Dobry den,vedel by mi niekto prosim fundovane odpovedat,mame dieta z detskeho domova od jula doma,dostali sme predbezne rozhodnutie o zvereni do nahradnej osobnej starostlivosti platne od 30.10.2014 s tym ,ze konanie o zvereni do pestunskej starosltlivosti o ktoru sme ziadali,este nie je vytycene,mam narok na opakovany prispevok na dieta plus rodinne pridavky o ktore som si zaziadala ,ale prispevok pre pestuna vznika az,ked prebehne sud,ktory bude mozno az na druhy rok ,niekedy v jari? Pani na urade sa nevedela k tomu vyjadrit ,preto sa pytam,verim,ze kazdy pestun si touto cestou papierovania presiel,dakujem za odpovede.
Dakujem,takze ciarka rozumiem tomu jasne,ze uz pri predbeznom opatreni mam narok na opakovany prispevok pre pestuna,preytoze uznesenie o predbeznom opatreni znie,ze dieta zveruje do nahradnej osobnej starostlivosti do casu,kym nebude rozhodnute vo veci zverenia maloletej do pestunskej starostlivosti /presne opisane,podotykam,ze s dietatom nie som v pribuzenskom vztahu/,
@maruskabel aj moji známi sú momentálne s dieťaťom v takomto "stave", že predbežným opatrením im bolo zverené do NOS postihnuté dievčatko - tiež dieťa nepríbuzné, a tiež žiadali o "pestúnsku starostlivosť", a nemajú nárok na odmenu pestúna-im bolo povedané, dostávajú len pestúnsky príspevok na dieťa. Tento stav u nich trvá takmer rok, a nijakého posunu sa nedokážu dovolať. Hodlajú na riadnom súde potom žiadať tie príspevky pre pestúna spätne-netuším, nakoľko to bude priechodné. Zrejme je to kôli tomu rozhodnutiu že "zveruje sa do náhradnej osobnej starostlivosti predbežným opatrením"
Nie je tu na fore niekto s podobnym problemom,ved kazdy kto ziada zverenie dietata do pestunskej starostlivosti predbeznym opatrenim,tak kazdy na to musel natrafit,alebo ta pani z Upsvaru,ktora nam pomahala so ziadostou nieco zanedbala,nehovorim umyselne
@maruskabel , nemôžem nájsť schválené predbežko, na návrhu na súd mám len "zverenie do osobnej starostlivosti" , predpokladám, že tak je to aj na rozsudku, ale ako píšem, nemám ho 😅 Obávam sa, že pani sa pomýlila a trocha dosť vás znevýhodnila. 😖
@maruskabel cairka ti neposkytla správnu informáciu - viď vyššie napísanú odpoveď pre ňu.
@maruskabel
@cairka zákon 627/2005 o príspevkoch na podporu v náhradnej starostlivosti - v § 1 ods. 2 je presne definované, kedy sa jedná o náhradnú starostlivosť, kde je síce v písm.e) poriešené aj zverenie predbežným opatrením, ale táto forma zverenia zakladá nárok na opakovaný príspevok dieťaťu. Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi možno priznať, ak mu je dieťa právoplatným rozhodnutím zverené podľa písm. b) c) a d) - teda do pestúnskej starostlivosti, do poručníctva a dočasne zverené do pestúnskej starostlivosti - pozrite § 6 ods. 2 takže nie, nemáte nárok.
Úradníčka poskytla správnu info, naopak tu zavádza cairka.
@fidorka7 , no jo. ale čo potom písmeno b) 😕
§ 6
Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi
(1) Opakovaný príspevok náhradnému rodičovi je určený na podporu vykonávania osobnej starostlivosti o dieťa, ktoré má náhradný rodič zverené do náhradnej starostlivosti.
