Práva otcov

koval77
28. feb 2016

Ahojte, som muž z východu. Pred rokom som sa rozviedol, nakoľko si ex našla pána podnikateľa. Ja teraz zarábam 1000 € mesačne. Predtým aby som uživil rodinu som mal 4 roboty. Platím mesačne 220 € na 16- ročnú dcéru a 160 € na 8 ročného syna. Som diabetik a kvôli pokoju v rodine komplet zariadený byt som prenechal ex. Kúpil som na hypotéku 1 izbový byt. Lenže zisťujem že sa začínam dostavať do mínusu. Navyše sa ex odsťahovala 250 km ďaleko, na stredne Slovensko kde nie sú priame spoje. Podľa súdu sa môžem s chlapcom stretávať každé 2 týždne. Lenže tu je ten problém. Finančne mi to nevychádza. Ak nebudem pravidelne so synom bojím sa že ho ex zmanipuluje ako dcéru. Dcéra býva u svokry 100 m odo mňa. Ale neodpovedá mi na SMS ani telefonáty. Podľa jej slov som v živote nikdy pre ňu nič neurobil. Ja mam len povinnosť platiť. A ona má len práva. Ex ju zmagorila ako im bude dobre bez otca. A pomaly a isto dostávam otázky od syna, či musí tráviť so mnou víkendy.
P.S. Nikdy som ex neudrel, všetky peniaze čo som zarobil som jej dával a slepo jej veril. Na začiatku som sa proti rozsudku o výške výživného neodvolal. Ale to som býval v spoločnom byte a s deťmi som mal kontakt
Tak ale práva v tomto štáte majú takí otcovia ako ja? Či máme len povinnosti?

monicm
28. feb 2016

@koval77 Poviem ti to takto, mám pocit, že pri rozvode, ak žena zahrá dobre svoju úlohu. otec dieťaťa má len povinnosti, žiadne právo. Všetko, čo sa označuje slovom právo (keď hovoríme o otcovi), je len formalita. Je fakt, že je veľa chlapov, ktorú sú haj.li (pardon za výraz), ale mám pocit, že čím ďalej, tým je viac žien sv.ň (prepáčte prasiatka) a vedia veľmi dobre zahrať na city a majú také úžasné možnosti manipulovať dieťaťom, že mi je divné, že to nik nevidí. Nuž, ale kto by neveril rozvedenej mamičke, ktorá sa bude sťažovať, akého hrozného mala manžela, ako sa o nich nestaral, ako ich zanedbával, ako len do práce chodil (ak nechodil do roboty, ako málo zarábal)........................ Krutá realita dnešného sveta.

janinah
28. feb 2016

Prečo dcéra nebýva s tebou? prečo jej len píšeš? však za ňou choď.....so synom nemôžeš aspoň častejšie skypovať?.....a môžeš predsa požiadať súd o zmenu výšky výživného,zmenili sa tvoje pomery

guinevre
28. feb 2016

@koval77 To, ze sa dostavas do minusu je tvoja chyba - nemal si ex nechavat svoj majetok. A to, ze otcovia maju v realite menej prav ako matky, to je jasne ako den. Ked mas urcene terminy kedy su deti u teba, tak to maximalne vyuzi.

koval77
autor
29. feb 2016

Ahojte, ďakujem Vám za Vaše reakcie. Keď ex bývala v PO a chlapec mal narodeniny, šiel som do bytu kde som býval odniesť chlapcovi darček. Dcéra , aj keď som ju volal nevyšla z izby. Podľa nej nie som jej otec. Podľa nej som jej robil peklo, lebo som chcel aby po sebe umyla riad, prípadne popratala svoju izbu alebo poodkladala veci v domácnosti. Syn aj keď mu volám mam pocit že je v strese. On je asperger. Čo mu ex povie plní ako počítač. Dcéra preto ostala na východe lebo tu už chodí na gymnázium.
A čo sa týka výživného, to sa veľmi nedá znížiť. Na práva otcov sa kašle. Povedia, nájdite si ďalšiu prácu. To, že každé 2 týždne urobím 1000 km by sa dalo u chlapca znížiť o cca 30 €. Lenže začal by nový súd a chlapec by už ku mne nikdy nechcel ísť, nakoľko by mu ex natlačila do hlavy aký som sviňa otec, že na neho nechcem platiť. A keďže sa u dcéry nič nezmenilo tam nie je priestor na zníženie výživného.
Pravdu? Viac ma trápi to, že ma dcéra tak ignoruje.
Ešte raz sa Vám chcem poďakovať, že ste ma vypočuli.
ĎAKUJEM

tajomna21
29. feb 2016

@koval77 mozno by si mohol napisat dcere i synovi listy, kde by si im napisal svoje pocity, opytal sa ich, ako to vnimaju oni, preco si o tebe myslia, ze si neni jej otec atd ... vies, ked poznaju len stanovisko matky a jej kazdodenne ohovaracky a podrazacky na tvoju adresu, automaticky to vnimaju ako pravdu ....

