Právo na videnie vnúčaťa

16. jún 2024

Ahojte. Na začiatok tak v skratke, otec psychopat týral matku pokiaľ sa s ním nerozviedla, robil problémy po rozvode atd. Narodila sa mi dcérka, no môj otec sa dožaduje toho že má právo na návštevu svojej vnučky. No my s manželom nechceme aby sa stretávali. Ma nejaké práva on ako starý rodič?

doriiis
16. jún 2024

Áno má.Stary rodič má právo stretávať sa s vnucatom

gribka1
16. jún 2024

Ak by vás dal na súd, pripravte si všetko o ňom, aký je, ako koná, dôvody prečo nechcete. Dovtedy by som ani ja nesúhlasila, ak máte zlé vzťahy. Mimochodom odkiaľ vie, že má vnučku?

doriiis
16. jún 2024

A ako sa správa starý otec k vnučke?

sara07
16. jún 2024

ako píše gribka, právne v podstate má právo , vysvetlite mu prečo si to neželáte , zase to máte právo vy a ide o dieta vaše dieta, on mal svoje už, mohol sa realizovať
ak vás dá na súd , uspejete ...
osobne by som si nevedela predstavit ho pustit ani na ihrisko s nou, len v pritomnosti rodiča , nedávala by som to .. ak niekto vie tyrat a ubližovat, proste by som mu neverila, nie nezvladala by som to nechat dieta samé s ním

doriiis
16. jún 2024

@sara07 ....s tým úspenim na súde opatrne.To,že starý sa správal ako debil k bývalej manželke,neznamená,že sa tak správa aj k vnučke.
Zišlo by sa viac info

pribinak
16. jún 2024

@sara07 ako vieš že rodičia uspejú? Kde berieš tu istotu?
Majú nejaké dôkazy že týral matku a je psychopat? To že si stari rodicia medzi sebou nerozumejú, neznamená že nejak ublíži vnúčaťu

Pokial tam nie je niečo čo by vnúča ohrozovalo, tak práveže je vysoká pravdepodobnost že súd vyhovie dedovi

Autorka témy, bolo by vhodne mat nejake podklady k tvrdeniam aby sa súd mal o čo oprieť

veselo_neveselo
16. jún 2024

Asi ma, otazne je, ci ich bude narokovat na sude. Neriesila by som, pokial by nedoslo na ten sud.

doriiis
16. jún 2024

@pribinak ....súd nebude zaujímať,koľko a ako drsne sa starí rodičia rozvádzali.Mozu akurát na žiadosť rodičov predvolať starú mamu,aby o tom porozprávala,ale iba keď to súd bude zaujímať.Co pochybujem.

pribinak
16. jún 2024

@doriiis veď to. Bude sa skúmať vzťah stary otec a vnúča a nie hriechy starých rodičov.
Pokial nebol súdne trestaný či nemal psychiatrickú liečbu tak nie je veľmi čo riešiť

doriiis
16. jún 2024

@pribinak ....je to veľmi individuálne.A keďže máme málo info,tak nevieme presnejšie poradiť
My za sebou takýto súd máme,takže viem,o čom to je

sara07
16. jún 2024

@pribinak idem z predpokladu že v prvom rade sa rieši bezpečnost, zdravie, vplyv dietata, záleží akého máš právnika
ja na náprvu týchto ludi proste neverím .. všekto je to o tom ako si pripravíš podklady, dôkazy , prípadne aj aké máš znamosti

sara07
16. jún 2024

@doriiis a kde máš istotu že jej neublíži ? alebo nebude rozprávat ako to bolo ked spolu žili, ohovarat babku ? myslím že tieto veci nemusí dieta vedieť

doriiis
16. jún 2024

@sara07 ....preto hovorím,že máme málo informácií.Na súde predpoklady a dohady neplatia.
Z písaného mám pocit,že starý otec sa s vnučkou aktuálne ani nestretáva a rodičia to úplne chcú zamedziť.Ale takto to nefunguje

gribka1
16. jún 2024

@doriiis Ak to určí súd a ty to jednoducho nebudeš akceptovať, čo sa stane?

