Priateľ po rozchode neplatí výživné

21. júl 2024

Ahojte.
Rozišli sme sa s priateľom, máme spoločné dieťa. Neplatí výživné a pod, ešte sa mi začal aj vyhrážať. Dieťa do starostlivosti nechce, sľubuje, že zaplatí, ale ja už nemám žiadne financie na to, aby som si mohla dovoliť čakať. Nechcela som mu robíť žiadne problémy, ale moja trpezlivosť už takmer pretiekla.
Viete mi prosím poradiť, čo robiť?
Mám osloviť hocijakého právnika a radiť sa s ním alebo ako? Peniaze veľmi nemám...

viestta
21. júl 2024

Ist zajtra na sud, vybavit zverenie dietata do tvojej starostlivosti a urcenie vyzivneho

pribinak
21. júl 2024

Zajtra podať návrh na výživné na súd v mieste kde žije dieťa

Na internete je dosť vzorov. Spísať náklady na dieťa, všetko aj napr zdravotné pomocky, lieky, ak má diétu tak prilož správu od lekárky, daj tam napr cenu krúžky, cenu družiny, ….

autor
21. júl 2024

@viestta
@pribinak
Ďakujem za megarýchle odpovede!
Dieťa má len pár mesiacov.
Myslíte si, že by sa dalo niečo poriešiť aj ohľadom zákazu priblíženia alebo tak? Lebo ozaj mám strach.
Neukameňujte ma tu prosím, že s kým som si to urobila dieťa. Musím riešiť problémy ktoré sú, na hútanie, ľutovanie a zlosť už čas a priestor nieje.

pribinak
21. júl 2024

Najskôr si daj dieťa zveriť a určit výživné

Asi by som na tvojom mieste kontaktovala Centeum právnej pomocí. Môžu ti spísať návrh
Tým že si na materskej či rodicaku tak to bude buď zdarma, alebo za veľmi nízky poplatok

pribinak
21. júl 2024

Aký dôvod máš na zákaz styku? Myslíš s dieťaťom? Na to, aby súd vydal zákaz styku musí byt veľmi vážny dôvod. Je to obrovský zásah do jeho rodičovských práv

viestta
21. júl 2024

Este sa spytam, detske pridavky chodia tebe? Ak nie, tak zmenu urychlene vybavit. Tak isto pan otec nema narok poberat danovy bonus ak nezije s dietatom v jednej domacnosti. Ak ho pobera ma ho v plnej vyske vyplacat matke. To si tiez vyries

autor
21. júl 2024

@pribinak závislosť, vyhrážanie, v minulosti ma napadol. To je aj dôvod rozchodu.

autor
21. júl 2024

@viestta áno, toto chodí mne.

pribinak
21. júl 2024

Skúsiť to môžeš.

autor
21. júl 2024

Dakujem Vám!

huginko
21. júl 2024

@viestta a co na súde? Najprv treba spísať návrh o zverejnenie dieťaťa do osobnej starostlivosti a výživné. Na soc. kuratele isto pomôžu. A potom čakať. Na súde zajtra nič nevybavi

zuzanockamt
21. júl 2024

@viestta Toto je zase rada od veci. Čo vybaví na súde? Veľké nič.
Autorka
Navštív UPSVaR podľa miesta trvalého bydliska/miesta,kde žiješ. Tam ti pomôžu spísať návrh na súd o zverenie dieťaťa do starostlivosti + výživné. Dajú ti základné informácie, kontakty na CPP a rozhodneš sa,či chceš právnika. Návrh podáš na podateľni súdu osobne alebo pošleš poštou na adresu konkrétneho súdu.

alickapusinka
21. júl 2024

Zanedbanie povinnej výživy je trestný čin takže platiť musi ako pisali žienky treba ísť na súd podať navrh.Môže ísť do basy.

damian85
21. júl 2024

Tak najskor píšeš , že dieťa do starostlivosti nechce , potom chceš zákaz styku. Veď to nedáva význam . Bez rozhodnutia súdu , tak či onak žiadne výživné nedostaneš. Takže ako píšu zverenie dieťaťa do starostlivosti + výživné k tomu . Samotný zákaz styku docieliš veľmi ťažko , skôr on stratí záujem ak je v skutočnosti taký ako píšeš a veci sa vyriešia samé. Zákaz styku neviem či niekto kto je na MK docielil , ani ja som také rozhodnutie súdu zatiaľ nečítal. Ale poznám prípady , kedy rodič dieťa nevidel mesiace , roky , lebo záujem stratil.