Priebeh rozvodu

barborinkamisko
21. okt 2022

Prosim vas, zeny, ktore ste sa rozvadzali a mali ste male dieta 15 mesačne mam ja. mozete sa mi ozvat ako to u vas prebiehalo? Hlavne teda co sa tyka starostlivosti o dieta a ešte hlavne ohľadom bydliska a výživného.
Budem veľmi vďačná

katina02
21. okt 2022

To je vo veľkej miere asi aj o tom, že či sa viete dohodnúť s ex, alebo sa bude všetko riešiť súdnou cestou.

barborinkamisko
autor
21. okt 2022

@katina02 na ničom sa nevieme dohodnúť odmieta. A povedal on dá zo svojej strany max 80€. Keď si nájdem podnájom moja materská pokryje len nájom. Cca 300€ a pri jeho skoro 2000€ plate mi chce len 80€ dávať? Tak to úplná chudoba dúfam ze s tým na súde neobstojí

1306monika
21. okt 2022

@barborinkamisko netráp sa tým jeho plat závaží a žiadne že ty pôjdeš do podnájmu ak nepracuješ má vyživovaciu povinnost voči dieťaťu a aj tebe .
Len ak začne vymýšľať aké má výdavky tak na toto sa nachystané odkladajú si bločky pre istotu aké máš ty z dieťaťom výdavky .
Ak sa neviete dohodnúť najprv je rozvod a potom sa riešia ďalším súdom deti, tam by mala zasiahnuť aj socialna pracovníčka, ak nemáš právnika UPSVaR SR ti vzhľadom na tvoj príjem poskytne bezplatné právne zastúpenie.
Držím palce

mimka795
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
horty99
21. okt 2022

@1306monika nie rozvod nie je najskor ale súčastne s určením starostlivosti o dieťa.
Autorke - bydlisko môžeš svojvoľne prehlásiť dieťaťu tak isto ako on to môže urobiť . Na tento úkon nepotrebuješ súhlas druhého rodiča. Výživné na 15 mesačné dieťa 300 eur s ťažkou biedou 80 eur ale je určite málo. Výživné na seba môžeš žiadať ale nízka pravdepodobnosť že ho odklepnú. Pri rýchlosti našich súdov bude mať dieťa 2 roky a jeho právny zástupca bude hovoriť že máš zdravé ruky. Takže spíš si výdavky na dieťa - a žiadaj vačšiu polovicu. Ak más výdavky na 15 mesačné dieťa 500 eur - žiadaj 300 eur.

barborinkamisko
autor
21. okt 2022

@1306monika super znie to dobre. 🙏🏽

panelacikova
21. okt 2022

@barborinkamisko ak má tých 2000 na páske, tak neobstojí, nemaj strach. tam môžeš žiadať pokojne aj 350 eur výživné... ak odklepnú 250, aj to super.
@horty99 nerozumiem jednej veci, prečo má žiadať menej, ako má skutočné výdavky? veď sa žiada predsa stále viac, než sú predpokladané či skutočné výdavky, už len z dôvodu, že ide všetko hore. či akože si tým myslela, že ona ako matka s 300-eurovým RP akože pokrýva tú druhú polovicu? no neviem, byť na jej mieste, tak ak on má 2000, žiadam minimálne 350. pri 15-mesačnom dieťati môže mať problém sa zamestnať, aj na toto bude súd prihliadať.

panelacikova
21. okt 2022

@barborinkamisko do nákladov si hoď plienky, umelé mlieko, náklady na energie či nájom v byte, kde budeš bývať (dieťa budeš aj kúpať, variť mu jesť apod.). ďalej náklady na cestovné k lekárovi, prípadne do jaslí, ak chodí, náklady na rôzne iné aktivity, ktoré s dieťaťom robíš pravidelne. viem, že 15-mesačné je ešte malé, na druhú stranu, ak má on naozaj reálne tak obrovský príjem, pričom ty si bez práce a pri malom dieťati ťažko nájdeš prácu, určite neodklepne len 80 eur.
inak ja žasnem, akí debili sa rodia, že sa nedokážu pri tak vysokom príjme so ženou normálne dohodnúť na nejakej normálnej sume 🙄
napíšem ti, ako som to mala ja v minulosti (súčasnosť nejdem písať):
rok 2016, dieťa 6 rokov, jeho príjem cca 1000 v čistom, ešte sme žili v jeho byte, dohodli sme si 180 eur a súd to odklepol
rok 2017, dieťa 7 rokov, už samostatná domácnosť, jeho príjem v tom období viac-menej rovnaký, dohodli sme sa a posielal 250 eur. teraz je to o trošičku viac, ale aj jeho príjem porástol, aj moje dieťa porástlo 🙂
náklady si zrátaj reálne a tie aj žiadaj. pokiaľ súd vytiahne (alebo teda jeho právnik), že máte ísť na polovicu, OK, v tom prípade daj požiadavku, že dieťa dáš do súkromných jaslí alebo opatrovateľke a nech sa partner podieľa percentuálne na základe výšky vašich platov, na náklady s tým spojené. čiže ak ty zarobíš 500, on 2000, nech teda okrem biedneho výživného uhradí 3/4 týchto poplatkov. Ďalej, nech ti hradí "ušlý" zisk zakaždým, keď ty ostaneš s dieťaťom na OČR, pretože pochybujem, že on ostane čo i len raz. no a kopa ďalších vecí... neboj sa, jemu sa rozsvieti, či ti dá zo 200 eur a bude mať pokoj alebo ti bude dávať 100 a ďalších 200 budú náklady a ešte aj bude s deckom po lekároch lietať.
nájdi si právnika, vysoko odporúčam. šikovného. viem, nejaké peniaze vyžiada, ale obávam sa, že sama to nedáš...

