Prídem rozvodom o adoptívne dieťa?

maricuj77
30. okt 2016

Ahojte. Som adoptívna mamička na materskej. Bendegúza sme dostali do opatery ako novorodenca. Staráme sa o neho už 6 mesiac. A nastávajú problémy v manželstve. U mňa je malý na prvom mieste. Po večeroch je hore, nespí. Tým pádom sexuálny život sa zmenil , čo mi manžel vytýka. Hádky sú časté. Najradšej by som sa rozviedla, no bojím sa , že prídem o moje adoptívne dieťa. Môžu mi ho vziať?

sissy27
30. okt 2016

@maricuj77 no ja na tvojom mieste zapracujem na manželstve... vieš, toto je častá chyba žien - porodia a všetko ostatné pre ne prestáva existovať, prestanú byť ženami, partnerkami, milenkami, kamarátkami, už sa obmedzia len na byť matkou, prípadne kuchárkou a upratovačkou... ale pôrodom (v tvojom prípade adopciou) sa život nekončí - a ver, že všetko sa dá zladiť, ak sa aspoň trošku chce... iste, chce to kompromis aj zo strany manžela, ale ani ten chlap si nezaslúži byť odsunutý ani len na vedľajšiu koľaj, nie ešte na nejakú najposlednejšiu... dieťa odrastie, vyletí z hniezda, ale manželstvo by malo vydržať dlhšie... neupínaj sa len na dieťa, je to veľká chyba.

shia
31. okt 2016

@maricuj77 ak v manželstve nie sú iné problémy okrem tohoto, nezdá sa mi rozvod riešením...podľa tvojho opisu to nevyzerá, že by to nešlo spraviť, ak by ste obaja čo i len trochu chceli. Nájdite si chvíle pre seba, príp dajte na 2 hod povarovať, a behnite na večeru, do kina atď...

janinuska
31. okt 2016

Dievčata, ale ona sa pytala, či by v pripade rozvodu jej mohli vziat dieta, nakolko je to dieta adoptovane a asi ešte neprebehol posledny sud o osvojeni? Ja si skor myslim, že nie, ale neviem ako to chodi.

maricuj77
autor
31. okt 2016

@janinuska
Áno, ešte posledný súd o osvojení neprebehol. Situácia doma je napätá. Už sa s manželom nevieme o čom rozprávať. Nemyslela som si, že po desiatich rokoch manželstva dospejeme k odcudzeniu sa. O malého nemienim prísť.

mimla
31. okt 2016

Ak je dieťa adoptované, teda proces adopcie ukončený, ste zapísaní v rodnom liste dieťaťa o dieťa neprídeš. Pristupuje sa k nemu ako k biologickému dieťaťu. Teda "klasika" zažiadať o zverenie a budeš dostávať na neho od adoptívneho otca aj výživné. Adoptívne dieťa má tie isté práva ako biologické. Má nárok na výživné a bude po vás aj napríklad dediť. Po oboch.
Ten rozvod by som si však rozmyslela. To čo prežívaš je také bežné ako vzduch ktorý dýchame. Oddzudzenie po príchode dieťaťa je bežné. Ľudia bývajp prekvapení, koľko energie dokáže také malé dieťa zobrať. Ešte by som vytrvala a neirešila by som to takto ultimátne.

wanda52
31. okt 2016

@maricuj77 na manželstve treba zapracovať. Dieťatko ste si veľmi priali, možno preto si sa na neho tak upla, ale nezabúdaj, kto pri tebe stál aj v dobrom aj v zlom a brala by som ohľad aj na to, že dieťa potrebuje oboch rodičov. Skús sa vcítiť do manželovej situácie, zrejme sa cíti odstrčený a nemilovaný, skúste na tom popracovať. Sú rôzne životné krízy a aj s príchodom dieťatka sa veľa vecí mení, ale netreba zabúdať, že nie som len mama, ale aj manželka.

maria1989
31. okt 2016

@mimla no to je super, že je to tak 🙂

evitka83
31. okt 2016

@maricuj77 z osobnej skusenosti neviem, ale co som citala, tak pokial mate uzavrety adopcny proces, dieta ti automaticky brat nebudu, ale viem, ze socialka preveruje, ci si ako slobodna matka schopna zabezpecit dietatu vsetko potrebne aj bez manzela. ALe co poznam z vlastnej skusenosti, je ten pocit odcudzenia s muzom po narodeni malej. Tiez sme mali obdobie, ze sme po sebe len stekali, nemali sme sa o com bavit, akurat tak o malej. Boli sme zvyknuty cestovat a zrazu sa nam zivot zmenil o 360 stupnov, o sexualnej stranke ani nehovorim, zacali sme spolu spavat asi po roku, mne to skratka neslo. Frustracia z oboch stran, sodoma gomora, skratka boli dni, ze keby sme nemali malu, uz tu nie som. Ale nieco mi stale vnutri hovorilo, ze niekde v nas musi byt to, co sme citili k sebe predtym a aj kvoli malej sa aspon pokusit zapracovat na vztahu, aby sme vedla seba len neprezivali, ale zili ako plnohodnotny partneri, ktori sa maju radi. To co prezivas ty, je uplne normalne a preziva to x dalsich zien, parov. A vo vela pripadoch je to docasne, pretoze dieta rastie a postupne ma ine potreby, nebude vzdy hore kazdu pol hodinu a vz budete mat postupne viac casu byt aj manzelia, nie len rodicia. U nas zafungovalo, ked sme sa zacali bavit bez vycitiek, a zacali sme viest normalny dialog, co koho trapi, coby chcel ten druhy a co mozem spravit ja pre toho druheho, aby sme sa dopracovali k pocitu spokojnosti..aspon v ramci moznosti zatial...to bolo vzajomne...samozrejme musia chciet obe strany...iniciativa isla odo mna. Pokial muza milujes este, nenic si rodinu, kvoli docasnym problemom a hlavne ver tomu, ze ako slobodnej mamicke sa ti bude zit ovela tazsie ako ked ti s dietatom pomaha muz. Drzim palce, nech uz to dopadne ako chce

tortelinka
31. okt 2016

@maricuj77 no keďže ešte nie je určite osvojený, predpokladám, že máte zatiaľ predosvojiteľský súd, tak v tom prípade bude sociálka určite skúmať aké podmienky bude mať dieťa v prípade rozvodu(podľa mňa nebude automaticky vzaté), ja by som fakt pracovala na manželstve

jumama
1. nov 2016

Ja by som len tolko - aj ked sa narodi vlastne dieta je to rovnako velky zasah do partnerskeho zivota, toto by mohol tvoj muz skusit s tvojou pomocou pochopit. Neutekajte a nerieste hned rozvod, rieste svje manzelstvo, partnerstvo, snazte sa, stoji to za to.

maricuj77
autor
6. nov 2016

Ahojte, všetci, ktorí ste na mňa mysleli a reagovali na môj príspevok. Sadla som si s manželom na dlhú debatu. Vyzerá to sľubne. Mali by sme mať viac času pre seba. Starká nám postrážila malého cez víkend😀. Pomohlo to... Ďakujem Vám.