Priezvisko bábätka, keď je otec neuvedený a ja som rozvedená

nookie1
12. okt 2016

Ahojte maminky,

prosím Vás, mám takú zvláštnu otázku, pričom mi dotraz nikto neporadil. Som tehotná, už jedno dieťatko mám z prvého manželstvá, no od rozvodu prešli už 3 roky. Priezvisko mám po exmanželovi, i prvý drobček má jeho priezvisko. Otec môjho druhého bábätka síce známy je, no nechcem ho z osobných dôvodov uviesť a tým ani jeho priezvisko dať drobčekovi. Aké bude teda mať bábätko priezvisko po narodení? Bude to to po exmanželovi, ktoré aktuálne používam, alebo bude moje za slobodna? Neviem, či by potom nenastal problém s ex, že pre neho cudzie dieťa má jeho priezvisko.

Veľmi pekne Vám ďakujem za rady a odpovede.

hivanik
12. okt 2016

A co tak sa vratit k menu za slobodna a dat ho aj dietatku. Ak sa da

natalienka12
12. okt 2016

@nookie1 tvoje terajšie priezvisko, nie to za slobodna

natalienka12
12. okt 2016

@hivanik to sa už nedá

zigy
12. okt 2016

@natalienka12 dá, ale musí si to zaplatiť

natalienka12
12. okt 2016

@zigy nedá, iba ak je priezvisko hanlivé alebo smiešne

hivanik
12. okt 2016

No myslim ze slecna Durianova to takto poriesila ze ma po rozvode meno za slobodna, ak sa nemylim

nookie1
autor
12. okt 2016

žienky, vďaka, priezvisko sa zmeniť dá aj dnes, stojí to 300,- Eur, to viem ešte od rozvodu, no nechcela som si ho meniť kvôli synčekovi. Teraz mám ale obavu, či ex nezačne vystrájať, že sa drobček volá podľa neho, keď nie je jeho otec.

natalienka12
12. okt 2016

@hivanik do 3 mes po rozvode sa to dá

hivanik
12. okt 2016

Treba skocit na matriku,tam to musia vediet. Ex manzelove asi nie, to by nebolo fer.

natalienka12
12. okt 2016

@nookie1 on nemôže nič vystrájať, ved výživné platiť nebude

natalienka12
12. okt 2016

@hivanik bude mať exmanželove

hivanik
12. okt 2016

No nie kazdemu sa to moze pacit, chlapi maju svoju hrdost.

evittam
12. okt 2016

@natalienka12 No, nemusí byť len hanlivé alebo smiešne priezvisko. Je napríklad možné v prípade ak muž so ženou nie sú manželia, nechcú byť manželia-deti sa volajú po otcovi a chce mať aj žena priezvisko po partnerovi - stačí napísať žiadosť na príslušný úrad a uviesť dôvody a nemajú problém to schváliť - poplatok je 100Eur. Ale to je len príklad - že všeličo je možné. 😉

janickacrazy
12. okt 2016

@nookie1 No na tvojom mieste by som asi tých 300 eur obetovala, bolo by mi asi divné dať také priezvisko dieťaťu, ked on nie je jeho otcom. Koľko rokov má tvoj prvý syn? Ja som mojmu synovi menila priezvisko , ked mal 9 rokov a bolo to bez problému, zvykol si rýchlo.

sibalka21
12. okt 2016

Tak ja si myslim ze dieta dostane pri narodeni tvoje priezvisko, pokial si ho do porodu nezmenis tak bude mat po tvojom exmanzelovi...

sissy27
12. okt 2016

@nookie1 v tomto prípade bude mať malý také priezvisko, aké budeš mať ty v čase pôrodu...
najrozumnejšie by bolo dohodnúť sa s ex, že si dáš zmeniť priezvisko na svoje dievčenské a dá súhlas, aby si ho tak mohla zmeniť aj prvorodenému a budete mať všetci rovnaké... každopádne nemôže nijako zabrániť tomu, aby malo druhé dieťa rovnaké priezvisko ako on, pretože už je to aj tvoje priezvisko... a určite nosí rovnaké priezvisko mnoho ďalších, s ktorými nie je v žiadnom príbuzenskom vzťahu...