barborinkamisko
autor
21. okt 2022

@panelacikova velmi pekne ďakujem ze si si dala namahu a všetko dopodrobna mi napísala 🙏🏽

barborinkamisko
autor
21. okt 2022

@panelacikova
@barborinkamisko no ja to napíšem v skratke.
Bývame v jeho dome takže nemám právo na dom ani nechcem. Ma byt kde robí maséra. Roky rokuce mal živnosť pekne zarábal vedia aj to pozrieť koľko zarábal pred tým? Mal zrušenu do včerajška živnosť znova ju obnovil nakoľko susedia ho nahlásili ze robí na čierno. Takže ak má opäť živnosť tak vedia zistit koľko zarába že? Ked rok nemal zarábal 2000€ ale na čierno. Teraz aspoň ma znova a bude to vidno koľko zarobí?!? /
Ja nemam nikoho ani nič kam by som išla. Bude mi musieť zohnať bývanie? Toho sa veľmi bojím kam pojdem s malým. Chcela som mu navrhnúť ze s píšeme dohodu ze mi bude platiť za prenájom do 300€ ak sa nájde niečo do 300€. A čo dostanem materskú budem s toho žiť. Mam 2 byty vo vyhloadniti ale chcem počkať kym bude súd ci nebude musieť mi niečo zohnať.
A neviete ako to je ci bude musieť aj na mňa niečo platiť?

lienka.7
21. okt 2022

@barborinkamisko ja ti odporúčam urcite dobrého pravnika, pretože je to v tvojom zaujme. Co ti nejakého pridelia, tak v pohode mozes dopadnúť ako kamoska u ktorej to mal pravnik doslova na salame, tak sme sa jej (ano my zeny na MD a RP) zložili na právničku, ktorá za ňu aj bojovala... lebo aj to je podstatne. A cuduj sa, zrazu všetko slo, aj vyzivne na dieta aj na nu - este pred rozvodom!
Vyzivne na dieta a seba si môžeš nechať stanoviť uz aj teraz, nemusis čakať na sud. Predbežným opatrením. Poradí pravnik. Lebo ano, kým sa budeš súdiť, a tvoj ex bude šikovný a robit priečky, to ti uz male pojde aj do skolky a ty nebudeš mat stále nič. A peniaze potrebujes teraz.
Plus žiadaj od neho aj výdavky spojené s tehotenstvom - nákupy vybavicky atď. Ak teda mas na všetko blocky. Mozes žiadať az do 2 rokov dietata. A keďže je to debil, žiadala by som.
Pokial nemas kam naozaj ist, ries nejaké domy ci azyl. Na začiatok ti pomôžu aj tam.

timing
21. okt 2022

Ale aby si nebola prekvapena,ze si upravi vyplatu. Ak robil na cierno, zrusil zivnost atd.
Ty vies kolko zarabal, ale on moze zdokladovat iba minimalku. Kym realne budete mat pojednavanie tak si to moze pekne upravit z 2000€ vyplaty zrazu moze byt 1000, dalsi mesiac 700€. Tak aby si nebola nakoniec sklamana.

miamaria
21. okt 2022

@barborinkamisko Prijem oboch rodicov dietata k urceniu vyzivneho sa na sud predklada za poslednych 12 mesiacov

timing
21. okt 2022

A co sa tyka domu,byvanie. Neviem o tom,ze by bolo niekde pisane,ze musí Ti zohnat byvanie.
Je vela matiek,ktore ostavaju v nefunkcnom vztahu iba kvoli tomu,ze nemaju nic. Zohnat podnajom s dietatom je narocne. Je to jeho dobra vola ak by sa rozhodil Ti ten byt platit.
Aku dohodu o prenajom? Ako si to predstavujes? Ze v dohode napises,ze ti bude platit po dobu 3 rokov kym sa nezamestnas? Alebo ako si to chces poistit? Na toto pochybujem ze pristupy.

