žijem s priatelom u jeho mami a mame jedno dieta no nedava mi peniaze a nepomaha mi financne. este k tomu je nezamestany chcem ho nahlasit na socialku-co mu hrozi ?? dakujem
@1dorotka1 nie som si celkom istá, či s týmto pochodíš na sociálke - treba si na súde požiadať o zverenie dieťaťa do svojej opatery a určenie výšky výživného, ale keďže je nezamestnaný a predpokladám, že nič nevlastní, tak bude veľmi ťažké od neho nejaké peniaze dostať, lebo kde nič nie je, ani exekútor nemá čo zobrať... každopádne pokiaľ bude súdom určené výživné, ktoré on nebude platiť a ty to budeš riešiť trestnými oznámeniami, tak najhoršie, čo sa mu môže stať, je že ho zavrú do výkonu trestu za zanedbanie vyživovacej povinnosti, horná hranica je tuším dva roky... každopádne pokiaľ budeš mať súdne rozhodnutie o výške výživného a on nebude platiť, tak si vieš vybaviť aspoň náhradné výživné... pokiaľ nemáš nič určené súdom, tak sa ďalej nepohneš...
@sissy27 aha takže mam ist rovno na sud??? ide o to v case ked som sa snim chcela rozist tak som zistila že som v nejakom 3týž.tehotenstva-neplanovane tak sme si to vydiskutovali že teda si najde pracu a bude vsetko ok do dnesneho dna si nic nenasiel.......nic mu nepatri je vydedeny take ako vravis ex.mu nema co zobrat....
@1dorotka1 áno, rovno na súd - samozrejme so spísaným návrhom na zverenie dieťaťa do svojej opatery a určenie výživného... vzory si vygoogliš alebo teda ÚPSVaR ti s tým pomôžu, podáš to na súde v mieste trvalého bydliska dieťaťa a čakáš na predvolanie, budeš k tomu potrebovať svoj OP, rodný list dieťaťa (dúfam, že tam je on uvedený ako otec, ak nie, tak to si porieš prvé, inak nemáš nárok na nič), zdokladovať svoj príjem (výpis z účtu napr.), vypočítať výdavky na dieťa, ale to ti všetko napíšu v tom predvolaní... aj keď mu nie je čo zobrať, ty by si si vedela vybaviť náhradné výživné (to sa dá len s rozhodnutím súdu o výške výživného) a on sa teda môže dostať do výkonu trestu, čo si hádam rozmyslí, či sa mu viac oplatí sa zamestnať a platiť alebo nie... ale nečakaj, že ten súd bude budúci týždeň, pár týždňov až mesiacov sa to povlečie určite....
No ako bolo napísané spísať návrh-ked máš písané BA na súde sú bezplatné poradné dni .
Tam ti poradia ,kedže si na materskej alebo poberáš rodičovký tak nemáš na právnika tak to budeš mať bezplatné len treba doložiť papiere-to ti tiež povedia aké len ím to treba spomenúť.Dieťa do svojej opatery a navrhni výživnénie horibylné aj tak mu to vypočítajú z prímu min.je 23€ napíš aj to že doteraz nijako finančne neprispieval aj to možno zohladnia.
Ked toto všetko prebehne-to na súde budeš musieť všetko vysvetliť prečo a aké máš náklady-všetko.
A nebude ti platiť potom najdi exzekútora ktorý sa zaoberá týmito vecami už neviem či aj tam treba napísať návrh ale asi áno daj tam že si želáš aby mu to bolo strhávané priamo na socialke-on to dá na súd zablokuje účet ked má a dá mu to strhávať.
Na Tvojom mieste by som sa odstahovala,podala ziadost na socialku o vyzivne,viem je to tazke,ale ver mi da sa to zvladnut pokial je dieta male.
a nestaci, ze zijete u jeho mamy? Prispievate jej nejako spolocne? Lebo mozno to je z jeho strany prispevok