Ahojte maminy trochu sa rozpíšem S partnerom môjho synčeka sme boli 5rokov rozišli sme sa s dôvodou ktore nechcem uvadzať. Problem je v tom že sme boli dohodnutí na tom že bude mať malý priezvisko po mne, lenže dnes si to on akosi rozmyslel že on chce jeho a s tym ja nesúhlasim mám na to vlastné dôvody a taktiež niesme ani sme neboli manželia tak aj preto. Začal mi robiť problemy a vyhrážať sa že podá na súd o určenie priezviska je šanca že mu to schvália? A ako sa teda bude volať maly ak sa na priezvisku nezhodneme? A nebude sa musieť riešiť najprv otcovstvo kedže z tohto dôvodu ani nieje v rodnom liste? Myslim či si bude musieť on podať návrh na určenie otcovstva a nasledne to určenie priezviska? Veľmi sa v tom nevyznam. Ďalšia vec je vyživne on ma na papiery cca 50€ pričom zarába vyše 700€ lenže na to nemám dôkaz čo s tym? A čo sa tyka stretavania s malym bola by som rada ak by to bolo len v mojej pritomnosti dalo by sa to? Kedže s jeho rodinou sa nekontaktujem ani počas vzťahu som sa nekontaktovala veľa zla narobili aj v našom vzťahu aj mne a niesu u nich podmienky také aby tam bol môj syn bezomňa myslite že by to sud schvalil? Asi v prvych mesiacoch to je tak že iba v mojej pritomnosti ale čo neskôr? Ďakujem za každu radu vopred.
@sissy27 Ďakujem pekne presne toto spm potrebovala počuť že som sa nemýlila a on len ''kope okolo seba'' a vlastne sa nemá čoho chytiť.
ak to bude veeeľmi chcieť riešiť, nevychádzaj mu v ústrety, nech si sám podá návrh na určenie otcovstva na súd, ak ho chceš odradiť, spomeň pred ním že s budeš žiadať zaplatiť celú výbavi pre dieťa, náklady na zdravotnú starostlivosť počas tehotenstva za teba, pôrodné poplatky a náklady na zdravotnú starostlivosť na dieťa minimálne rok po pôrode, výživné na dieťa vo výške 150e a príspevok na výživné na nevydatú matku najmenej vo výške 300e, prípadne mu dáš splácať ušlú mzdu 450e, a prípadne si vymysli hocijaké poplatky, aby ho to zabrzdilo v jeho rozletoch, alebo aspoň spomalilo, naťahuj jeho snahy o súd ako sa len dá. možno sa ho skôr zbavíš, teda ak toto chceš. ak ti ide odradiť ho a odohnať od seba. tu asi ide o jeho preveliké ego, ale ked si vypočuje o peniazoch, možno sklapne, takíto geroji to tak robia. najprv sa bijú do hrude, a ked má dôjsť na platenie, tak zdupkajú.
@cacianka Vieš ja som mu chcela vyjsť vústreti s tym že keď mi bude platiť tak sa môže s malym vidať kedy chce niesom typ ženy čo rieši naše spory cez dieťa ale po jeho dnešnom výstupe a vyhrážkach už nemám chuť byť tá dobrá. On platil výbavu aj keď bločky som mala ja dnes ich odomňa pýtal tak som ich dotrhala a dala mu ich. Čiže ja budem len rada ak budem mať pokoj od neho ale myslim že s tym že bude chcieť vídať malého si nedá pokoj.... ale každopadne ďakujem za radi, on v tejto oblasti nema žiadne skusenosti ani info asi si mysli že to je take jednoduche aspoň viem že som vo výhode
@miushik765 aj ja som chcela byť zadobre, ale osral mi plot a ešte aj 10rokov po rozvode mám problémy.
ako to je u vás, najlepšie vieš ty, ja som spomenula len nejaké typy, čo by sa ti možno mohli hodiť.
ked sa máš trápiť ty, to radšej bez neho aj syna bez neho. ked sa po čase ukľudní, môžeš mu pomôcť nájsť si cestu k malému, ale na začiatok len striktne, s odstupom a určiť mantinely, aby si nemusela ustupovať veľmi so svojej ústretovosti ked mu bude prepínať.
ked bude mať slušný prístup - prosím budeš mať aj ty, ale až časom....