barborinkamisko
autor
22. okt 2022

@timing tak pri 2000€ zárobku snáď 250€ nie je problém dať na svoje dieťa

mk22
22. okt 2022

@barborinkamisko nájdi si dobrú právnickú, ktorá ho prekruti z každej strany.
Musí z dokladovať príjem za posl 12 mesiacov.
To ze zarába 2000e vieš ty, budú skúmať jeho majetok, všetko čo vlastní..

timing
22. okt 2022

@barborinkamisko tak na 15 mesacne je to dost. To by znamenalo,ze vydavky na tak male dieta je 500€. Su tu matky co maju na 12 rocne deti 180- 250
Ak si napises detailny navrh, rozpises,vydokladujes ( odpodatatnene) vydavky na 500€ tak ziadaj 250€
Ja som Ta upozornila,ze ten jeho prijem neusi byt 2000€. Sama si pisala,ze zrusil zivnost a ROK robil na čierno. Pride mi ze je spekulant. Urcite sa aj on poradi ako co robit aby neplatil vysoke vyzivne.

horty99
22. okt 2022

@lienka.7 Prečo jej radíte také hlúposti ? Chcete aby vyzerala ako XXX na súde ? S akým tehotenstvom má žiadať preplatiť výdavky 15 mesiacov po tehotenstve ? Z čoho si myslíte že jemu ako človeku čo nemal rok príjem vypočítajú výživné ? A nie to ešte príspevok na výživu pre manželku - ktorá sa fakt dáva iba vo veľmi odovodnených prípadoch.....Pochybujem že toto bude ONO - neopustil ju počas tehotenstva atď , dieťa má už 15 mesiacov. Možno mu dajú 150 eur výživné na 15 mesačné dieťa a to je tak všetko. Príjem sa dokladuje za posledných 12 mesiacov. V prípade že príjem nebol bude sa brať " predpokladaný " príjem v oblasti kde pracoval , pracuje , vzdelania a i.Majetok pokiaľ nadobudol pred manželstvom sa do jeho " majetkových " pomerov brať nebude.Jedine že by si minulý rok kúpil auto - na seba - za hotové - v hodnote 60 000 eur by mu výživné vyrúbali viac.

barborinkamisko
autor
22. okt 2022

@horty99 ma dom co vlastni kde bývame. Auto ma na lízing. A ma byt kde robí ale na ten byt spláca hypotéku a posledných 12 mesiacov mu nebudú vedieť z dokladovať žiadny príjem. Budú vidieť len to co zarábal pred tým.
No ja peniaze na právnickú nemám že vôbec! Tak sa fakt bojím koľko mu uznajú. Ale nezostanem s nim žiť nenechám sa biť a psychicky týrať. 😔

horty99
22. okt 2022

@barborinkamisko To ťa chápem , to by som ani ja neostala. Len musíš rátať s tým že výživné ťa nevytiahne z ničoho ( ako som pisala 150 možno 200 eur ) a výživné na manželku je v našich končinách skôr výnimočné. Dáva sa fakt iba ak má žena nejaký problém a i. Ak mu nebudú vediet zdokladovať príjem , zoberú " pravdepodobný " príjem jeho. Možno 1000 eur plus mínus , 30% z platu sa dáva výživné - nie však pri 15 mesačnom jednom dieťati bez vážnejších diagnóz , ale napríklad pri matkách ktoré majú 3 deti v školskom veku on má plat 1000 Eur , a dostane 300 Eur výživné.

luccija
22. okt 2022

@barborinkamisko tak uz vies dovod svojej unavy a nepohody:(mrzi ma to.Pravnicke rady mozes mat aj zadarmo cez urad.

barborinkamisko
autor
22. okt 2022

@luccija zase ale ani súd nie je sprostý ze ma 700€ výdavky mesačne lebo odniekiaľ sa musia platiť veci co vlastni manžel tak tiež im dôjde ze musí robiť načierno. Teraz si znova zobral živnosť. Lebo ho niekto nahlásil. Takže ma opäť živnosť. Tak možno budú vidieť ôk ma. Živnosť a bude opäť zarábať v priemere toľko koľko zarábal pred tým chápete ako myslím.

