Ahojte. Chcem sa spýtať či nemáte skúsenosti s podobnou situáciou. Máme 5 mesačného syna. Jeho otec si počas môjho tehotenstva našiel ukrajinku s dvoma deťmi a na nás sa vykašľal. Na malého si spomenie 1-2x do týždňa. Výživné ktoré máme ako dohodu medzi sebou platí ..keď má peniaze lebo ona ho živí on nepracuje. Teraz začal vymýšľať že ho chce 2x do mesiaca na noc. No ja som proti tomu pretože syn je malý, on často pije a je agresívny (keď som bola tehotná dal mi nôž pod krk) a nespoľahlivý. Začal sa mi znova vyhrážať súdok že ak mu malého nedám tak sa budeme baviť inak a podobne. Chcem sa spýtať že či pri súdnom konaní chodí sociálna pracovníčka pozorovať a že či sa pri súde požadujú aj svedkovia na výpovede alebo je to len v rámci nás ako rodičov dieťaťa. A či sa berú do úvahy napr pôžičky exekúcie a podobne. Pretože ja mám jednu pôžičku ktorú splácam ale on má exekúcie neplatí si sociálku ani zdravotku. Oni žijú v 3 izbovom byte on ona s jej deťmi a jej mamou. Ja žijem s malým u mojich rodičov v dome.
Ďakujem za každú odpoveď.🙂
Sociálna pracovnicka môže vykonať u vás doma šetrenie, ak máš čisto a dieťa má normálne miesto na svoju existenciu tak je to v poriadku. Tu nevadí ak by malo starsiu postieľku či kočík po 2. dieťati
Podstatne je že je v domácnosti teplo a tečie tepla voda a funguje elektrina
Ideálne je súdom určené mat všetko na papiery tak ako píše
@elizabet173
To že on nepracuje a má exekucie môže mat vplyv na vysku výživného, ale zo zákona mu súd výživné musí určit
Momentálne je najnižšie vyzivnr cca 33 Eur, je to bieda, ale zas ty si si jeho sama vybrala ako otca svojho dieťaťa, silne pochybujem že predtým to bol skvelý muž
Žiaľ
Sociálna pracovnicka môže vykonať u vás doma šetrenie, ak máš čisto a dieťa má normálne miesto na svoju existenciu tak je to v poriadku. Tu nevadí ak by malo starsiu postieľku či kočík po 2. dieťati
Podstatne je že je v domácnosti teplo a tečie tepla voda a funguje elektrina
Ideálne je súdom určené mat všetko na papiery tak ako píše
@elizabet173
To že on nepracuje a má exekucie môže mat vplyv na vysku výživného, ale zo zákona mu súd výživné musí určit
Momentálne je najnižšie vyzivnr cca 33 Eur, je to bieda, ale zas ty si si jeho sama vybrala ako otca svojho dieťaťa, silne pochybujem že predtým to bol skvelý muž
Žiaľ
Na pojednávaní nemusíš mat žiadnych svedkov, môžu prísť ak máš.
Ak máš potvrdenie od lekára o zranení či potvrdenie od polície tak to je super, ak nie, tak to nemáš veľmi ako dokázať
Ono, hlavne pri týchto súdnych procesoch sudcu nezaujíma, že ti dal pod krk noz. Nakoľko sa jedná o pojednávanie o dieťati. Takže nemajú sudcovia moc radi, keď žena zacne vyťahovať takéto veci. Ak by to bolo vo vzťahu ku dieťaťu, je to o inom. (ale opatrne, keďže to nemáš podkožné). Je to na hlavu ale je to tak. Viem, z vlastnej skúsenosti.