(2) Nárok na opakovaný príspevok náhradnému rodičovi má náhradný rodič, ak
a) mu bolo na základe rozhodnutia súdu1) alebo rozhodnutia príslušného orgánu2) zverené dieťa do náhradnej starostlivosti podľa § 1 ods. 2 písm. b) až d),
b) sa začal osobne starať aspoň o jedno zverené dieťa,
c) má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a
d) nevykonáva náhradnú starostlivosť v zariadení pestúnskej starostlivosti.13)
Ako každopádne je dôležitý vek dieťaťa, pretože pokiaľ má zverené dieťa do 6 rokov veku, tak je nárok na rodičovský príspevok a na ten je určite nárok aj po predbežnom opatrení...
@fidorka7 IMO otázka ale znie, prečo nemá zakladateľka dieťa zverené predbežným opatrením do pestúnstva ale do NOS... počula som už o takom, aj mne písali do návrhu na riadny súd (nie predbežko), že žiadam o zverenie do náhradnej osobnej starostlivosti a ja som si to zmenila, že do pestúnskej starostlivosti. Suseda si to nezmenila a predbežko znelo na NOS, nárok teda nemala.
@cairka písala, že treba pozrieť, ako to predbežko sformulovali, že v NOS nie je a pri PS je nárok podľa veku buď na rodičovský príspevok alebo príspevok pestúnovi.
@cairka písm. b) je pestúnska starostlivosť - zverenie do pestúnskej starostlivosti právoplatným rozsudkom súdu - t.j. konečné rozhodnutie, predbežné opatrenie je písm. e).
no áno, rodičovský patrí aj od predbežka, ale o tom nebola polemika, tá tu bola o nároku na opakovaný príspevok rodičovi a táto informácia poslytnutá úradníčkou bola tebou spochybnená. Nikto nehovorí, že nemajú nárok na rodičovský, ja súhlasím s úradníčkou, ktorá im povedala, že nemajú nárok na opakovaný príspevok náhradnému rodičovi v tomto štádiu. Je to tak bez pochýb podľa zákona.
@macocha vieš čo, je úplne jedno, ako je formulované predbežné opatrenie - či do NOS alebo do PS - raz je to predbežné opatrenie a teda náhradná starostlivosť pre účely zákona podľa písm. e) (§ 1 ods. 2):
e) zverenie dieťaťa do starostlivosti fyzickej osoby rozhodnutím súdu o nariadení predbežného opatrenia, ak bol súdu podaný návrh na začatie konania o zverení dieťaťa do náhradnej starostlivosti tejto fyzickej osobe podľa písmena a) alebo b).
Toto písm. e) zakladá nárok na opakovaný príspevok dieťaťu, nie na opakovaný príspevok náhradnému rodičovi - NIKDY, na základe predbežného opatrenia nevzniká nárok na príspevok rodičovi, je jedno či ide o predbežko do NOS alebo do PS, lebo zákon v § 6 ods. 2 jasne hovorí, že náhradný rodič má nárok, ak mu bolo dieťa zverené podľa §1 ods. 2 písm. b),c) alebo d) - t.j. nikdy nie e)
Neviem Vám to vysvetliť lepšie, snáď len tak, že predbežkom sa vždy rieši dieťa a jeho príjem, konečným rozsudkom potom i náhradný rodič. táto problematika je celkom náročná a komplikovaná i pre pracovníkov, čo sa jej venujú viac rokov preto verím, že niekedy môžu dezinformáciu poskytnúť i na úrade - venujem sa tomuto viac ako 20 rokov vrátane poskytovania poradenstva takže mi ver, že to takto je (alebo never a over si to u metodičiek na ústredí práce).
A ešte jedna maličkosť, nemôžu si len tak ako uvádzaš žiadatelia meniť formu starostlivosti z NOS do PS a späť - žiadatelia o PS musia byť zapísaní do zoznamu záujemcov o PS a musia absolvovať všetky sedenia a ceremónie k tomu určené.
predbežko nie je "dočasne zverené"?
@fidorka7 Dík za vysvetlenie, predpisy sa menia, za našich čias to bolo inak.
