Predbežné výživné a žaloba kvôli hypotéke

filipko14
19. mar 2016

Ahojte, v aprili idem podat ziadost o rozvod. S manzelom od juna nezijeme v spolocnej domacnosti,byvam aj so synom u rodicov, kde prispevam na domacnost,energie a satim seba aj syna. Pocas manzelstva sme nadobudli byt,uver splaca manzel a ja pokym sme zili spolu, som financovala domacnost. Pocas manzelstva sme kupili auto,ktore splacam ja,ale nepouzivam ho,kedze nemam vodicak. Manzelovi som len tak medzi recou spomenula, ze by mi mohol sem tam na maleho nieco prispiet a ze mozem poziadat aj o predbezne vyzivne a on hned, ze v poriadku,ale on ma da na sud,ze sa nepodielam na splacani nicoho,co sme nadobudli spolu(teda okrem auta). Je to take jednoduche? A este sa chcem spytat, on chce zostat aj po rozvode byvat v byte,prenesie si uver na seba. Viem,ze BSM prebieha az po rozvode, ale mam s tym suhlasit? Nemusi ma vyplatit? Alebo mam trvat na tom,ze chcem,aby sa byt predal? Nechcem na rozvode zarobit,ale ani "odzubat" sa nedam. Dakujem za kazdy nazor a radu 🙂

pribinak
19. mar 2016

Majetok je jedna vec, vyzivne druha vec

Normálne chod za kurátorkou nech ti pomoze spísať navrh a zanes si to na sud

filipko14
autor
19. mar 2016

@pribinak to nechcem,lebo ak je naozaj pravda,ze ma moze zazalovat zato,ze odkedy nezijeme spolu,tak nicim neprispievam,tak to by som sa asi nedoplatila...

pribinak
19. mar 2016

@filipko14 na majetkové veci si najmi právnika, v byte nebývaš, auto používa on, hypotéku zacni riesit s právnikom

pribinak
19. mar 2016

Vyživovacia povinnosť voči maloletému mu vyplýva zo zákona, takze sk neprispieva sám nic, treba to riediť cez sud
To co on platí navyse si potom moze vramci BSM odpočítať

draik
19. mar 2016

@pribinak
Otázka zadávateľky sa podrobnejšie rieši v inej téme, ale Vaše tvrdenie "To co on platí navyse si potom moze vramci BSM odpočítať" nemá žiadnu oporu v zákonoch ani v judikatúre.

pribinak
19. mar 2016

@draik nie nema, ale za moju skusenost, normalne sa pravnici dohodnu, ze sumu, ktoru platil sam mu odpocitaju
je fakt, ze to nie je nikde v zakone, ale su iste veci, ktore podliehaju dobrym mravom a zvykom

mamulka211
19. mar 2016

@draik co ja viem,tak po urcitom case nema ten,ktory sa nestara o majetok,nanho zo zakona ani narok

filipko14
autor
20. mar 2016

V kazdom pripade sa musim poradit s pravnickou, aj ked velmi neverim tomu, ze ak ex prevezme celu hypoteku na seba a kazdy mesiac ju splaca, ze aj tak ma bude musiet vyplatit. Ved to nema logiku...

ruthike
20. mar 2016

Pravnik ti najlepsie poradi. Cim dlhsie splaca hypoteku tym sa to komplikuje. Pravo nie je o logike, ale o logike. Ak ste nadobudli byt spolocne urcite mas narok na vyplatenie. Ved povaz - kolko bytov v manzelstve bolo nadobudnutych z uspor majetnejsieho partnera resp svokrovci vyznamne prispeli. Ty si platila domacnost a kupila auto. Vyzivne je oddelena kapitola. Na to ma tvoj syn urcite pravo, a tym ze ho nehradi tvoj muz, pokryvas vsetky jeho naklady ty. Pohni sa k cinu, dohodni si termin u pravnika a vysporiadaj to. Vsak nechces pripravit syna o lepsi start. Tvoj muz sedi na majetku, lebo vie, ze cim dlhsie ho uziva, tym lepsie pre nho. To si velmi pekne zariadil a ty si sa nechala opit rozkom. Rozum do hrsti

ruthike
20. mar 2016

@ruthike pravo je o paragrafoch - sorry za preklep

cecil36
20. mar 2016

@filipko14 mas narok na polovicu splatok a ak si do bytu investovala nejake svoje peniaze pre manzelstvom aj tie ti mjusi vyplatit. Mas narok na vyzivne na seba (ak si na RD, nezamestnana kvoli dietatu atd.) aj dieta. Nezijete v spolocnej domacnosti, prisievat ti musi. Takze najskor predbezko a potom pri rozvode trvale rozhodnutie.

draik
20. mar 2016

@mamulka211
@cecil36
Dámy, v dobrom si Vás dovolím požiadať, aby ste radili iba v prípade, že danej veci rozumiete a nie iba z dôvodu, že máte nutkanie za každú cenu pridať príspevok na základe svojich dojmov, odpočutého od iných, prečítaného a podobne. Každý prípad je individuálny a zbytočne môžte popliesť zadávateľov.
Ako som uviedol, otázka zadávateľky sa rieši v inej téme, preto nie je dôvod opakovať už napísané. Aby nedošlo k zbytočnému pomýleniu, v skratke vysvetlím Vaše omyly:

1. "co ja viem,tak po urcitom case nema ten,ktory sa nestara o majetok,nanho zo zakona ani narok" - otázka znela na byt, o ktorého podiel zadávateľka nepríde ani v prípade, že by sa "nestarala o majetok".