No neviem ci sa dieta narodilo alebo nie, ale po 1. ak muz nie je uvedeny na rodnom liste, nie je rodicom, cize nema ziadne prava ani povinnosti voci maloletemu, teda nemusi ti platit vyzivne, (nerozumiem ako moze mat schvalene vyzivne sudom, ak nie je na rodnom liste) a takisto nema pravo sa s nim stykat proti voli matky kedze de jeru nie je rodicom. Po 2. Dieta musi mat priezvisko po rodicoch ci rodicovi, pokial nie ste manzelia istym rodicom je len matka, cize priezvisko dieta automaticky ziskava po matke, pokial chcu obaja, aby dieta malo priezvisko po otcovi, ktory nie je manzelom, je potrebne suhlasne vyjadrenie pred matrikarom a potom dieta dostane priezvisko po bio otcovi, pokial matka nechce menit priezvisko po otcovi, ale otec ako rodic (cize musi byt zapisany v RL) na tom trva nastupuje sud, ktory bude pojednavat o zmene priezviska, na to aby sud zmenil priezvisko dietata je potrebny padny dovod a nestaci fakt, ze ide o bio otca. 3. Ak otec nie je zapisany v RL bude ako prve sud pojednavat o urceni otcovstva, aby sa otec dostal na RL a potom moze on sudne ziadat sud o rozhodnutie o zmenu priezviska. Dufam, ze som to napisala zrozumitelne 🙂
Ďakujem všetkym za radi len som sa chcela uistiť 🙂
@miushik765 Tvoj uvodny prispevok je pre mna trochu nezruzumitelny... konkretne, po prvom precitani som si myslela, ze dieta je uz na svete (kedze napr. pises, ze otec nie je v RL )... po druhom precitani mam pocit, ze sa este len narodi 🙂 ...
V kazdom pripade, ak otec nie je (resp nebude) uvedeny v RL, nie ste manzelia, tak dieta ma automaticky tvoje priezvisko...so zmenou priezviska nema sancu na uspech, najprv by musel byt urceny ako otec oficialne a byt aj zapisany v maleho papieroch.
Samozrejme, pokial nie je nikde uvedeny ako otec, ty nemas (nebudes mat) narok na nijake peniaze od neho, ziadne vyzivne.
@miushik765 nie je zapísaný v rodnom liste ako otec - takže nemá voči malému absolútne žiadne práva, ale ani povinnosti... v podstate je to cudzí človek a ty sa s ním nemusíš ani baviť... ak by chcel niečo riešiť súdnou cestou, tak v prvom rade bude musieť vyriešiť určenie otcovstva - buď s ním pôjdeš dobrovoľne na matriku a tam to vybavíte za 5minút na počkanie, alebo to pôjde súdom... priezvisko bude mať malý po tebe, je nulová šanca, aby súd rozhodol o zmene priezviska bez nejakého pádneho dôvodu (že "otecko" chce nie je dôvod)... výživné ani styk s malým sa takisto riešiť nebude, kým nie je v rodnom liste uvedený ako otec... až by bol, tak si treba v prvom rade požiadať o zverenie syna do tvojej opatery a zároveň žiadať výživné a úpravu styku s dieťaťom...
ale nič z tohoto sa nestane, ak doteraz nemal záujem byť zapísaný ako otec, tak určite kvôli tomu nepobeží na súd teraz... toľko si zase spočítať vie, žeby sa mu to neoplatilo...
pre istotu zhrniem - keďže nie je uvedený ako otec, nemá voči malému žiadne práva ani povinnosti, je to cudzí človek a nie si povinná s ním nič riešiť.