enia74
29. feb 2016

ako diabetik mas narok na invalidny dôchodok + ako dochodca na znizene odvody do zdravotnej a sociálnej poist. - zisti si, vybav si. Na napravu vztahu s detmi neviem ci ti peniaze pomozu, ak sa neporozpravas s ex aby im trosku dohovorila a nehuckala ich proti tebe, pretoze asi preto sa tvoje deti k tebe chovaju tak ako sa chovaju ..

koval77
autor
1. mar 2016

Ahojte, ďakujem Vám za Vaše názory. Na invalidný dôchodok nemám nárok. Som diabetik 2. stupňa. Som riadne zamestnaný.
Chcem sa ale opýtať. Včera som volal s ex. Mal by som mať tento víkend syna. Pôjdem si pre neho tam 3 hodiny autom a spolu pôjdeme 3 hodiny autom ku mne na východ. Ex sa vyjadrila či beriem ohľad na syna, že musí toľko cestovať a, že sa mu nechce so mnou stretnúť. Ale ja to beriem tak, že je to politika ex. Keď ma už dcéra nechce vidieť a ani sa mi neozýva chce to isté dosiahnuť u syna. Aké ja mám v tomto práva? Syn je 8 ročný asperger. Je na matku naviazaný. V PO chodil so špeciálnej školy a tam kde je teraz majú len normálnu školu. Svoju matku teraz vníma ako „ostrov v cudzom mori.“
Má právo povedať syn, tak ako to urobila dcéra, že ma už nechce vidieť?
Mám ja lem povinnosť platiť 380 € výživné čo je 40 % môjho príjmu a pritom nemať styk s deťmi? Mám len povinnosť platiť a zároveň rešpektovať ich práva?
A kde sú moje práva?
Opakujem, nikdy som ex neudrel, nie som alkoholik, pre rodinu som mal 4 zamestnania aby im bolo všetko dopriate a byt komplet po rozvode som im aj so zariadením nechal.
Čo mám robiť aby som neprišiel ešte aj o syna? Finančne sa s pánom podnikateľom rovnať nemôžem. Vďaka hypotéke, výživnému, liekom, cestovaniu do práce a aj za synom sa dostávam do mínusu.
Ďakujem Vám za vypočutie

tajomna21
1. mar 2016

@koval77 a nerozmyslal si si tam prenajat nejake ubytovanie? mozno by Ta to stalo v konecnom dosledku menej ako cestovanie domov a zase odviezt syna do jeho domova s matkou .... a mozno tato aleternativa by bola pre syna akceptovatelna, aspon kym by ste si to nejako vyjasnili .... ale ty mu musis vysvetlit, ze s nim chces byt, ze ho lubis, a teda co navrhuje on, ze skusite najst nejake spolocne riesenie pre oboch ...
a tej dcere napis, nech vidi snahu, ze si nekapituloval .... mozno budes prekvapeny odpovedou ....

enia74
1. mar 2016

@koval77 diabetik 2.st ma na rok na ID. a ak si aj zamestnany, tak ak mas ID - mozes byt aj zamestnany prip aj podnikat.
to len tak som trochu odbocila od temy.

rodinapre
7. mar 2016

koval77 nie si sám keď sa chlap snaží zabezpečiť rodinu má viacero príjmov , dá žene čo jej na očiach vidí a to je tá chyba.Moja vlastná skúsenosť.Potom , keď už nevie čo od dobroty , tak si nájde mladšieho zajačika a nasadí parohy. To je ešte všetko fajn , ale vyrabuje ti byt , očerní ťa , že ju týraš , dá na teba nezmyselné trestné oznámenia a zakáže sa ti stretávať so synom.Syna nahucká proti tebe aj proti tvojej rodine. Najmä si advokátsku kanceláriu , ktorý ju psychicky manipulujú - ktorú jej poriadia tu na modrom koníkovi .Niektoré ženy si nevážia nič. A ešte osočujú a vymýšľajú si príbehy trýznenia , aby ju rodičia domov prijali , lebo ten jej mladší zajko ju nevie ani zabezpečiť .Po rodine , lekárke v práci atd narozprávajú ako jej chlap ubližoval. Ale treba si najať dobrého právnika a ten dokáže spraviť poriadky a aj očistiť meno v budúcnosti. Po dobrom sa niekedy nedá a zvlášť keď sa dieťa hucka proti tebe.Tam to riešiť iba cez dobrého právnika , aby si vedel vy podložiť aj v budúcnosti svojim deťom , čo matka ich stvárala.Ty máš veľké deti , ktoré už vedia čítať a chápu , ale horšie to je ˇkeď dieťa ešte nevie ani čítať a matka si vymýšľa a podstrkuje ho svojmu milencovi. Takže taká je realita. A veľmi veľa vedia napáchať advokáti , ktorý podporujú k vôli € klientku a vedia dobre , že klame. Ak chceš napíš mi súkromnú správu a pokecáme. Ak sa niekto vie k tomuto vyjadriť nebojte sa za Váš názor. pekný deň všetkým .

