Praktické rady pri striedavke

22. okt 2024

Ahojte,je pred nami spisanie rodicovskej dohody,v ramci ktorej pride ku striedavke. Dieta je jedno,nema ani 4 roky este a je casto chore. SS bude v kratkych intervaloch,cize pomer 3-3-2 alebo 4-3-3,aby si zvyklo. Nechcem rady,ze preco ano a preco nie. Ale,ako riesite,ked je chore. Napr. ma teploty,dostane ich posledny den s otcom a na dalsi den ide k mamine. Ked ma nase dieta tt,tak vyhladava najma mna a je len v posteli “odpalene”. Bude to pre mna stres,aj ten prevoz,ze by som ho trapila a aj to,ze bude bezo mna. Ako tiez riesite lekarov,ex nikdy s dietatom k ziadnemu nesiel,asi 2-krat k pedia. Ked vyjde na jeho den,tak ide on a naopak? Prazdniny mate urcene zvlast a sviatky tiez? Alebo napr ma ho mat otec,ale z mojej strany bude nejaka spolocenska udalost v jeho den. Komunikacia s nim je zla,moze robit prieky,da sa to dat aj do dohody?a ako riesite naklady?poplatky za skolku,oblecko,lekarov,kruzky atd? Chcem este dodat,ze 80% veci som riesila a zabezpecovala ja,varila tiez len ja,lekarov ja,takze mam trochu obavy,ak ste mali takych chlapov,ze riesili len svoju pracu a zaluby,tak zvladli to potom? A deticky?chcem este dodat,ze sa to taha dlho uz a potrebujeme to uzavriet. Tiez som presla diskusie,ale nikde neboli veci k tymto praktickym veciam. Nestojim o bitku nazorov,preco ano a nepotrebujem ani pocuvat o pravach otcov a neviem co. Zaujimaju ma prakticke veci,ktore mozu v SS nastat,ze ako sa realne riesia v beznom zivote. Dakujem

zuzikak
22. okt 2024

ako daleko od seba byvate ? No nevravim z vlastnej skusenosti ale mam rozvedenu kamosku. Ked dieta ochorie u otca, ostava u otca a lekara riesi otec. Tak isto sa musi prisposobit tym, ze jeho konicky v tom case idu bokom presne tak akoby sli tvoje, ked by dieta bolo chore u teba. Dni asi uplne presne nenaplanujes ale budete musiet spolu zacat riadne komunikovat. Napr. ak nastane situacia, ze dieta ochorie a bude mat 3 dni teploty a medzicasom sa ma presunut, tak ho budete presuvat pocas teplot ? Alebo sa viete dohodnut, ze to nebude take striktne a dieta presuniete az ked mu bude lepsie ? Ak si doteraz takmer vsetko vybavovala ty, bude musiet aj manzel. Mal by si zvyknut ti napr. zavolat a poradit sa prip, hododnut a informovat ta ak nastanu nejake problemy a ty jeho tak isto. S varenim neries-bude si musiet zariadit. 3-rocne uz spapa vsetko. Urcit si sviatky a prazdniny je tak isto vhodne vopred aby neboli zvady u koho bude tento rok na vianoce a pod. Podla toho budes planovat aj dovolenku. Ak ma dieta otec, budes musiet spolocenske udalosti vo vasej rodine absolvovat bez dietata alebo sa s nim dohodnut ze ti ho na ten den da. Len ak mate zlu komunikaciu, tak to bude tazke veru. Idealne planovat oslavy na tyzden, ked ho mas ty. Budes vsak musiet byt ustretova aj na udalosti v jeho rodine. Vsetky poplatky by mali ist na polovicu. Napr. on zaplati skolku, obedy, kruzky ak nejake ma, ty platis oblecenie atd. Lekarov plati ten, kto s tym dietatom ide.Prip. sa raz za stvrtroka dohodnete a vyrovnate si naklady na lekarov, oblecenie a skolku. Len to chce velmi ustretove a vyspele osobnosti aby sa dokazali na tychto veciach dohodnut a nie si robit prieky kde prevladne ego a chut si nieco dokazovat voci druhemu.