2. "mas narok na polovicu splatok a ak si do bytu investovala nejake svoje peniaze pre manzelstvom aj tie ti mjusi vyplatit." - celé zle, byt je v BSM, navyše zaťažený úverom; daná veta by platila v prípade, ak by šlo o byt vo výlučnom vlastníctve manžela.
"Mas narok na vyzivne na seba (ak si na RD, nezamestnana kvoli dietatu atd.) aj dieta." - závisí od toho, koľko peňazí zostane každému z manželov napr. po uhradení nákladov na majetok v BSM (splátky úverov), ak nehospodária spoločne. V zadaní nie je uvedené, že manžel zarába prehnane veľa, čiže teoreticky by mu splátkach hypo mohlo zostať menej ako manželke (v danom prípade je to inak, ale to vyplýva z debaty v inej téme)
"Nezijete v spolocnej domacnosti, prisievat ti musi. " - to, že nežijú v spoločnej domácnosti, automaticky neznamená, že má nárok na tzv. manželské výživné, viď predchádzajúci bod.

cecil36
20. mar 2016

@draik ja som nehovorila o tom, ze jej musi prispievat vyzivnene na manzelku, ale vyzivne na dieta, manzelske vyzivne len za istych okolnosti (niektore som vymenovala, ale ani to nie je az tak smerodajne. A platit vyzivne urcene predbezkom resp. aby sme sa vyjadrili jasnejsie docasnym opatrenim na cas do rozvodu je musi, nakolko nezije s dietatom a je povinny sa na jeho vyzive podielat. Byt a splaty okolo neho sa riesi po rozvode, ale zas ak by manzel platit prestal, tak ona musi platit aj ked tam nebyva. btw nechodim do kazdej temy, takze bud nech nezaklada duplicitne veci alebo nech v kazdej napise jasne o co ide. A medzi nami, nie som sice pravnik , ale skusenosti mam habadej a ani zakon 36/2005 mi nie je uplne cudzi, tak ma laskavo neurazaj a citaj s porozumenim.

draik
20. mar 2016

@cecil36
Každý si po prečítaní Vášho príspevku môže urobiť jasno. Ja som Vám tlmočil názor z hľadiska práva - to, či to Vy zoberiete ako urážku, je Vaša vec. A za tým, že ste napísali do príspevku nezmysly, ktoré akurát tak môžu popliesť zadávateľku témy, si stojím.
Btw. k poslednému príspevku
- ide o predbežné opatrenie (ktoré je účinné na čas do rozvodu) a nie o "dočasné opatrenie na čas do rozvodu".
-"Byt a splaty okolo neho sa riesi po rozvode" - nič také sa po rozvode spravidla nezapočítava, keďže príjmy aj výdavky na spoločný majetok sú za manželstva spravidla spoločné.

mamulka211
20. mar 2016

@draik pane,nepostrehla som,aby vam domov,postou,prisiel titul JUDr.,tak tu netrapos.

filipko14
autor
20. mar 2016

Asi som spravila chybu, ze som polozila tuto otazku a zalozila diskusiu a tu istu otazku som pridala aj do blogu pravne poradenstvo. Prepacte mi to, mrzelo by ma, keby kvoli mne vznikali ostrejsie vymeny nazorov. Takze to uzatvaram tym, ze co najskor vybavim termin u pravnika a budem vediet co a ako. Ale este jednu otazocku mam: BSM sa riesi az po rozvode, vsak? Dakujem a ospravedlnujem sa, ze som tu narobila zbytocne zmätky.

mamulka211
20. mar 2016

@filipko14 nevsimaj si podrypovacov premudrych.

cecil36
20. mar 2016

@draik prosim ta citaj co pisem dobre a skus aj s porozumenim 😉 Na to, ze by si mal mat vysokoskolske vzdelanie mas s tymto asi dost problem. Takze vysvetlim len to posledne, lebo sa mi nechce dotahovat so vsetkym ostatnym. "Byt a splaty okolo neho sa riesi po rozvode", a co asi by tak riesila do rozviodu ked je byt v BSM zatazeny hypo uverom? Ale ak zatial manzel by prestal hypo splacat, musi splacat ona ak je spoludlznik na hypo.

mamulka211
20. mar 2016

@cecil36 nevsimaj si ho,je to zakomlexovany saso

filipko14
autor
20. mar 2016
filipko14
autor
20. mar 2016

@mamulka211 mate s nim skusenost? Lebo mne sa zda,aspon podla odpovedi, ze je pravnik, ale priznam sa, ze jeho odpovediam nerozumiem...ja potrebujem odpoved, ktoru by pochopil aj "debilko" 🙂

mamulka211
20. mar 2016

@filipko14 mudruje tu casto,ale nemyslim,ze je pravnik,skor amater,co sa nudi,lebo jeho pravne rady nie su spolahlive

filipko14
autor
20. mar 2016

@mamulka211 takze asi treba brat jeho rady s rezervou, vdaka za upozornenie. Najlepsie bude ist za clovekom,co ma pred menom JUDr. alebo aspon Mgr. 😉