Prerušený kontakt s rodičmi a žiadosť o výživné

25. jún 2024

Pekný deň prajem,

prišiel som si sem poradu. Respektíve potreboval by som vedieť, či som povinný posielať môjmu otcovi výživné ak s ním celý život nie som v kontakte.

Vyrástol som s mamou, otca si prakticky nepamätám. Keď som mal tri roky otec od nás odišiel, pretože moja mama mala zdravotné problémy. Moja mama sa potom vrátila k rodičom a prakticky celé moje detstvo sa o mňa starala výhradne ona a moji starí rodičia. Mama žiadala o výživné ale viac ho nedostala ako dostala. Otec sa vyhýbal plateniu, vraj "nemal z čoho" (myslím, že mal len šikovného právnika). Mama dostávala náhradné výživné. Mamina si našla nového priateľa, ktorý mi je prakticky otcom. Vďaka mojej mamine a jemu som vyštudoval VŠ v odbore informatika a aktuálne robím programátora. Mám 26.
Asi mesiac dozadu si môj biologický otec požiadal o výživné (očividne išiel do dôchodku). Čo sa mi podarilo zistiť tak má ešte jedno dieťa s nejakou inou ženou ale to je tak všetko. Ako hovorím, nikdy som s ním nebol v kontakte preto ma zaujíma či má reálne na súde právo uspieť a ja budem musieť platiť človeku, ktorý sa o mňa nikdy nestaral.

Ďakujem

alickapusinka
25. jún 2024

Tu je právna skupina kde radia právnici skús tu sa opýtať v skupine. Tam TI poradia presne.

subartic
25. jún 2024

z vlastných skúseností reálne by uspieť nemal , nakoľko pri výklade práva je jedna zásada a to že by nemalo odporovať dobrým mravom . A tu hrubo odporuje dobrým mravom . V každom prípade určite nech ťa zastupuje dobrý právnik , najlepšie žena .

butterflyeffect
25. jún 2024

Pravny narok tam je ale prihliada sa na moralny zavazok, on sa nestaral, nezaujimal, neplatil vyzivne a teraz chce od teba-kazdy sudca ho vysmeje.
Z trochu ineho sudku-poznam rozvedeny par kde su manzel poziadal o vyzivne na rozvedeneho manzela-sudca mu do tvare na sude povedal ci nema hanbu a nepriznal mu ho(deti boli dospele ale ked bole male nestaral sa, nepracoval, neprispieval, pil, este aj zenu bil) cize po pravnom hladisku ziadat moze ale ked len povies na sude to co si napisal tu neverim ze mu ho prisudia.

cacianka
25. jún 2024

nenapíšem že na 100%, ale s vysokou pravdepodobnosťou, blížiacou sa k istote, súd rozhodne v tvoj prospech.
asi si dostal predvolanie na súd, v obálke bola aj otcov návrh. prečítaj si čo a prečo navrhuje. súd ťa vyzval, aby si sa k návrhu vyjadril, tak odpíš základ, a potom na pojednávanie priprav si všetky argumenty, tak ako si to napísal aj sem - všetko chronologicky, ako a čo sa dialo. zober od mami rozsudky, kde bolo otcovi určené výživné, papiere od sociálky kde bolo písané o tom náhradnom výživnom, prípadne výpisy z účtov kde ja uvedené od koho prišli platby. môžeš požiadať starých rodičov o čestné prehlásenie, kde uvedú ako sa oni starali a pomáhali mame a tebe, ako "otec" platil a neplatil, ako prejavoval záujem. kľudne ho aj mama môže napísať, prípadne ju popros aby išla svedčiť a navrhni ju súdu ako svedka. Súd si môže vyžiadať od sociálky (UPSVAR) prehľad platieb a papiere z tvojho spisu. Musia to archivovať, nie je to dávno čo si ukončil VŠ a štát platil náhradné výživné.
ako hlavný argument sa bráň, prečo nechceš otcovi prispievať výživné, že otec nezáujmom a neplatením jednak porušoval zákon o vyživovacej povinnosti, a preto ty príspevok na výživné považuješ za odporujúci dobrým mravom.
Môžeš sa zastupovať sám, škoda platiť kvôli takému človeku ešte ďalšie výdavky.
PS ak pracuješ, môžeš mu zrušiť aj ten rodičovský príspevok, ktorý štát preposiela podľa tvojho príjmu

cacianka
28. jún 2024

Ako si pokročil ?

autor
28. jún 2024

@cacianka Urobil som to, čo si napísala vyššie. Skontaktoval som sa s advokátkou, tá mi pomohla spísať vyjadrenie k návrhu, opísal som situáciu ako čo bolo. Dali sme dokopy papiere, ktoré máme, rozsudok so stanoveným výživným, papiere, kde mame priznali náhradné výživné. Mama povedala, že keď bude treba tak pôjde na ten súd. Bohužiaľ starí rodičia už nie sú medzi nami. Mám ale odložené nejaké staré žiacke knižky ešte zo základky a zo strednej, kde mi písali ospravedlnenky a podpisovali známky. Advokátka povedala, že to mám tiež odložiť. Požiadali sme zo sociálky o výpis s platbami ale ešte čakáme kým nám ho pošlú.

cacianka
28. jún 2024

Super, neteší má tvoja situácia, ale že aj advokátka v podstate podporila moje rady, že ste to dobre rozbehli, a že táto diskusia môže pomôcť aj iným.
Ďakujem ti za správu. Napíš aj nabudúce, budeme radi, ak dáš vedieť vývoj .
Drž sa