lucia147852
22. okt 2024

No ak spolu neviete komunikovať tak každá rada je zbytočná. Prvorada je komunikácia, aby bolo o dieťa dobre postarané a cítilo sa aspoň ako tak bezpečne, keď už bude žiť s kufrom v ruke. Ak neviete toto a budete si robiť napriek, môžete mať aj 1000 dohôd spisanych a bude to na nič

zuzanka.zuzu
22. okt 2024

ono sa už zabudlo že striedavka mala byť len pre rodičov ktorí spolu VEDIA komunikovať?? 😳 to je smutné 😢 toto nebude dobrá striedavka, trpieť budú všetci... a najhoršie je že aj sudcom je to jedno lebo je celospoločenská objednávka, že ak otec chce striedavku, tak treba MU vyhovieť, čo tam po dieťati 🙈

damian85
22. okt 2024

1. Ak je dieťa choré ostane s tým s kým môže ( v našom prípade prevažne ja ) alebo ako to zdravotný stav dovolí. So 40 teplotami jeden , dva dni počkáš ty počká on.
2. Striedavá starostlivosť je osobná starostlivosť oboch rodičov. .Ide s ňou ten k dr. u koho je , pretože k starostlivosti o dieťa patrí aj sem tam robiť veci ktoré sa mi nie vždy hodia. Ale ak sa dohodnete inak , no problém. 3. Prázdniny ak to riešite dohodou je na vás , nie my to nemáme inak ako cez rok t.j 8 dní ja 6 ex , cez prázdniny , cez sviatky , vždy je to tak , vždy. Prevažná vačšiná má 2 týždne a 2 týždne u nás by to moja ex nedala , tak máme takto. 4. Spoločenské udalosti sa plánujú dopredu , keďže ja viem 11 rokov dopredu ako budem mať dieťa , ty detto , dá sa naplánovať aj letná dovolenka tak , aby vám to vyšlo , oslava detto , tak či onak sa neoslavuje často v stredu ale piatok / Sobotu. Po vzájomnej dohode sa dá znova všetko zmeniť , my nemeníme. 5. náklady u nás náklady idú na polovicu , až na veci ktoré som chcel ja , moja ex nie. T.j školka / škola / školné. Výlety , tábory , oblečenie, doktor , zubár , tablet , bicykel a i. každý rieši vo svojej réžii. To že si zabezpečovala doteraz všetko ty je pekné , od teraz si však všetko budete zabezpečovať spoločne. Striedavká starostlivosť nie su len práva , ale aj povinnosti.

damian85
22. okt 2024

@zuzanka.zuzu Veľmi naivné si myslieť , že ľudia sa rozchádzajú pretože spolu nevedeli komunikovať ( 90% rozvodov je preto že spolu nekomunikovali a hľadeli len na svoje ego ) a mávnutím čarovného prútika , pri rozvode začnú spolu komunikovať lepšie ako počas manželstva. Nie takto to nefunguje ( možno keď pretečie veľa , veľa času a ubolené egá sa zahoja ). Ak by bol základ SS komunikácia , stačí - a to jedna strana vie , nekomunikovať , veď striedavku neschvália. Hold sudcovia sú už na tieto " taktické " ťahy zvyknutý a buď to obe strany pochopia a prestanú " taktizovať " alebo budú žiť v pekle do konca života.

zuzanka.zuzu
22. okt 2024

@damian85 zlatinko, ja som na tejto stránke inventár a poznám aj niektorých členov, vitaj v tvojej obľúbenej téme o striedavke 😉 platí to čo som napísala

damian85
22. okt 2024

@zuzanka.zuzu keby to platilo chrústik , téma striedavky by sem nebola, pretože by sa rozhodovalo ako zuzanka píše a damián by nemal na čo reagovať. 😅😅

autor
22. okt 2024

@zuzanka.zuzu ano,zabudlo a hlavne sudom to je jedno,tahame sa po sudoch vyse roka a uz mam naozaj toho dost. Vyslovene nechcu rozhodnut priamo o striedavke oni,ale nepriamo nas do nej nutia skrz dohody. Vedia,ze dohoda nie je mozna,inak by sme tam neboli,ale aj tak odrocuju dookola takmer so smiesnymi odovodneniami a ukoncia to stale tym,ze skuste sa dohodnut…ak tu niekto caka,ze nejaky kolizny alebo sudca dba na to vsetko co sa pise v zakone o rodine,tak vas vyvediem z omylu

idamia
22. okt 2024

No ale ozaj je lepsia dohoda, nez ze rozhodne za vas niekto treti.

