Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať jednu vec. Súd mi 24.11.2020 dal moju dcérku do opateri. 21.12.2020 mi prišli papiere a od toho dňa plynie 15 dňová lehota na odvolanie. Takže dnes rozsudok nabral právoplatnosť. Ex tvrdí vraj jeho právničke prišli papiere až 1.1.2021 a že on ma čas na odvolanie do 16steho. Pokiaľ viem tak súd posiela papiere naraz obom účastnikom nie? A posielali to elektronicky našim advokátom a nám to prišlo už 21.12.2020. Je vôbec možné že oni to mali o 11 dní neskôr? Nechce sa mi tomu veriť. Vie mi niekto v tomto poradiť prosím ?
@betka0909 nie lebo právnička prebrala neskor...
@malinoismum ale jej to prišlo elektronicky v ten istý deň tak ona si to mohla už dávno prečítať a môže tvrdiť že až prveho to videla.
@betka0909 no veď práve že na súde to budú rátať až od toho dátumu kedy si to protistrana prevzala. (Čiže pokiaľ si to prevzala 1.1. tak odvtedy) A právnička môže tvrdiť čo chce, pokiaľ to súd poslal elektornicky tak tam dátum kedy si to právnička prevzala vidia. By si neverila koľko je takýchto "špekulantov" 😉 prevziať si to čo najneskôr, pričom druhá strana vyvoláva či je to už právoplatné(pracujem na súde)
Čiže hoci to súd poslal 21.12, neznamená že to aj bolo doručené(pokiaľ si neotvorí schránku). Ale ako vravím, poniektorí sú vyšpekulovaní.
Podstatná je vykonateľnosť rozhodnutia. To je uvedené vo výroku rozsudku. Rozsudok sa týka úpravy styku? Pokiaľ ide o právoplatnosť, tak sa ráta od doručenia najneskoršieho. Ak prevzal v lehote na doručenie, tak v ten deň, inak platí fikcia doručenia.
@betka0909 ahoj ja som sa rozvadzala minulý rok auguste . A keďže sme boli rozhodnutý tak sme sa vzdali práva na odvolanie. Papiere prídu obom domou a doba odvolania je platná len tie dni čiže 15 dní.
@herminka26 aspoň tak nám to bolo vysvetlene na súde
@betka0909 tak toto neviem . Nam rozhodnutie poslali postou na podpis a potom na súd po pečiatku a podpis aby to platilo
@betka0909 stále opakujem🙂 - je jedno kedy to posielal súd, podstatné je kedy to bolo prevzaté, vy ste si to prevzali 21.12, protistrana až 1.1-lehota 15 dní sa ráta od 1.1. Zhodou okolností, som dnes robila podobné prípady v práci- posielala som isté dokumenty ešte 17.12, žalobca prevzal 18.12, protistrana až 31.12😁 a to som chcela aby sa to dnes správoplatnilo😶
Áno, aj keď je to posielané elektronicky, musí to právnicka prebrať. Neviem ako to funguje ale u nás to tak bolo. Jeho právnicka to prebrala po 10 dňoch...takže 25 dni. Na súde to budú vedieť. Môžeš zavolať na informačné a spytat sa, či je právoplatné....
človek by neveril čo je na tom nepochopiteľne... pekný večer.
@malinoismum prepačte ale nikto sa Vám neprosil aby ste čokoľvek komentovala. Ak nemáte k tomu čo povedať alebo sa zaťažovať ľudmi ako som ja, že nie vždy všetko pochopím na prvý krát, tak rolujte ďalej. Aj Vám pekný večer prajem 🙃
@betka0909 Ale no, by ste neverili koľko veci nechápem ja 🙂 a úplne banálnych... len mi to asi treba pripomenúť 🙂 nehnevajte sa
@betka0909 ak to prevzala az 1.1.2021,tak lehota naozaj zacina plynut az dnom prevzatia. Pocita saod prevzatia,nie od odoslania. Jej to mohlo byt do elektr.schranky dorucene 21.12.2020,ale prevzala az 1.1.2021