Príslušný súd pri rozvode

bratislavcankanm
11. sep 2015

Potrebujem poradit ohladne podania navrhu na rozvod.
Budem sa rozvadzat s manzelom, ktory ma oficialny trvaly pobyt mimo BA (200 km od BA, u jeho rodicov). Ja aj nas spolocny syn mame trvaly pobyt v BA.

Mozem podat navrh na rozvod na sud v BA ? Alebo to naozaj musi byt na sud odporcu-manzela, cize na sud v mieste jeho trvaleho bydliska ?

pribinak
11. sep 2015

Nie, daj tam kde syn a ty

bratislavcankanm
autor
11. sep 2015

Nasla som na nete toto:
=====================
"Výlučná miestna príslušnosť

V zákonom stanovených prípadoch sa návrh nepodáva na všeobecnom súde odporcu, ale namiesto neho sa návrh uplatňuje na súde, o ktorom tak ustanovuje zákon. Ide o tieto prípady:
◾ak ide o rozvod, neplatnosť manželstva alebo o určenie, či tu manželstvo je alebo nie je - návrh sa podáva na súde v obvode ktorého mali manželia posledné spoločné bydlisko v Slovenskej republike, ak býva v obvode tohto súdu aspoň jeden z manželov; ak nie je takýto súd, je príslušný všeobecný súd odporcu, a ak nie je ani taký súd, všeobecný súd navrhovateľa
◾ .....
◾ak ide o vec starostlivosti o maloletých, konanie o osvojiteľnosti, o osvojenie alebo o povolenie uzavrieť manželstvo maloletému - návrh sa podáva na súde, v obvode ktorého má maloletý na základe dohody rodičov alebo rozhodnutia súdu, prípadne iných rozhodujúcich skutočností svoje bydlisko"
=====================
Ja tomu rozumiem tak, ze teda to moze byt "moj" sud v BA... akurat "posledné spoločné bydlisko v Slovenskej republike" nikdy nebola BA, manzel bol stale oficialne nahlaseny u rodicov, to vidim ako jediny mozny problem.

janka2501
11. sep 2015

ja som podavala v mieste mojho trvale bydliska, tak mi vravela pravnicka, tak mozes podat navrh v mieste svojho trvale bydliska, a muzovi poslu vyrozumenie, a nasledne vam obom termin pojednavania

bratislavcankanm
autor
11. sep 2015

@janka2501 a tvoj exmanzel mal v case podavania ziadosti tiez trvaly pobyt inde ako ty ? Dakujem.

janka2501
11. sep 2015

ano on mal v inej mestskej cast Ba..

keziah
11. sep 2015

@bratislavcankanm podla mna, nakolko sucastou konania o rozvod je aj uprava prav a povinnosti k maloletym detom a sud v zasade prednostne prihliada na zaujmy maloletych deti, tak prislusny sud je podla trvaleho bydliska dietata. ostatne je menej podstatne. a keby sa s tymto nazorom sud naaaaahodou neztotoznil, tak ziadny koniec sveta, posunie to sam na prislusny sud.

janka2501
12. sep 2015

Co ja viem a vravela mi to pravnicka,podava sa ziadost t kde spolocne byvali,alebo kde trvale bydlisko matka s dietatom. Nie podla TP dietata.

kaktusik007
12. sep 2015

@bratislavcankanm presne ako pise
@keziah - ak ty a syn mate rovnaky trvaly pobyt, podaj na tom sude. Kedze spolocny trvaly pobyt manzelov ste nemali a kedze v konani sa riesi zverenie dietata.

bratislavcankanm
autor
14. sep 2015

dakujem vsetkym za rady.
Presne tak som uvazovala aj ja - ze nakolko maly patri po d UPSVaR v BA a teda aj kolizny dohlad/opatrovatel bude z BA, tak je nezmysel riesit to 200 km od BA.

tinaaa9
17. sep 2015

@bratislavcankanm Ahoj, návrh na rozvod manželstva sa podáva na príslušnom súde, ktorým je v zmysle občianskeho súdneho poriadku súd, v obvode ktorého mali manželia posledné spoločné bydlisko, ak býva v obvode tohto súdu aspoň jeden z manželov; ak nie je takýto súd, je príslušný všeobecný súd odporcu (t.j. toho voči komu návrh na rozvod manželstva smeruje, čiže voči druhému manželovi) a ak nie je ani taký súd, všeobecný súd navrhovateľa (t.j. toho, kto tento návrh podáva). Odporúčam Ti pozrieť si túto stránku http://www.banos.sk/novinky/ako-sa-rozviest. Tam nájdeš všetky potrebné informácie ohľadom konania o rozvode. Držím palce! 🙂

bratislavcankanm
autor
17. sep 2015

@tinaaa9 dakujem 🙂

tinaaa9
18. sep 2015

@bratislavcankanm 🙂 rado sa stalo!