deedol
22. okt 2024

ja len ze znama mala taketo kratke intervaly (tusim 2-2-3) a nebolo to dobre pre dieta. neskor to zmenili na 7-7. pisem len na zvazenie...

autor
22. okt 2024

@deedol zvazujem vsetko,ale je male dieta este a bojim sa,ako da aj tie 3 dni bezo mna

deedol
22. okt 2024

chapem a drzim palce, nech to dieta zvladne ❤️

betulinka1
22. okt 2024

U nas to funguje tak, ze ked dieta ochorie, nechávame si ho aby nenakazil malu u muzovej ex alebo aby nemusela riesit OCR z prace. To iste opacne, ak je chori ostava u mami. K lekarom chodi ten u koho je dieta. Ak mame objednane preventivky, robime to naraz, tak sa normalne dohodneme, ze berieme aj maleho. Ak padnú niekoho sviatky, vymenime dni. Cize my sa v pohode dohodneme, lebo to mas tak, ze raz budes chciet ty ale raz on, takze to pochopi, ze prieky su v tomto pripade nežiadane. Casom sa ukludni aj Vasa komunikacia. Hlavne si nenechaj skakat po hlave, ze vsetko budes robit ty. Proste mu das info, kde je lekar. Karticku poistenca mame v aplikácii na maleho. Dalsia vec, pri striedavke sa veci nebalia. Cize obaja rodicia musia mat zakladne oblecenie doma. Ak ti striedavka nebude vyhovovat vies ju zrusit. Ak ta nebude pocuvat, kludne ho moze zavolat kolizna a doriesite to pred nou. Ona vam obom povie co a ako.

jaass
22. okt 2024

Ah, ja len toľko, že uprimne mi je ľúto dieťatka. Nikto nepozerá na neho, ani ty ani otec. Len na seba. 😭

amelie2017
22. okt 2024

Vlastnu skusenost nemam, ale z blizka som zazivala situaciu muzovho naj kamarata. Deti ani nie 2 roky a 4 - striedavka kratky- dlhy tyzden. Byvala robila strasne prieky, nedalo sa dohodnut ani o den. Nezaujimalo ju, ze mal dolezite pracovne stretnutie na druhej strane krajiny, musel sa zariadit on. Alebo naopak, mal volno, chcel vziat deti na predlzeny vikend, nie, lebo v pondelok maju byt so mnou..cca po roku, ked si niekoho nasla jej uz zrazu nevadilo menit terminy. Aktualne sa uz spolu naucili dohodnut, idu aj spolu na detskr akcie a podobne.
Vydavky - on jej plati aj vyzivne, kedze zaraba o dost viac ako ona, plus napoly skolske pomocky, vylety, zubara, kruzky, na ktorych sa dohodnu a podobne. Plus musi davat detom na sporenie.

pieksamaki
23. okt 2024

Nemôžete s tým. Počkať? Ono to dieta bude vystavené väčšiemu stresu.....2-3 roky a potom sa rozvedte....sud prirodzene nechce rozhodnut za vás...to ma vychádzať od rodičov....nakoľko nepozná pozadie pracovnej flexibility.....

oli18
23. okt 2024

Este len po tej SS bude o par rokov ludi s traumou z detstva 🙈

autor
23. okt 2024

@jaass vies co? Tieto hlupe reci si nechaj pre seba,lebo mozem vytiahnut 100 mailov koliznej,ktora ma pekne v p… vsetko,sudca ani nehovorim a ak si ty myslis,ze pozerame len na seba,tak ti poviem,ze sa sudit tym padom mozem aj 10 rokov! A ty vies,co znamena NEMAT rozhodnutie dane sudom?dieta je v “casopriestore”,kazdy ma rovnake prava a povinnosti,nema rezim,nema system,lebo otec mu ho narusa,lebo ON moze,ON ma zrazu prava,on je poloboh! Takze chod uz niekam s tym a tebe podobne,lebo hrdinky spoza pocitaca,co toto nikdy nezazili,tych je plny zadok! Jeden ustupit musi a EGOISTA asi tazko by ustupoval tak,ako ja. Ak nemas prakticku radu a prezite to co ja alebo ine zeny v takej situacii,tak si svoju mudrost nechaj pre seba a nespamuj mi temu. Dakujem

