplatil zatiaľ raz (teda mešká s jednou splátkou zatiaľ), teraz je polka augusta, takže do konca mesiaca ešte peniaze môže poslať (aj keď v rozsudku je možno iný termín, ale pokiaľ to v tom mesiaci ex uhradí, úrady neriešia takéto "omeškanie")...
ak nezaplatí 3 mesiace po sebe, môžeš podať u exekútora návrh na začatie ex. konania.... ak počas nasledovných 3 mesiacov exekútor platby nevymôže a bývalý výživné nebude platiť, môžeš podať žiadosť o náhradné výživné, s tým, že obdobie 3 mesiacov spätne ti bude doplatené, ak o to požiadaš
na iné príspevky nárok nemáš