Ahojte. Budem sa rozvadzat a priatel trva na tom aby som si zmenila meno na to za slobodna. Ja ale kvoli detom by som si chcela ponechat exmanzelove (aj tak je to len docasne do svadby s priatelom). Moja otazka je nasledovna...co je lepsie? Nechat si exovo meno kvoli detom alebo sa vratit k tomu za slobodna? Ake su prakticke dopady v pripade zeby som si ho zmenila na to povodne (okrem obiehaciek uradov) mne to je v podstate jedno ale priatelovi na tom extremne zalezi. Vdaka za postrehy a nazory.
A prosim nerieste preco sa rozvadzam ani to ze mam priatela a podobne moralizovanie. Vdaka.
No ja si myslím, že ak s priateľom plánujete svadbu, tak zbytočne budeš na tento čas meniť priezvisko a po svadbe znova. Zbytočne veľa papierovačiek a behania po úradoch. Aj keď priateľov postoj v podstate chápem.
Čo sa týka rozdielneho priezviska s dieťaťom, tak občas to môže spôsobiť nedorozumenia - mne by sa nechcelo neustále vysvetľovať, že prečo to tak je.
Myslím, že z praktického hľadiska je lepšie to nemeniť, hádam aj priateľ uzná, že je to blbosť. Veď je to iba priezvisko. Alebo "IBA" priezvisko? 🙂
Po svadbe s priateľom ako budeš riešiť rozdielne priezviská s deťmi - či budeš mať dve?
ako ti hovoria baby, keby s tym nebolo tolko vybavovaciek tak uz mam davno svoje povodne priezvisko,a navyse ked si to nezmenis do urcenej lehoty tak sa potom zato plati 100 eur....myslim,ze detom kym su male je jedno ako sa kto vola, az ked su vacsie moze byt problem v skole a ak planujete svadbu tak to mas v podstate poriesene....ale ak by si ty citila ,ze sa ti napr.hnusi nosit to meno tak by som pre svoju pohodu zmenila vsetko 😉
mne sa vidi ,ze do mesiaca od pravoplatnosti rozsudku o rozvode sa da priezvisko zmenit bezplatne..aj ja si myslim ,ze ak sa chces vydavat tak je to zbytocne..usetris si lietanie po uradoch..na vybavenie vsetkych dokladov treba niekedy riadnu davku trpezlivosti 😉
do troch mesiacov je to zdarma od pravoplatnosti. staci zajst na matriku s rozvodovymi papiermi. nevyhoda je v tom, ze si musis pobehat urady, vymynit doklady, vsade kde neco mas nahlasit zmenu priezviska plus napr. cislo OP, kedze budes mat novy a vyhoda je potom trvala. deti to neriesia a mne sa akosi ulavilo 🙂
a aj ja som si zmenila priezvisko kvoli priatelovi hlavne. no a co. akurat ze ked sa vydas, obehnes si tie urady a zmeny dokladov znovu.
no ja s tym menom problem nemam, nevadi mi a skor mam opacny problem, aby deti neriesili, preco sa maminka vola zrazu inak...ono ta svaadba s prietelom totiz nebude hned z istych objektivnych dovodov, takze predpokladam, ze este istu dobu budem fungovat pod svojim menom.
akurat ze priatel to riesi a vadi mu to - je to prenho vraj ako keby som stale patrila (ex)manzelovi...a pre mna je to len meno a riesim len prakticke suvislosti a dopady...
jaj a este tvrdi ze meno je prejav individuality zeny. ale mne to meno fakt neprekaza. navyse sa mi zase nechce kazdemu vysvetlovat ze som sa rozviedla, v praci prichadzam do styku s vela kolegami a nemusia to riesit a okrem toho mam s este manzelom relativne korektny vztah takze ozaj v tom problem nevidim a nejako som chcela priatela presvedcit...len on je stara skola a tak...
@stepfordwife pokial mate s priatelom v plane svadbu, tak vlastne nechapem, co riesite...aj tak sa nakoniec budes volat inak, ako tvoje deti...a z ciste praktickeho hladiska sa ti teraz meno neoplati menit, zbytocne by si do dalsej svadby menila vsetky doklady a potom zase...