autor
23. okt 2024

@pieksamaki nerozvadzame sa. Ide o dieta a myslim,ze na kazdu dohodu treba 2. Skusim sa opytat svojho zaletnika,ci konecne vymeni svojho prelietaveho … za dobro dietata…
Ale teraz vazne,ak by sa dalo,tak asi tu nepisem. Mozno vyzeram pasivne agresivna,ale ta situacia tu je,chapete? 5 mileniek len co viem ja,takze mame pockat? Nemozem ho uz ani vidiet,ani vystat,citim odpor neskutocny a este ON je urazeny. Ale ozaj zeny,pytala som sa na prakticke rady a zatial boli dva prispevky asi len “k veci”…

betulinka1
23. okt 2024

@pieksamaki ak počkajú 2-3 roky, dieťa bude mať 6 -7 rokov. To je najhorsi vek na začatie striedavky. Dieta preziva velku zmenu nastupom do školy a učením sa. Ciže ak začať so striedavkou, tak čím skôr. Dieťa nemá žiaden problém vo veku okolo 3 rokov sa krásne prispôsobiť. Deti, ktoré majú už tých 11 rokov a viac, si už same reálne povedia ako to chcú. Striedavka nie je žiaden strašiak ale musia sa dodržiavať určité pravidlá a vážne sa musia rodičia rešpektovať , pekne spolu komunikovať a všetko bude v pohode.

autor
23. okt 2024

@deedol tak dakujem. Ja uz neviem,alebo mam sa dalej sudit? Dochadza mi sila a energia,neda sa kazdy den trpnut,ze co si zase on zmysli,keby mam aspon svetlo na konci tunela,ze konecne nejako sa rozhodne,ale jednoducho mne nase sudnictvo berie nadeje. Tie ich zvasty o dobrej komunikacii,o dobre dietata atd,to si mozu dat za klobuk,kto nezazil,nepochopi. Ja uz potrebujem dietatu dat rezim,system,bez toho,aby som trpla,kedy pan dokonaly nabehne z minuty na minutu a narusi cely den bez toho,aby sa opytal,ci je zdrave,ci nemame my nieco alebo co i len aku ma naladu,vsak aj dieta nema naladu stale niekam ist ked si chodiaca dokonalost zmysli…proste je toho vela vela vela

deedol
23. okt 2024

ja ti rozumiem, mam v okoli podobny pripad. a musi byt striedavka, muz na tom trva? ide o to, ze nechce platit, ci je tam aj nejaky vztah? vie sa postarat? bude mat cas popri milenkach? (inak aby sa zas do mna niekto nepustil, mam aj kamosa, kde ta striedavka ako-tak funguje, bolo to narocne, ale nejako to zvladli, len teda musela byt velka ochota a velke ustupky z oboch stran, byvanie v rovnakej lokalite kvoli skole a pod. proste dospeli sa prisposobili co najviac tomu, aby dieta bolo co najviac ok.)

damian85
23. okt 2024

V prvom rade sa treba vnútorne zmieriť s faktom striedavky , potom bude všetko ľahšie. Ak človeka posadíš tam , kde sedieť nechce , nikdy sa nebude cítiť pohodlne. Ak dieťa cíti že sa obaja rodičia cítia nepohodlne , vzájomne sa osočujú a bojujú , to bude mať pre dieťa devastačné následky a nie forma starostlivosti. Teoretičky od stola , ktoré si striedavú nezažili , ti dajú tisíce dvesto dôvodov prečo nie. Tvrdiť ako by SS nikdy nedovolili , lebo dieťa by " zmentolilo ". Nuž nie ak by stáli proti mužovi ktorý záujem má a má ako také právne povedomie , mohli by sa aj na hlavu postaviť a striedavá starostlivosť by bola. Len musí človek dozrieť , aby pochopil , že striedavka nie je zlyhanie matky a trošku oprášiť teóriu , že striedavku chcú len matky ktoré sú egoistky. So všetkým - keď sa zmieriš ty , tak bude dobré aj pre dieťa. Keď má dieťa doma matku a otca v pohode , je úplne jedno či je niekde 2 dni a 2 dni alebo 5 dni a 2 dni alebo 11 dni a 3 dni. Všade kde ho majú radi , venujú sa mu a necíti vnútorný nepokoj - je mu dobre.