Čo sa týka muža, nebude súdom riešit nič. Len vyskakuje. Ale, komunikuj s ním mailom. Proste, pred súdom musíš dokázat, že si nebránila styku. (To ale neznamená, že luskne a dieťa má). Normlane mu napíš, že noc nie, pretože je malý, naviazany na teba, často sa budí ale v tieto dni...., tieto časy....alebo navrhni kedy, ti to vyhovuje...syna môžeš vidieť za mojej prítomnosti. Ideálne by bolo aspoň 2x do týždňa. Taktiež mu posielaj raz za 15/30 dní info o dieťati...aký má režim, atď. Po záväznej návšteve lekára tiež vždy. Taktiež mu môžeš zaslať napr.blocek z nákupu plienok, mlieka atď. že ho prosis o finančnú podporu pre dieťa. Všetko ti to potom pri prípadnom súdnom jednaní pomôže. A odosobniť sa od všetkého, a konat naozaj v záujeme dieťaťa. Určite nie je dobré, úplne dieťa od otca odstrihnúť ale ani nejak otca nehajit a nepriklaslovat
Sociálne chodia ale až keď sa dakto podnet alebo sa dostanete pred súd. Ja som mala raz total bordel v kuchyni a pohoda. Sme práve dopiekli s deťmi.
@paniucitelka ani sa s ním nevybavuj ohľadne prespavania komunikuj čo najmenej.Iba Ti chce robiť zle.Take malé dieťa mu na noc nikto nedá.Ostatne Ti dievčatá napisali
@hipuska čo sa týka toho noža mi ho dal počas toho ako som bola tehotná to by možno sudca zvážil či?bola som vtedy v 2 mesiaci že nebránim styku mám dôkazy v správach na messengeri že ho má kedy chce okrem 3 výnimiek keď sme mali návštevu alebo sme už mali niečo dohodnuté s tým že som sa s jeho otcom dohodla že na druhý deň si ho môže kľudne zobrať to že je malý na mňa naviazaný a všetky argumenty mi disuje tým že on je jeho otec a chce s ním byť že má na to právo a že ja mu to nebudem zakazovať pritom som mu to ani raz nezakazala mám v konverzácia v aj dôkaz že ho má vždy celý deň od 11 cca do 17-18 podľa toho ako sa dohodneme dokedy ho bude mať a to prespavanie som mu povedala až keď bude väčší že momentálne je na to moc malý a nechcel spať ani pri babke v posteli keď tam nie je zvyknutý vôbec tak si neviem predstaviť čo by to u u nich. Ďalšia vec že on tam pre neho nemá ani postieľku iba od jeho mamy dostal zábranu na manželskú posteľ a izbu tiež nemá lebo v jednej sú oni v druhej jej dcéry a v tretej jej mama . Info o dieťati mu vždy píšem čo sa týka aj doktorky vždy keď tam ideme a vždy ho informujeme aj ako sme dopadli čo nové čo treba . Aj keď som s ním bola napr. Na Mikuláša teraz som mu písala či chce ísť s nami tak šiel. Sama som sa ho spytala. Bločky mu síce neposielam ale všetky si odkladám doma. Nesnažím sa ho odstrihnúť aj keď mi vadí že tam je ona snažím sa to akceptovať nerobím mu problémy že mu ho nedám alebo podobne. Iba kôli tomu spánku s tým nesúhlasím. Nie je schopný mu kúpiť ani hračku jediné čo mu kúpil je pohárik a taký klavír 1 Sunar a 2 plienok inak vôbec nič. Ale na to aby pravidelne chodil piť na to peniaze má, každý víkend je niekde a pije čo mi rozpráva on alebo naši spoloční známy.
@paniucitelka
Ak nemáte upravenú osobnú starostlivosť a spol., má presne tie isté práva ako Vy, teda si ho môže zobrať aj na noc.
@paniucitelka ešte raz, máš dôkaz o nejakom zranení, porezaní, modrinach, či pohmliazdeninach?
Ako to chceš dokázať? To aj on môže začať vyťahovať že si ho udrela valčekom na cesto po hlave, ako to dokážeš že nie
Preto ak nemáš dôkaz tak ťažko niečo dokážeš. Je to tvrdenie proti tvrdeniu.
Inak ja by som na tvojom mieste nečakala na neho a sama požiadala o zverenie dieťaťa a úpravu styku s otcom, a pokiaľ sa správal ako idiot už keď si bola tehotná sa čudujem, že si ho vôbec uviedla ako otca