diablikovci
8. mar 2016

Viem ako sa citis. A skratke ked ti sudkyna povie ze nase dieta nechodi do skolky tak nemate ziadne naklady na dieta mal 2 rocky, ale na 14 rocna ma velke naklady. Tak vyzivne je 150,-e a ked sa vsetko vyplati hypoteka, najom,inakaso a fakt zakladne veci tam nam 3 ostane 250,-e

sueevelynkaotec
8. apr 2016

4.4.2016 mi matka mojej dcery ked som bol na pracovnom stretnuti,vystahovala veci z bytu.
Vzala nasu dceru ktora ma 3 roky a nebola nikomu zverena do vychovy,na nezname miesto a od tej doby sa schovava a brani mi sa stretnut s mojou dcerou s ktorou som bol na rodicovskej dovolenke od juna 2014 az do toho inkriminovaneho dna

tajomna21
9. apr 2016

@sueevelynkaotec a co si podnikol uz? inak "charakterna" zenska ☹

sueevelynkaotec
10. apr 2016

Podal som návrh na predbežné opatrenie na sud o zverenie do svojej vychovy.Jazdim hladať dcerku każdy deņ do miesta bydliska jej matky.Cela jej rodina mi taji kde moja mala princezna. Pišem sms na vypnuty mobil,obvolavam známich.A każdy deņ dufam źe svojho maleho drobca čoskoro uvidim,vezmem do naručia najsilnejšie ako sa len da ju vyobimam vybozkavam

sueevelynkaotec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
yogi123
10. apr 2016

@koval77 ťažko radiť na verejných fórach ako je toto. Ako vieš že matka tvojich detí ich manipuluje proti tebe? Ta 16 ročná dcéra už je dosť veľká asi s vami ako rodicmi dost spolocne zažila. Ja si vás nedovolím sudit, casto je zaujímavé vypočuť si aj druhú stranu. Tým nechcem povedať že si sa k nim nesprával pekne . Len tá pravda býva niekde uprostred obycajne.Ja mam s vlastným otcom značne narušený vzťah a tá priepasť vznikala celé detstvo. V tých 16 rokoch by som povedala že to v podstate len vyvrcholilo do môjho vyhraneného nazoru na jeho charakter. Dodnes ked ho to chytí, vykrikuje že som bola manipulovania matkou spolu so súrodencami ale ja viem že to tak nebolo. To len na margo, tvoju ex tu nepoznáme tak to prosím neber tak že by som ťa napadala alebo niečo také. Byt tebou , napisala by som dcére list, nech vie čo ťa trápi a ako sa cítiš.Je to už slečna nie malé dieťatko. Mozno budes čakať odpoveď dlho , možno celé roky, ale zrejme sa ti trochu uľaví a bude ti jasné že ty si urobil čo sa dalo. Výživné na ňu sa mi zdá trochu privysoké, Je to veľká baba tie náklady na ňu tiež nebudú najmenšie ale aj tak sa mi to zdá trochu cez.Naopak výživné na chlapca mi príde primerané vzhľadom na jeho diagnózu. Je to ľahká forma autizmu ale aj tak jeho matka tým pádom je nútená robit určite opatrenia čo sa týka starostlivosti o neho, prípadne je zrejme obmedzovania vzhľadom na vlastné príjmy a možnosť zarábať. Jej nového partnera vôbec nerieš, je jedno či je podnikateľ alebo murár alebo čokoľvek, toto sú naše záležitosti interné , rodinné. Ten muž môže zarábať kolkokolvek, môže byť ochotný starať sa a mozno finančne veľkorysý, aj tak sú to vase deti a to je podstata veci. Neries ho. Je to jedno . Viem, sú aj ženy mrchy ale ver že najťažšie to po rozvodoch aj tak majú deti. Tovar syn nechce ísť s tebou naozaj nemusí byť manipuláciou matky, on má svoj vlastný svet, posunuté vnimanie reality, čo ty (aj tvoja ex) viete ako on vnímal a prežíval vás rozchod? Ako si správne poznamenal, ona je pre neho ostrov istoty v cudzom svete momentálne. Asi by som tiež sa snažila dostať bližšie k nemu . Presťahovať sa. Chapem ze mas nedobry zdravotný stav, ťažkú situáciu, drzim palec. Nejde o vás dvoch ale len o vase deti teraz. Preto som ja apriori proti neuváženým rozvodom po prvom probléme, ako tu v každej téme hneď padajú rady aby sa zakladateľky rozviedli ,deti nedeti.