Ale čo sa týka toho dovetku, tej maličkosti: práveže ja (aj tá spomínaná suseda) som bola zapísaná do zoznamu pestúnov, žiadala som o zverenie dieťaťa do PS, ale aj tak mi pracovníčka na UPSVaRe, ktorá mi mala pomôcť s návrhom, napísala do návrhu na súd, že žiadam o zverenie do náhradnej osobnej starostlivosti. Keď som jej povedala, že nie, nechcem do NOS ale do PS, tak na mňa kukala, ako keby nepoznala rozdiel medzi pojmami NOS (náhradná osobná starostlivosť) a NRS (náhradná rodinná starostlivosť). A toto sa zrejme stalo aj zakladateľke.
@najjulinka nie je
@macocha môže byť, hovorím, problematika je dosť náročná. a ja osobne ešte mám u nás problém s kolíznymi, tým je to akoby úplne jedno a potom sa čudujú prečo žiadatelia nemajú nárok na nejaký príspevok. Úplne zbožňujem, keď ich k nám z SPO čky pošlú, že majú nárok na ten a ten príspevok, pritom to tak nie je. Vôbec niektoré kolegyne nerozumejú týmto príspevkom a potom dochádza k zbytočným nedorozumeniam. Napr. i keď sa na základe predbežka vypláca opakovaný príspevok dieťaťu, vypláca sa preddavkovo, ak sa koná o výživnom. Toto výživné ale sa nakoniec odráta ako príjem dieťaťa a mňa ide drbnúť keď príde kolízna celá natešená že vybavila u sudcu výživné rodičom spätne v nejakej úžasnej sume napr. 100 eur, to potom tomu náhradnému rodičovi vôbec nepomohla, lebo ten chudák musí vrátiť i to výživné za celú dobu /minule tak vracal jeden 1300 eur/ to sa neprídu poradiť, čo je v tomto prípade pre náhradnú rodinu najvhodnejšie.
Niekedy zlá informácia spôsobí viac škody než žiadna.
@fidorka7 , a preto som sa pýtala zakladateľky na vek dieťaťa, aby som ju upozornila na túto možnosť, pokiaľ má dieťa do 6 rokov veku 😉 (aby žiadala RP)
Ináč, je pravda, že čítať zákony som sa učila sama preto, že častokrát kolízna opatrovateľka nevie poradiť (človek má občas pocit, že je jediný pestún na Slovensku a viem, že podobné skúsenosti pri riešení problémov majú aj iní 😝 )
no my sme predbežko neriešili našťastie a čo som deti odovzdavala z profi, tak predbežiek bolo malo... asi len dve.. a obe s narokom na rodičak... 😅 😀 😀 😀 😀
My o vyše roka budeme prechádzať na opatrovatelske a vyzerá to tak, že na urade z toho budu mať mišmaš.. lebo taký dalsi pripad sa asi nnajde v celej republike.... 😅
A mojmu mužovi ohladom nahradkarskych prispevkov dala rady pani na urade čo ma na starosti nezamestnaných a zle mu hovoroila... a mna to štve.. radšej keby nepovedala nič,a ko zle.... ja som mala naš pripad namakany čo mame narok a čo nie..... a moj muž medzi rečou čosi povedal čo a ako doma a ona hned, že na toto a toto narok mať nebudete a neratajte s tam a pod...... 😠
my na prispevkoch mamee celkom fajnpani.. .aj ked nevie, tak nezavádza a povie, že nech radšej nechame žiadosť a prinajhošom nam ju zamietnu.. .ešte sa nikdy nestalo, žeby zamietli... a tak tt ma byť... lebo aj keby zamietli tak jedobre mať čierne na bielom prečo.... a nie ako inde, že odmietnu vobec dať tlačivo alebo prevziať vypisane tlačivo....
@najjulinka tak to má byť, neni hanba priznať neznalosť, ale zle poradiť a spôsobiť tým niekomu škodu.
Dobrý deň , chcel by som sa informovať ak by sa dalo, ako dlho trvá od podania predbežného opatrenia na súd na zverenie do pestúnskej starostlivosti? Teda resp. ako dlho budem čakať kým si budem môcť zobrať dieťa domov už na trvalo od profesionálnych rodičov, jedná sa o B.B. Kraj. Ďakujem pekne za vašu odpoveď.