natalienka12
12. okt 2016

Nie je dôležité ktorá si čo myslí, ale to, čo hovorí zákon. A zákon hovorí: Ak nie je otec dieťaťa známy, dieťa nadobúda priezvisko matky, ktoré má matka v čase jeho narodenia.

sibalka21
12. okt 2016

@natalienka12 ved presne to tu kazda pise, ze dieta dostane take priezvisko ako bude mat ona v case porodu

mimac
12. okt 2016

@nookie1 no teda, ale si to komplikuješ...biologický otec-ak teda nieste zobratí-by musel ísť s tebou na matriku podpísať zápisnicu, že je jeho dieťa aby malo dieťa jeho priezvisko, ty, ale nechceš uviesť kto je otec tak automaticky bude dieťa nosiť priezvisko po tebe (čiže keď máš po exmanželovi tak to priezvisko), no treba sa rýchlo vydať alebo sa udobriť s biologickým otcom-neviem čo máte za techtle mechtle, že ho nechceš uviesť, zasa si našla toho nesprávneho či čo?

nookie1
autor
12. okt 2016

@janickacrazy exmanžel mi nedovolí zmeniť priezvisko synovi, on sa k nemu hlási. Čo sa týka druhého drobátka, ešte uvidím, mám ešte dosť času

natalienka12
12. okt 2016

@nookie1 moc možností nemáš

hivanik
12. okt 2016

Su pripady ked slobodna da priezvisko po otcovi. Zistit na matrike ake tahanice su okolo toho.

nookie1
autor
12. okt 2016

@mimac nehnevaj(te) sa, ale toto sú snáď moje súkromné dôvody a rozhodnutie, prečo nechcem bio otca uviesť... Pokiaľ sa k danej téme neviete vyjadriť bez zbytočného podskakovania, radšej nereagujte... Ste cudzí človek a staráte sa do toho, čomu absolútne nerozumiete... Ostatným ďakujem za objasnenie...

natalienka12
12. okt 2016

@nookie1 samozrejme, to je predsa tvoje súkromie. Ja osobne by som si na tvojom mieste priezvisko nemenila.

mimac
12. okt 2016

@nookie1 tak odpovede už poznáš tým pádom.

katarinapekna
12. okt 2016

Priezvisko bude mat normálne po matke,je jedno či po prvom alebo 5-tom exmamzelovi. Mám okolo seba iks žien,ktoré takto "kryjú" zenatych muzov.

katarinapekna
12. okt 2016

@mimac nemusí ísť o nespravneho,pokiaľ bude slušne platiť,nič viac jej od neho netreba a už vôbec nie vesat si ho na krk,na to maju svoje ženy uz doma. Mňa skôr baví,že takéto ženy pristupujú v kostole k sviatostiam.

esther03
12. okt 2016

@nookie1 ak ex nebude suhlasit s tvojim dievcenskym menom aj pre prvorodeneho, tak mas jedinu moznost, ze obe deti sa budu volat ako on. Nic nefer na tom nevidim xy ludi sa vola ako ja dokonca v rovnakej kombinacii krstne meno + priezvisko a co mam ich ziadat o to, aby sa premenovali? 😀

vroni
12. okt 2016

@nookie, exa je houby do toho, ako sa bude volat tvoje dieta. Ty si si nechala jeho priezvisko a kazde dalsie dieta ho moze po tebe zdedit bez ohlafu na to, ci sa to exovi paci alebo nie. Menit si priezvisko spat na dievcenske, platit poplatky, vybavovat doklady, no ani by ma nehlo. Budete mat vsetci rovnake priezvisko a hotovo. Nic by som neriesila.

mihula
12. okt 2016

ja si zas myslím,že tvoj ex nema na výber.A že sa to jemu nebude pačit?No s tým ty nic nenarobis.Zober si take normalne meno,že NOVAK a ty a tvoj ex a deti sa budu volat NOVAK a vas sused o dve poschodia tiez Novak vies si predsatvit,aký bude nasrdený,že tvoje druhe dieta je po nom? 😀