tajomna21
11. apr 2016

@sueevelynkaotec naozaj uprimne drzim palce ... bohuzial, je to na dlhsie, lebo aj ked budes mat predbezko, este nemas vyhrate ... nieco podobne preziva jeden moj blizky ....

sueevelynkaotec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sueevelynkaotec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
guinevre
12. apr 2016

@sueevelynkaotec No, a? Pekneho.

sueevelynkaotec
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
guinevre
13. apr 2016

@sueevelynkaotec Je ich tam viac na FB, mozno si to zle pochopil, tak ti poviem na rovinu: Je trosku neslusne, ze tu zverejnujes meno nejakeho dietata, ze pozrite sa aky je. To sa proste tu nepatri.

sueevelynkaotec
13. apr 2016

@guinevre Vlastne máš pravdu.Je to neslušné. Mal som napisať Peter S.A to že mi matka mojej dcéry upiera moje právo nazveme ako. Nevidel a nepočul som svoju dcérku už 9 dní a noci.Nevim kde je a nemam pravo to vedieť lebo som iba otec?Policia a ani kuratela ktorá hájiť záujem dieťaťa ti oznami že ti nepovedia kde moje dieťa je bez súhlasu matky.Neprajem nikomu zažiť to aby držal v
náruči svoje polročné vystrašené dieťa zatiaľ čo sfetovany 20 roc
čny občan tejto republiky demoluje byt.Položim jednoducu otazku.Čo bi si uribila ty na mojom mieste.Pretože ja som musel ukľudňova a utisšovsť svuju dcerku a nesmel som zasiahnuť

guinevre
14. apr 2016

@sueevelynkaotec Nepovedala som nic o teme dcera, iba o tom co si hore napisal o jej (alebo hociciom) dietati.

sueevelynkaotec
14. apr 2016

Dnes mi pani zo soc poist oznámila že matka mojej dcerky bola na soc.poist.,vyjadriť sa k môjmu návrhu,a odmietla povedať kde sa moja dcerka nachádza.Su dve možnosti.Buď hovorí pravdu no v tom prípade by mala svoje pracovné miesto okamžite opustiť,alebo mi klame preto že som iba otec.

tajomna21
14. apr 2016

@sueevelynkaotec verim tomu, ze jej matka nepovedala ... my sme takto zistovali cez policajta a matka mlcala ... na otazku, preco netrva na odpovedi povedal, ze nie je povinna odpoved .... takze asi tak ☹

sueevelynkaotec
15. apr 2016

Včera som kontaktoval pravnikov s CIPC.Ked som im vysvetlil svoju situaciu ostali bez slov.Takže dnes dalšie oznamenie o nezvestnosti,a zase hodinove vysvetľovanie že moja dcerka je pre mňa nezvestná a že sa o ňu bojim. A že mam pravo ju vydieť, byť s ňou a ona somnou.

sueevelynkaotec
15. apr 2016

Dnes som stretol matku mojej dcerky keď som bol malú hľadať v mieste bydliska. Sedela v aute ani nevystupila,a na moju otázku kde je mala som dostal odpoveď :choď preč lebo zavolam policiu.Ako je možné že v tomto štáte sa porušuju vaše ustavné práva rodiča a právo dieťaťa.

tajomna21
15. apr 2016

@sueevelynkaotec vsak si mal nechat zavolat policiu ... a mala nechodi do skolky? nevies si ist tam po nu? ked nemate nikto zverene dieta do starostlivosti, mas pravo neobmedzene nejakym rozhodnutim urcenim styku

sueevelynkaotec
15. apr 2016

@tajomna21 obtelefonoval som škôlky v okolí.Nikam nechodi.A policia nebude konať pokiaľ nemam v ruke papier zo sudu.To je zaražajuce že ak prekročiš rychlosť dostaneš pokutu.Ale dieťa môžeš beztrestne ukrývať a ešte sa pri tom aj usmievať.