@fidorka7 ahoj, môžem sa opýtať či môžem požiadať o predbežné opatrenie na pestúnskej starostlivosti aj keď v momente žiadosti ešte nemám ukončené pestunsky kurz ale kým bude ďalší hlavny súd už ho budem mať? Jedná sa o dieťa ktoré mi ponúkajú do NOS-ky ale príbuzná nie som iba profesionálny rodič
@luciaone Ahoj bohužiaľ musím sa sklamať pokiaľ podávaš žiadosť o predbežné opatrenie alebo neodkladné opatrenie musíš mať ukončený kurz čiže musíš byť zapísaná v zozname pestúnov takže bohužiaľ ešte nemôžeš požiadať nakoľko nie si evidovaná ako pestúnka.
@pepopestun a ešte sa môžem spýtať, že keď mi dajú do pestúnstva bábätko tak mám nárok na materskú + opakovaný príspevok na dieťa a aj opakovaný príspevok pre rodiča, či len tu materskú?
@luciaone máš nárok na materskú a aj opakovaný príspevok na dieťa. A keď ti skončí materská požiadaš o opakovaný príspevok pre pestúna. Všetko ti vysvetlia a povedia na úrade sociálnych vecí a rodiny treba všade prikladať žiadosť. Čiže o každý príspevok musíš individuálne požiadať.
@pepopestun
@luciaone
ked skončí materská tak RP a až potom opakovaný príspevok .
inak tak ako vyššie napísané - pletieš tu hlavné pojednávanie s predbežným opatrením.
Dobrý deň,
som študentom pedagogického smeru a touto cestou by som Vás chcel poprosiť o pomoc pri realizovaní výskumu mojej diplomovej práce s názvom ,, Adaptácia dieťaťa do rodiny s problémovým správaním´´ . Okrem toho mám zverené do pestúnskej starostlivosti aj 3 deti s problémovým správaním. V rámci výskumu mojej práce Vás chcem požiadať o akékoľvek informácie v rôznych oblastiach adaptácie.
- Adaptácia na nové prostredie
- Stravovanie
- Spánok
- Vzťahy s náhradnými rodičmi, vychovávateľmi či pestúnmi
- Vzťahy s biologickými deťmi náhradných rodičov či inými deťmi v rodine
- Adaptácia na škôlku, školu
- Správanie detí v rodine a na verejnosti ( prechádzky , kúpaliská , kino, výlety , atď.... )
- Sexualita detí ( rôzne prejavy sexuality či zneužívania, nevhodné správanie pre daný vek)
- Hra detí ( pokojná, napätá, ničenie hračiek , atď..... )
- Vzťahy s biologickými rodičmi detí ( vzťahy zamerané na dieťa , náhradných rodičov)
- Psychohygiena náhradných rodičov
- Iné problémy v adaptačnom procese dieťaťa ( obliekanie , vyzliekanie, kúpanie a iné.........)
Veľmi by mi pomohla vaša spätná väzba ohľadom adaptácie dieťaťa a zmien v správaní. Prípadné riešenia vzniknutých problémov. Svojimi zážitkami a skúsenosťami tak môžete prispieť do publikácie, ktorá sa môže stať aj príručkou pre náhradných rodičov či rodičov s deťmi s problémovým správaním. Ďakujem Vám veľmi pekne za odpoveď.
Prosím ak sa rozhodnete mi pomôcť tak by som poprosil odpoveď do správy. Ďakujem
Po právoplatnosti predbežného máš nárok na príspevok dieťaťu, príspevok pestúnovi -resp. rodičovský príspevok, pokiaľ ide o dieťa do 6 rokov veku + rodinné prídavky. Jednorázovy príspevok pri zverení dostanete až po hlavnom súde - pestúnskom. Ale ak ide o NOS - náhradnú osobnú starostlivosť, tam naozaj nie je nárok pre pestúna. Máte zverenie do osobnej starostlivosti, alebo náhradnej osobnej starostlivosti? Pozri poriadne rozsudok.