Prijatie otcovstva

22. apr 2024

Zdravím všetkých.
S partnerom sme spolu 2 rok a mám 8 ručnú dcérku z prvého vzťahu kde otec neprijal otcovstvo tým pádom nieje uvedení v rodnom liste.
Môj súčastny partner chce prijať otcovstvo len neviem ako to chodí a čo všetko je potrebné k tomu.
Ak máte skúsenosti budem rada ak sa somnou podelíte.
Ďakujem

anjelicek26
22. apr 2024

Nemala by byť svadbu pred takymto krokom, nech sa aspon volate teda vsetci rovnako? Ako nechcem do toho sprtat, klobuk dole pred partnerom,ze chce prijat zavazky voci cudziemu dieťaťu (prakticky tisíce tisíce eur výživného v prípade rozchodu az kym dieta dostuduje).. keď je v rodnom liste prázdne miesto, pojdete na matriku a urobíte prehlásenie o otcovstve a zápisu ho.. by ma inak zaujímalo ako sa dá 'neprijat otcovstvo' prvým partnerom.. mala si ho tam zapísať súdne.. ale to je už teraz jedno.

maranco
22. apr 2024

"Vyhlasujem, že som otcom dieťaťa ženy tu uvedenej ako matka. Ďalej vyhlasujem, že všetky tu uvedené údaje sú pravdivé, a že som si vedomý právnych následkov vzniknutých uvedením nesprávnych údajov."

Takže bude vedome klamať, že je otcom dieťaťa aj keď vie že ním nie je?

@anjelicek26 priezvisko dieťaťu "bez otca", sa dá zmeniť ak sú manželia
Podanie žiadosti o zmenu priezviska pre maloleté dieťa ktorého otec nie je známy

Táto služba umožní občanovi (rodičovi, splnomocnenej osobe) podať žiadosť o zmenu priezviska pre maloleté dieťa ktorého otec nie je známy na priezvisko určené pre ostatné deti matky a jej manžela, čo bude iniciovať zmenu zápisu do knihy narodení.

Manžel matky preukáže súhlas so zmenou buď využitím elektronickej služby alebo svoj súhlas doručí na matričný úrad vybavujúci žiadosť matky dieťaťa.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

autor
22. apr 2024

@maranco prečo by klamať? Prijať otcovstvo dieťaťa ktorého po krvne nieje jeho ešte neni klamstvo! Nedá jej svoje priezvisko, len proste bude zapísaný v jej rodnom liste a dcérke bude mať naďalej priezvisko po mňe.

autor
22. apr 2024

@anjelicek26 ako sa nedá prijať otcovstvo ozajstným otcom? Veľmi jednoducho - opustil ma počas tehotenstva, absolútne nejavil a dnes záujem nejaví tým pádom si ani nezaslúžil byt uvedený ako otec a už vôbec nie súdiť sa snim.
Som finančne zabezpečená takže '' jeho '' alimenty dcéra nikdy nemala za potreby

anjelicek26
22. apr 2024

Na čo jej to bude,byť zapísaný v jej rodnom liste? Priezvisko ostane tvoje, otec pre ňu je tak ci tak ak bez toho len kvôli papieru dostavas muža do pozície klamara na matrike, ze ke jej bio otec, v pripade rozchodu do pozicie,ze si bude moct vydupat cokolvek - aj striedavu starostlivost,vikendy,prazdniny,, dovolenky s vlastne cudzim dietatom....mylis si vyhlasenie otcovstva s osvojenim ci adopciou..

maranco
22. apr 2024

Pozri si § 97 Osvojenie v zákone o rodine
https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2...

autor
22. apr 2024

@anjelicek26 jasne som napisala v komente vyššie, že to nieje klamstvo!!!! To že nieje biologicky otec neznamená, že si nemôže osvojiť moje dieťa.. Na matrike nezáleží natom či je bio otec, hlavne je to, že si je vedomí čo všetko to obnaša a je ochotný byť otcom aj na papieri.

maranco
22. apr 2024

Miešaš tu 2 rôzne veci, osvojenie dieťaťa sa nerobí na matrike tak ako sa určuje otcovstvo súhlasným vyhlásením nezosobášených rodičov.

vroni
6. máj 2024

Tvoj partner si dieťa nechce osvojiť. Tvoj partner chce dieťa vyhlásiť za svoje. To sú dve celkom rôzne veci. Vyhlásenie sa robí na matrike a okrem občianskeho k nemu nie je treba nič. Či je alebo nie je biootec je úplne irelevantné. A biootec nemá potom už ani teoreticky právo sa čohokoľvek domáhať. Na jednej strane. Na druhej strane, po dvoch rokoch, zase len s frajerom, vyhlasovať otcovstvo..... Nejdeš na to trochu hupom a este aj v blbom poradí? Fakt by som skôr išla "konzervatívnou" cestou, najprv svadba, potom deti (aj vybavovačky, netreba hneď tvoriť nové deti)

stanulienkat
6. máj 2024

Nemáš trošku zromantizované predstavy? Ste spolu iba druhý rok, čo je veľmi krátko, ešte ste zaľúbeni a už chceš naňho hodiť otcovstvo cudzieho dieťaťa? Prečo to tomu chlapovi robíš? Takéto kroky sa robia po mnohých rokoch, po zrelej úvahe. Je to záväzok na celý život, keď sa rozídete, môžeš od neho žiadať výživné. Chlap je taký zamilovaný, alebo taký hlúpy?