pieksamaki
23. okt 2024

V poriadku.....je to samozrejme medzi vami....ak není iné východisko.....vždy lepšie ako nekonat.

jaass
23. okt 2024

No len sa potvrdilo, že chudák dieťa, pozri ako reaguješ 🤦‍♀️ s nervami a že “hlúpe reči” no pokial nebude mat zázemie a budete si ho takto striedať tak bude z toho úplne mimo. Takze sa upokoj, modrý konik je pre každého a nečakaj, že ti tu ženy budú písať len čo, čo chceš počuť 🤦‍♀️

nikipepo
23. okt 2024

No tuto pytať radu, dokonale ženy všade čo im všetko na 100% vychadza a určite sa im nikdy nič podobne nemože stať. Ach. Snaď sa najde aj niekto kto poradi 👍

lucia147852
23. okt 2024

Máš pravnika? Prvorade by som vytiahla dobrého právnika na rodinné právo a neustupovala retardovi

autor
23. okt 2024

@jaass reagujem takto na teba iba,vsimla si si? Ja neviem,ci si citala moj prispevok,alebo len buchas pismenka do mobilu stoj co stoj. Ja nepochopim,ako moze niekto hodnotit ludi,ktorych proste nepozna a ako sa moze vyjadrovat,ked zjavne nezazil. Dieta si predstav ma zazemie,ja byvam v dome a on v byte. Dieta ma vsetko,ci pocit bezpecia,lasky,materialne veci. Ale pochop jednu vec,ja sa pytam na nieco,lebo nevidim vychodisko v zdlhavom sudeni. Ak si zastanca nestriedavky,povedz mi vyznam,ked je dieta zverene matke a kazdy druhy vikend je na 3 dni u otca a kazdy tyzden napr zo stredy na stvrtok,to nie je pendlovanie?pri SS maju mat obaja rodicia vsetko,ziadne balenie kufrov,ziadne natahovanie,kto co kupil a otec nevratil,ked mama nabalila. A ja to uplne chapem pri starsich detoch,moje je mladsie,takze sa pytam na prakticke rady. Ale miesto toho ma tu osocujes,ze moje dieta je chuda? Citala si po sebe? Hej,mas pravdu,modry konik je plny aj premudrelych,ktore musia byt v kazdej teme,ci k nej nieco maju alebo nemaju povedat. A najlepsie zhodnotit,ze niekto je chuda. No poviem ti,zatial je to len medzi nami,jedine,ze si uz zvyklo,ze nejdeme vsade spolu,ale bud s tatom alebo s maminou. A to,ze mne ten sud vnutorne unavuje a aj to,ze nikdy ma neupovedomi o planoch vopred,to je problem moj,pri dietati nedavam nic na javo a nabalim ho. Hodnot svoje slova,lebo za mna je chuda dieta,ktore je tyrane,nelubene,zanedbane a neviem co vsetko. A budem tak reagovat na kazdu,ktora sa osoci na moje dieta,lebo za svojou starostlivostou si budem stat,davam do toho vsetko a ak by som nedavala,podpisem prvy nezmysel a nech sa deje vola bozia,ale ja chcem vediet a zanalyzovat, co sa v tom ktorom pripade moze diat a stat a ako to ludia riesia. Dakujem za pochopenie

autor
23. okt 2024

@nikipepo vsak prave,proste cele zle. Tolko striedaviek a malo komentov k veci,miesto toho si pridu kopnut…

autor
23. okt 2024

@lucia147852 mam pravnika,to ano,ale tak vies,sudy si vlastne svety a kolizne tiez a proste sa len odrocuje,naznacuju mu,az si pyta SS neskor,nech sa nejako dohodneme atd,ale tazko no…