Práva voči deťom

mamanadruhuu
10. aug 2021

Ahojte. Muž sa chce mimosúdne dohodnúť ohľadom starostlivosti deti, povedal, že keď bude mať čas. Mne sa to nepáči, pretože, so striedavo starostlivosťou nesúhlasím, on chodí na 4 zmeny, po druhé myslím si ze s tým nesúhlasí aj on... Ale ako to ozaj funguje s tou dohodou? Vtedy sa musí dohodnúť aj výživné? Ci to výživné môžem nechať súdom? Ja neviem koľko si mam navrhnúť, lebo v podstate ma byt náklady spojené z jeho dlhmi keď sme tam bývali sú okolo 1200€ teraz sa mu to možno ohľadom bytu znížilo takže dajme tomu ze ma 1100€ a zarobí v robote 1200€ niekedy 1300€ niekedy to je 1600€ už to bolo aj 2000€ ale aj 900€ záleží aký má mesiac koľko nadčasov zoberie.. Nadčasi braval koli dlhom samozrejme ktoré si narobil..

Vôbec nevie ako to funguje, no a čo očakávam od vzájomnej dohody? Nie je to len tak keď chce a príde.. Musí to vyhovovať aj mne, musí to byť v prospech deti keď budu choré nebudú u neho budem ich mat doma ja... Nasla som si aj celkom pekný vzor.. Ale aj ten sa predkladá k súdu ta vzájomná dohoda?
Prosím ak to takto nejaká mamina ma tak mi prosím dajte vedieť...
Sakujem

elizabet173
10. aug 2021

@mamanadruhuu v tvojom prípade by som mimosúdne neriešila nič. Keď bude mať čas je nezmysel, ani ty, ani deti nie sú na špagáte. Predpokladám, že aj keď bude mať súdom určené, kedy majú byť deti s ním, tak sa až tak trhať o ne nebude, možno zo začiatku áno. Výživné sa odvíja nie len od jeho príjmov, ale aj od potrieb detí. Spíš si výdavky - strava, škola alebo škôlka, pomôcky do školy, oblečenie, lieky, poistky, aj bývanie, smeti a pod. My sme mali neobmedzený styk, bývali sme kúsok od seba, takže syn išiel k otcovi kedykoľvek, samozrejme pred tým mu zavolal, či je doma, alebo či niečo nemá. Ale na to musia byť dvaja, ktorým ide v prvom rade o dieťa.

pribinak
10. aug 2021

Aj pri striedavke môže súd určiť výživné, ak sa rodičia nevedia dohodnúť. Triedavka ani neznamená, že musíte mat deti v rovnakom pomere, môžete mar dohodu, že 2,5 týždňa ty a 1.5 týždňa in, aby ste to oracovne stihali

Ak je dieťa choré, tak samozrejme ak vychádza ten týždeň u neho, tak s dieťaťom bude on

Ak si našla vzor, ktorý sa ri páči, úkaz mu ho. Mizno ho mierne upravíte a dohodnete sa.

dievcacitajucelist
10. aug 2021

@pribinak my (partnerov syn) máme v striedavej syna týždeň u nás, týždeň u mamy...výživné nie je stanovené s tým, že my platíme všetky výdaje (škola, zdravotná starostlivosť, oblečenie) ... Keď je chlapec chorý (čo sa stáva pravidelne😔) je tam kde práve ochorie...

sonnenshein
10. aug 2021

@mamanadruhuu My mame neobmadzeny styk. V praxi to znamena, ze ked mu to pracovne povinnosti dovolia, otec sa ozve, a dohodneme kedy, na kolko, atd. Samozrejme, teraz si to uz riadia sami uz par rokov. Chce to ale byt schopni sa sustredit na dieta, nie seba, a nerobit si naschvaly. V opacnom pripade to moze byt nastroj na vzajomne dotahovanie sa a robenie si priekov.
Vyzivne je na naklady dietata, takze si sprav cca zoznam kolko Ta deti "stoja", a ziadaj z doho polovicu (ak nemas vyrazne nizsi, alebo vyssi prijem ako ich otec).
Co sa urceneho styku tyka, aj ked budete mat v rozsudku napriklad vikend, otec nie je povinny si po deti prist, je opravneny. Cize - moze, ale nemusi.

mamanadruhuu
autor
10. aug 2021

Ja nechcem striedavku, on za tie roky co sme spolu boli nebol ani raz sám doma či s jedným ci s druhým.. Myslim si ze by sa nevedel o ne postarať a myslím si ze byť bude musieť predať lebo by mi to nevyšlo ma veľa dlhov len 700€ ma dlhý 290€ hypo a + bývanie... Takze vôbec neviem ako to bude ja mu môžem dať vzor ale ak s ním súhlasiť nebude budem to musieť riešiť súdnou cestou.. On si nemôže povedať ze keď bude mať on čas ten čas musí vyhovovať aj mne... Neviem ako by to súd navrhol pri jeho 4 zmene prevádzke kde máva aj 12 ranné a nočné... Nemám v úmysle mu brániť byť s deťmi ale potrebujem aby rešpektoval aj mňa.. On si myslí že celý život sa mu bude každý prispôsobovať ako to bolo doteraz.. On povie ze na súde a právnici socilanici že to sú všetko zlý ľudia.. Takže ťažko to bude s nim

pribinak
10. aug 2021

Veľmi veľa závisí od veku deti.

makova333
10. aug 2021

@mamanadruhuu striedavka nefunguje, ze ked on bude chciet, pride si po deti 😀 Srandista ten tvoj je, fakt. Pri 4 zmenach ziadny pricetny sudca neda striedavku. Ty nie si povinna prisposobit svoj zivot jeho smennosti v praci. Bud teda zmeni pracu na jednosmennu a mozete sa bavit o striedavke (nemusi byt 50:50) alebo stredavku mat nebude. Kazdopadne nenechavaj stretavanie na "dohode", ale jasne na sude urcite pravidla kedy. Hoc aj kazdy druhy den, ale ty aj on budete vediet datumy a casy.

mamanadruhuu
autor
12. aug 2021

@makova333 jasne ze to nenechám na dohode ale ako mu to mam povedať? Ja mam z neho strach vôbec mu niečo povedať to je prvá vec... Už sa mi aj vyhrážal že ma dopästuje.. Ale smaozrjetme že nemôže už podmienku ma keď som ná neho volala policajtov...

makova333
12. aug 2021

@mamanadruhuu odporucam najst si pravnika a riesit veci cez neho. V pripade nasilia okamzite kontaktovat PZ.

barbyes
18. aug 2021

Ahojte, nemáte náhodou vzor dohody o úprave rodičovských práv po rozvode? Na internete som našla viacero, ale odkazujú sa na rôzne paragrafy a neviem ktorý je aktuálny.. S mužom sme dva roky rozídený a rada by som to už aj papierovo doriešila.. Ďakujem