doriiis
16. jún 2024

@gribka1 ...porušis súdne rozhodnutie a to je trestný čin.V lepšom prípade priestupok.To je, ako keď ma niekto súdom určené,že má platiť výživné a neplatí.Alebo matky odmietajú dať dieťa otcovi v čase,ktorý mu určil sud

zuzitko74
16. jún 2024

Ďalší, čo vidí iba svoje práva a nevidí, že robí dusno v rodine. Na čo mu bude také vynútené stretávanie?

gribka1
16. jún 2024

@zuzitko74 Asi je fakt psychopat. Väčšinou chce každý takéto veci riešiť podobrom.

sara07
16. jún 2024

@doriiis ano máme
ale zase vynucovat si stretavanie, rodičia dietata už maju odstup vedia čo sa dialo, vedia koho čo bola nebola chyba atd
zrejme majú vážny dôvod aby to riešili až takto radikálne,

doriiis
16. jún 2024

@sara07 ....áno,lenže v prípade,že tomu stretávaniu bránia bezdovodne a len preto,že oni starého otca nemajú radi ( ako rodičia) tak sa to môže otočiť v ich neprospech

hipuska
16. jún 2024

Často sú to len plane vyhrážky. Je dedo aj schopný podať na súd navrh o stretávani sa?

gribka1
16. jún 2024

@hipuska To nebude tento typ deda, že deduška.

simca06022011
16. jún 2024

ak sa s niekym nestretavam, nebude sa ani moje dieta. Vybavene. Ak to da na sud, potom to budem riesit.

zafir01
16. jún 2024

Osobná skúsenosť ( ex švagriná odstrihava jej dieťa od nás ,zvyšku rodiny ,pritom dieťa nás má rado a mi jeho )
Je to porušenie jedno zo zakladnych práv dieťaťa . Právo na citove a emocionálne upevňovanie väzieb zo svojou rodinou .
Áno je to jej rodina ,rozviedla si sa ty s partnerom .nie dieťa so svojimi starými rodičmi ,tetami ,ujami ...
Žial toto právo nie je zakonom podrzane . Avšak dá sa s tým ísť na súd ,a aj uspieť ( opäť osobná skúsenosť )

zafir01
16. jún 2024

@gribka1 stane sa to ,že nedodržanie nariadenia súdu o stretávanie sa ,považuje súd za nedodržanie nariadenia a sú za to finančne sankcie . Aktuálne sme to riešili posledné tri roky

gribka1
16. jún 2024

Ja to chápem, len ak som presvedčená a mám strach nechávať svoje dieťa niekomu, kto si vezme na zodpovednosť, ak sa dieťaťu niečo stane? Súd? Príslušné orgány?

zafir01
16. jún 2024

Prepáč, zle som si prečítala tvoju situáciu .. je iná od našej . Avšak stále podstata platí . Existuje charta prav dieťaťa ,a tam je presne písané ,že má právo na styk z rodinnými príslušníkmi .
Treba ale rozlišovať prípad od prípadu . Koná sa v najlepšom záujme dieťaťa ,aby jeho Orava porušované neboli ,a zároveň nesmie byť vystavené nebezpeciu . Ak by to dal tvoj otec na súd , sú to dlhé mesiace ,roky ťahanic .

doriiis
16. jún 2024

@zafir01 ....nemusí.My sme to mali vybavené za 3 mesiace.Jedno pojednávanie,20 min.

zafir01
16. jún 2024

@gribka1 styk s dieťaťom môže byť aj taký ,že autorka umožní návštevu otca u seba doma .alebo za jej prítomnosti .tak ,ako sme to mohli my. ( My sme boli aj žiadatelia o zverenie netere do starostlivosti , zložitý prípad) .
Vôbec nemusí dieťa nechať otcovi na celý deň .

zafir01
16. jún 2024

@doriiis šťastní ľudia 🙏 . Dieťa má 6 .. presne 3 roky veci rieši súd

gribka1
16. jún 2024

tak možno takto by to šlo, ale fakt len súdom. Možno sa iba vyhráža, aby im ublížil.