barborinkamisko
autor
22. okt 2022

@horty99 náhodou neviete niekto ako to je s tým kolkom viem ze kolok je 66€ ale kedy sa to platí prosím vás

soldi
22. okt 2022

@barborinkamisko teraz to uz sudcovia beru inak, vedia, ze muzi si svoje prijmy upravuju. Dam Ti svoj priklad:
Moj ex predlozil na sud ze zaraba 590€. Robi riaditela stredne velkej firmy 🙂
Sudkyna sa opytala na nas hnutelny a nehnutelny majetok (dom v centre mesta plus byt v centre mesta, auto za 70000, ziadne pozicky) potom sa opytala kam sme chodili na dovolenky (malorka, ibiza, kanare atd) a potom sa exa opytala ci to mysli vazne s tym prijmom 590€. On jej tam zacal blabotat ako mu sestra dala, ako sice robi riaditela ale ma firemne auto, tak nepotrebuje vyssi prijem 😀
Potom mu sudkyna povedala, ze pokial teda trva na to tomto prijme, tak si da urobit audit jeho sukromnych uctov za posledne dva roky, firemnych uctov, ze si predvola ludi z jeho okolia a firemnu uctovnicku, aby zistila ci ma zivotnu uroven zodpovedajucu platu 590€ (mame 4 deti btw).
Tak to zbledol, ozelenel a hned bol ochotny sa dohodnut na primeranej ciastke.
Cize, papierovo ma 590€ a podpisal dohodu ze bude na deti mesacne platit dokopy 900€. Na trojrocnu to vychadza ale aj tak iba 100€.

Cize Ty sa snaz ziskat akekolvek dokazy o tom, ze jeho prijem bol vyssi a vacsina sudcov mu odporuci aby svoj prijem zvysil aby mohol platit primerane vyzivne 🙂
Budu overovat okrem ineho napr aj odvody do socialnej a zdravotnej poistovne.
A hned tento tyzden chod na upsvar a porad sa s nimi a podaj na sud ziadost o vyzivne do cias rozvodu, lebo rozvod moze trvat aj viac ako rok a spatne Ti nedoplatia nic.

luccija
22. okt 2022

@barborinkamisko nie, sudcovia nie su sprosti aj moj znamy tak skusal.Dom bez hypo, 3 deti, manager, ale na paske mal dlhodobo 1000 v hrubom ostatne obalka.Tiez sa pytali z coho zivil roky rodinu ona na RD.Len on to trocha prespekuloval a otec mu poslal na ucet vysoku sumu a tvrdil, ze mu otec pozical, lebo nemal on sa istil uz dopredu.Plati vela a este narobil problemy v praci preco ma na cierno peniaze

lienka.7
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
barborinkamisko
autor
22. okt 2022

@lienka.7 môže ma manžel vyhodiť alebo nepustit do domu ktorym je vlastník on ale ja aj malý tam mame trvalý pobyt?? Chcem ísť k starkej na víkend do mesta. Lenže muž povedal ze keď sa vrátim nepusti ma dnuka výhodi nás tak ako ma na to právo?

lienka.7
22. okt 2022

@barborinkamisko trvalý pobyt nic neznamená... je tam však daco, ze ked si manželka tak len tak ľahko nemoze sa mi zda
Nie som pravnik, neviem ako je to ked je tam male dieta.
Mozno @draik ti poradi presne

horty99
22. okt 2022

@barborinkamisko Pri podaní žiadosti. Mimochodom to že podáš žiadosť na súd , úplne nič nerieši. Kým Vám dajú pojednávanie , ospravedlní sa on , jeho právnik a i kľudne sa na súde stretnete až o pol roka. A potom može súd trvať rokov - nekonečno. Čiže starostlivosť a výživné rieš dopredu. Z domu ťa môže teoreticky vyhodiť , možeš privolať hliadku polície , že tam máš osobné veci a chceš si ich zobrať ale to je tak všetko. Ak ťa však z domu vyhodí - bez dôvodu , hliadku policie by som privolala nie z hľadiska toho aby som sa do domu dostala ale aby v prípade súdneho pojednávania som mala aj priamo dôkaz ( pretože na súde odznejú milióny klamstiev a súd zaujíma fakt - overiteľný ) Musíš však pochopiť že to že máš dieťa so somárom - je aj tak trošku tvoja chyba. Ľudia sa nemenia zo dňa na deň. Teraz to len nejak ti treba riešiť - ale určite sa nespoliehať len na to že on " pomôže " štát ťa zachráni , výživné ťa zachráni. Aj keby mu odklepli 200 možno aj 300 eur - viac menej to situáciu nerieši a bez postavenia na vlastné nohy , práce a i sa ďalej nepohneš. On ti bude platiť , musí platiť aj výživu na dieťa , koľko to je už pre nas na MK vo hviezdach ale určite niečo medzi 150 až 250 eur to podla mňa bude. Ale ty si musíš zohnať bývanie , prácu pretože zo zvyšných penazí sama nevyžiješ , nie to ešte s dieťaťom.

draik
22. okt 2022

@barborinkamisko
Rodina tvorí domácnosť a má žiť spolu, preto nemožno ani zrušiť trvalý pobyt manželke a maloletým deťom.