Pridelenie dieťaťa matke

anile12
28. máj 2024

Dobrý deň, prosím vás bola mi súdom určená dcéra do starostlivosti s tým ze styk s otcom sa neupravil. Ta pani co nám spisovála rodičovskú dohodu poradila ze najlepšie to bude dat takto ze sa styk neupravuje kôli tomu že keby som videla ze otec príde v podmapitom stave nemusím mu dieťa dať ale keby mal určené dní aj hodinu vtedy mu to dieťa už dat musím aj keby prišiel s políciou. Avšak v škôlke to berú ze bola síce pridelená mne ale styk s otcom nieje zamedzený čiže kľudne ak by pre ňu prišiel môžu mu ju dať. Mam znova podať a nejak to upraviť alebo aký je postup.

januska12323
28. máj 2024

Zo škôlky ho môže zobrať lebo je stále otec a nikto mu práva nezmenil. Daj si určiť časy bude to lepšie pre všetkých. Potom budeš môcť aj v škôlke argumentovať rozhodnutím.

som_realistka
28. máj 2024

Ak je chlap v podnapitom stave, tak mu ju nemusis dat, len musíš mat svedka ze bol podnapity. Žiadny policajt ta nesmie nútiť odovzdať dieťa mužovi kt je pod vplyvom. A ako mate v rodičovskej dohodnuté iné veci, my máme napr prístup bez obmedzenia ALE musí sa ohlásiť 24 hod vopred. Ak by som mala už napr niečo zaplatené, pobyt, nemusím mu vyhovieť.

sissy27
28. máj 2024

@anile12 dieťa ti bolo zverené do opatery, ale otcovi neboli rodičovské práva nijako obmedzené - naďalej je aj on zákonným zástupcom dieťaťa a má právo ho vyzdvihnúť zo škôlky, môže nesúhlasiť s tvojim výberom škôlky / školy atď. Hlavne ak nemáte vymedzený čas, kedy sa môže s dieťaťom stretávať. To ti kolízna veľmi zle poradila, lebo aj z praxe musí vedieť, že tento neupravený styk s druhým rodičom narobí len problémy u ľudí, ktorí nevedia normálne komunikovať (tým netvrdím, že je to tvoja chyba, chápem, že s ochlastom je tá komunikácia nemožná). A keby prišiel nacenganý, tak mu dieťa nedám, nech sa páči, môže si zavolať hliadku.

anile12
autor
28. máj 2024

A keďže otec bol viac krát súdne stíhaný a ma problém s alkoholom, chcela som to nastaviť tak aby bola výlučne len mne zverená a stykanie sa len za prítomnosti matky a nechceli to upravovať koli tomu ze on chodí do zahraničia a preto tam nechceli dať ze ktoré dni by sa mohli stretávať konkrétne. Malo to byt tak ze po vzájomnej dohode a len za mojej prítomnosti a vôbec žeby ju sám mohol vyzdvihnúť

dadis
28. máj 2024

@sissy27
@januska12323 Nejde o prava, ale pri neupravenom styku si styk dohaduje otec s matkou vopred. Nie, ze pride neohlasene a dieta si vezme.

dadis
28. máj 2024

@anile12 A mas to tak v rozsudku definovane?

januska12323
28. máj 2024

@dadis v rozsudku nemá dokopy nič tak neviem čo môže žiadať

dadis
28. máj 2024

@januska12323 myslela som to, ze po vzajomnej dohode a za pritomnosti..ci to ma pisomne definovane v rozsudku, lebo ja to nemam
II. Maloleté deti sa na čas po rozvode manželstva zverujú do osobnej starostlivosti matky.
III. Právo zastupovať maloleté deti a spravovať ich majetok majú obaja rodičia.
IV. Styk otca s maloletými deťmi sa neupravuje.

janickacrazy
28. máj 2024

@anile12 Otázka skor je, či ti robí problémy, či chodí pre malú kedy sa mu zachce bez toho, aby informoval teba ako matku. Ak áno, tak si to daj upraviť na konkrétne dni, napríklad každý druhý víkend. Ty si sa snažila vyjsť mu v ústrety, ale teda ak to nejde, tak bohužiaľ.

sissy27
28. máj 2024

@dadis ak matka skolke nevie dokladovat rozsudok, ze otec si moze dieta zobrat iba kazdu stredu, tak ucitelka nemoze dieta nedat zakonnemu zastupcovi 🤷‍♀️

dadis
28. máj 2024

@sissy27 Tak by som styk dala radsej upravit, tak ako pisu vyssie