Pôžička osobe, ktorá zomrela.

10. apr 2020

Ahojte, mám taký problém. V októbri sme požičali známemu na auto peniaze. Zmluva bola urobená, podpísaná, prvá splátka od decembra. Dodnes neuhradil nič. Dnes som sa dozvedela, že zomrel v pondelok pán. Čo teraz? Viem, že "nemal" majetok, lebo všetko písali na deti, ešte aj auto. V zmluve nie je uvedené, že bola pôžička na auto.

deti95060810
10. apr 2020

je tu právnická poradňa na Mk.... popr. napíš na nick draik

mogaa
10. apr 2020

ak nič nemal smola...teoreticky sa to môže dať ako pohľadávka do dedičského konania, ale pokiaľ bol nemajetný, tak peniaze už neuvidíš....

bykaterina
10. apr 2020

aj dlhy budu deti dedit takze deti ti vycaluju

sasa1310
10. apr 2020

@bykaterina deti dlhy nemusia dediť. Stačí odmietnuť dedičstvo. A ak všetko za života napísal na nich, tak ver tomu, že odmietnu

bykaterina
10. apr 2020

@sasa1310 tak to je tiez pravda

patka06
10. apr 2020

podľa mňa ste o peniaze prišli, deti pravdepodobne odmietnu dedičstvo, keďže nemal majetok ..nič by nezískali, iba prípadné dlhy

andrbeata
10. apr 2020

1) Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.

(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu. "

Vychádzajúc z citovanej normy možno skonštatovať, že v prípade dedenia, by nemala nastať situácia, že dedič sa po dedení ocitne v horšom právnom postavení, než predtým, pretože zodpovednosť za poručiteľove dlhy je limitovaná cenou nadobudnutého dedičstva, resp. pri viacerých dedičoch pomerom toho, čo z dedičstva nadobudol k celému dedičstvu.

 Pre budúcnosť, auto bolo treba zabezpečiť, keďže to bola pôžička na auto. Existujú nato spôsoby. V tom prípade by Vám bolo zostalo auto, takto ani peniaze, ani auto.
Jediná možnosť zájsť za nimi, za pozostalými, dohodnúť sa, pred notárom, či pochybujem, že urobia.

krisbar
10. apr 2020

Ak nemal nic a deti to vedia tak dedicstvo odmietnu a pre vas to skoncilo.

jankapepe
10. apr 2020

@bykaterina dedič sa môže dedičstva vzdať 🙃

bykaterina
10. apr 2020

@jankapepe áno treba čítať celú diskusiu 😉

jankapepe
11. apr 2020

@bykaterina ja som diskusiu čítala. To ty si musíš uvedomiť že ak niekomu dávaš odborné rady,tak nemozes vypustiť,,radu,, a nepravdivé údaje.

bykaterina
11. apr 2020

@jankapepe áno zabudla som že môže clovek byť hovädo a neuzná dlh a ako správny chrapun odmietne dedičstvo. Chýba bola už že peniaze požičali.. hlavne keď vedia aké sú tam pomery ..ale asi po vojne je každý generál.

autor
11. apr 2020

Človek chcel pomôcť. Jemu bolo párkrát požičané, vrátil.

bykaterina
11. apr 2020

Chápem len keď takto špekulovali že všetko na deti mali pýtať od detí prachy ☹️ ale jasné tvoja situácia je aká je a už to nezmenis