Chcem sa opytat na par otazok.
1. Moze otec zmenit dietatu trvale bydlisko bez suhlasu matky?
2. Ak odide matka s dietatom od otca,ale budu sa zdrziavat v mieste trvaleho bydliska /aj matky aj dietata/ berie sa to ako unos? /otec ma ine trvale bydlisko v inom meste/
3. Ak takto odide matka s dietatom k svojim rodicom, kde maju obaja trvale bydlisko,ale mesto je 150 km od manzelovho mesta,bude to riesit policia,ak nahlasi,ze matka uniesla jeho dieta?
4. Ak by sa matka chcela rozviest s otcom dietata,v koho meste prebehne sud?
5. V akych pripadoch je pridelene dieta otcovi?Musi mat zena nejaku psychicku poruchu,byt alkoholickou/drogovo-zavislou?
6. Ak by sud urcil striedavu starostlivost,tak to dieta bude tyzdenne cestovat 150 km hore dole?
Strasne otazky,ja viem,ale s manzelom si neviem rady,hadali sme sa uz od polovicky tehotenstva a pretrvava to doteraz a ja takto neviem zit.Ak k nejakej otazke treba nieco upresnit,tak to upresnim,dakujem za odpovede. 😉
@tehulka_mk mňa by skôr zaujímalo, ako sa otec stará o malého? venuje sa mu a podobne? 🙂
@vefi89 Vdaka 😉 A ak bude on chciet v jeho meste sud a ja vo svojom meste,tak komu sa vyhovie?😀 No ked je doma,tak sa mu povenuje takym sposobom,ze sa s nim pohra chvilu,ale zas nie nieco svetoborne,vidiet,ze ho ma rad,ale nejak az do nemoty sa mu nevenuje.
@tehulka_mk nooo, nie, ak ty podáš návrh, tak v tvojom mieste bydliska, ak on podá návrh, tak v jeho meste bydliska.. jednu radu ti dám, pred rozvodom zbieraj dôkazy- všetko, čo zanedbáva u malého, ak sa k tebe škaredo správa a pod
@vefi89 Co to konkretne znamena prosim ta? 😉 Alebo radsej ip?
mam druzku ale nebyvame spolu uz smola......mam syna 7mes....ked jej po iem dojdem si prenho vyhraza sa mi policajtami a a syn ma moje meno aj v rodnom liste poprosim o radu dik
prisila by som o radu aku mam sancu ze sud mi vyhovie aby pri rozvode boli uprete vsetky prava jeho otca? Zaberie fakt, ked poviem, ze sa o maleho nestaral, nezaujimal sa o neho , ked plakal si ho ani nevsimol, lebo ze "ta si jeho mama, ty nanho beries peniaze, tak sa staraj" a udrel ma s malym na rukach...ako sa da takeho cloveka zbavit? ja pochybujem o tom, ze je psychicky normalny...
malicky ma sest mesiacov a od styroch mesiacov som s nim sama...
@monitta23 ziadnu - je to jeho otec.
@sandorko213 navrh na sud na upravu styku, predtym oddelenie socialnej kurately, ze je ti branene v styku s doetatom.
aha nemozes mi to napisat presnejsie prosim ta
Rada vám tiež poradím. Som právnička a mám s touto témou dlhoročné skúsenosti..
Ahojte chcem od priatela odist a mam 3-rocnu dcerku mam cukrovku,priatel sa mi vyhraza ze mi ju vezme a vybavi na sude az mu ju zveria,ze ja stale odpadavam a pritom som este neodpadla a cukor si kontolujem.Dufam,ze ani neodpadnem.Prisudi mi ju sud alebo nie velmi sa bojim,Ďakujem za rady
@sandorko213 ty mas pravo ho vydat,chodit za nim vzdy a kedy chces na kolko chces,ale pokial sud nerozhodne tak ona ti ho nemusi dat bez jej dozoru.
Prosim vas o radu som otec po rozvode ubehlo 3,5r.a s dceru som mal dobry vstah no ket som us nechcel byt sam nasel som si pryatelku no ona sanam a pohnevala tak som to ukoncil a nebol. Za dceru sedem mesiacou dozvedel som sa ze jej stryko z maminej strani ako manzelkynej sa znou styka aj hlavne pohlvne ale nebolo by natom nic zle no on odnej pita peniaze a ona odomna urobyl dcere modrynu na chrpte no chcel som to oznamyt ale ututlali to somnu mata piije vydeli ju po krcmah spitu a ja pracujem v cz a dcera my. Hba platym jej 50e.a ona ih dava za sex zo strikom ako som sa dozvedel dcera ma aj zdravotne pro lemy co mam ro yt poradte my dakijem guman
Potrebujem pomoc kvoli dcere
Všetko vždy záleži od sudcu,sociálky a celkovo od situácie. Príbehov je veľa a každý je niečim odlišný a to môže zavážiť niekedy. Stačí ak natrafíš na blbého sudcu alebo zakomplexovanú ženu na socialke a máš na chrbte kríž... viem o čom hovorím lebo sám momentálne prežívam už ročné peklo a ťahááá sa to a tahaaa
Zdravim a zaroven prosim o radu. Syn bol po rozvode prideleny do mojej starostlivosti syn sa narodil v cechach takze ma po otcovi ceske obcianstvo i rodny list. Po mne ma slovensky rodny list i obcianstvo i statnu prislusnost. So synom som sa z CR prestahovala do SR a tec ma udal na sud za unos. Je to unos? Dakujem
@michaela504
Ak ste syna presťahovali do SR bez súhlasu otca dieťaťa resp. súdu, tak je to tzv. rodičovský únos a možno očakávať rozhodnutie súdu o návrate dieťaťa do krajiny jeho obvyklého pobytu, teda do ČR.
Musia byť upovedomene súdy,otec aj Sociálka ale hlavne sud ktorý by mal vydať uznesenie
@tehulka_mk
1. áno, môže, pokiaľ nie je malý zverený v tvojej opatere súdom. rodičia majú žiaľ rovnaké práva
2.ako únos sa to neberie
3. nie, nie je to únos!
4. na súde v meste, v ktorom žiješ spolu s dieťaťom aj manželom, popr. môžeš aj v mieste svojho trvalého bydliska, prinajhoršom ťa upozornia, alebo to posunú na súd v inom okrese
5. vtedy, ak matka nie je schopná starať sa o dieťa (presne to, čo si spomenula, alkohol, drogy, psych. poruchy), alebo nemá vyhovujúce prostredie na výchovu dieťaťa
6. striedavá starostlivosť sa dá dohodnúť na mesiac, pol rok, rok, je to na dohode alebo rodičov, alebo na určení súdu