Preprava dieťaťa od matky k otcovi v inom meste

ivus78
30. jún 2015

Poraďte mi prosím ohľadom povinnosti dopraviť dieťa na stretnutie s otcom. Manžel je rozvedený a má 12 ročného syna žijúceho s matkou. Dlhodobo bojoval o každú hodinu, ktorú s ním chcel stráviť, všetko viac-menej na súdoch. Napriek všetkému je príkladným otcom, syn ho má rád a majú sa radi aj s našim synom. Pred pár rokmi sme sa odsťahovali ďalej od manželovho syna a tak mal tendenciu dohodnúť sa s ex, že si ho nebude brať každý druhý víkend od soboty do nedele ako určil súd, ale radšej každý tretí už od piatku, aby víkend nepresedel v aute a aj sme boli spolu a niekam mohli ísť. Samozrejme nikdy to nefungovalo, lebo ex ho nestihla zbaliť, mal písomku v škole, cez týždeň boli na školskom výlete a pod.

Cestovanie tam/späť tam/jspäť počas jedného víkendu aj niečo stojí a mm prišiel o prácu. Nechystá sa žiadať o zníženie výživného, len chce aby aspoň jednu cestu absolvovala jeho ex a dopravila mu syna (má služobné auto), prípadne sme ho chceli naučiť samého cestovať autobusom, že ho ex naloží a my vyzvyhneme s čím ex nesúhlasí. Je povinná na stretnutie s otcom syna dopraviť, alebo jedine otec je povinný riešiť dopravu tam aj späť?

maca_p
30. jún 2015

ked su priaznive vztahy, tak sa da dohodnut v zaujme dietata na stretavani na pol ceste.
to ale zrejme nie je pripad tvojho partnera ☹

ivus78
autor
30. jún 2015

@maca_p nedá sa dohodnúť - na ničom, ak náhodou áno, tak to práve prestalo platiť ☹

bosoriak
30. jún 2015

@ivus78 Ak sa nevedia dohodnut, musi prist dalsi sud. Iny sposob neexistuje.

ivus78
autor
30. jún 2015

@bosoriak to áno, ale existuje nejaký predpis, zákon, niečo, kde je to upravené?

draik
30. jún 2015

@ivus78
V zmysle súdnej praxe je rodič, ktorý vykonáva osobnú starostlivosť, povinný pripraviť dieťa na stretnutie v mieste bydliska. Druhý rodič si ho má vyzdvihnúť a dopraviť naspäť..
S návrhom, aby rodič starajúci sa o dieťa dopravil dieťa k druhému rodičovi, ktorý má priznané len stretávanie (=k Vám), neuspejete, o to viac, že ste prekážku väčšej vzdialenosti spôsobili sami. Schodnejšia je cesta úpravy času stretávania.

bosoriak
30. jún 2015

@ivus78 Aha, tak to netusim. Ale pokial si dobre pamatam, tak je to upravene v zakone o rodine. Najdes ho tu http://jaspi.justice.gov.sk/jaspiw1/jaspiw_mini... - tukni si na "Predpisy", vyhladaj si cislo 36/2005. Je tam cela cast venovana rozvodu. Ale nic o doprave tam nie je, vzdy je to o dohode a o schvaleni sudom, ktory musi uvazit vsetky podmienky.

sue
30. jún 2015

U nás je to pol na pol....a najviac mi je ľúto dieťaťa,lebo presedí veľa v aute....