Povinnosti ex po rozvode

4. dec 2024

Ahojte
Dievcata, chcela by som podat ziadost o rozvod.
Moj este terajsi manzel mi vykrikuje, ze po rozvode mi s detmi( 2 a 8r.) pomahat nebude, ze posle vyzivne, raz za dva tyzdne ich pride pozriet a skoncil.
Ako to je prosim s jeho povinnostami po rozvode? Vraj si to zistoval a nema ziadne. Vazne je to tak? Dakujem

dadka1997
4. dec 2024

Ano je to tak, ak nechce nemusi mat zaujem ich kontaktovat stretavat.. dolezite je výživné to si vybojuj

renesance80
4. dec 2024

https://www.judrsabik.sk/starostlivost-o-deti-p..., ale donutiť ho nedonutite, ak nechce , jedine čo naozaj musí sú peniaze

autor
4. dec 2024

@dadka1997 dakujem, ale je to hrozne,..peniaze a som skoncil :(

deti95060810
4. dec 2024

áno má pravdu...
môj ex nevidel syna 15r.

autor
4. dec 2024

@renesance80 dakujem, idem precitat, no pride mi to aj z ludskej stranky absurdne

ibajaanikiny
4. dec 2024

Tak to je peknyyyyy hajzel,ma samozrejme pravdu,ale tymto by u mna prerazil samotne moralne a aj citove dno. Hovado. Moj ex bol sice pekny dement,ale dieta miluje a aj ono jeho a podpisali sme striedavku a ako rodicia fungujeme na 150% a mala je s tym ok,je spokojna,ze ma oboch rodicov. Deti potrebuju oboch,ale taky idiot pozera len na seba a na pomstu. Nejako sa s tym budes musiet popasovat,ale titul otec si nezasluzi.

autor
4. dec 2024

@ibajaanikiny presne aj ja som mu povedala, ze je na ludskom dne . A pritom sa bude s detmi saliet, bozkat ich, ale po rozvode je zrazu 8km soferovania vela a nieto este chodenie po lekaroch a ked som zacala o striedavej (aby som zistila ako miluje svoje deti), tak zacal vykrikovat, ze s tym nebude nikdy suhlasit

renesance80
4. dec 2024

bohužial je to tak, môj sa mi zas vyhrážal že ak mu nebudem dávať dieťa dá ma na súd, našiel si krátko po rozvode inú a aj na dieťa zabudol, viac sa o nu zaujimala jeho frajerka ako on sam a tak je to podnes, roky rokúce, jedine čo posielal boli peniaze,ale akonáhle zistil ,že nejde na vysokú školu , utekal si dať rýchlo pozastaviť výživné

butterflyeffect
4. dec 2024

Ma pravo sa stretavat, povinnost platit vyzivne. Cize aj ked bude mat urcene dni kedy ma byt s detmi, je na nom ci si ich vezme alebo nie…
Je to fakt smutne ze niektory otec sa chce podielat viac a nemoze a iny ma moznost a nezaujima ho vlastne dieta…
Uvidis ked pride na sud, mozno zaujem aj ma, len sa ti vyhraza aby si sa bala ze budes na vsetko sama, ze ti tym len chce teraz ublizovat

nikaeli
4. dec 2024

A budeš rada, ak ti vôbec tie peniaze pošle.
Môj ex po 10 rokoch od rozvodu vyskakoval na súde na pojednávaní o zvýšenie výživného, že keďže zarábam viac ako on (on má na papieri minimálku), mám si všetko platiť sama. Za dcérou prestal chodiť v čase kovidu (lebo veď zákazy). Keď sa raz rozhodne, že nepríde, tak nepríde. Ako ho donútiš? je to jeho právo, nie povinnosť. Moja dcéra bude čoskoro dospelá, sama už oňho nemá záujem.....

kavasmliekom
4. dec 2024

Áno, je to tak. On ma povinnosť platiť výživné, ty máš povinnosť mu umožniť styk s deťmi v dohodnutom čase podľa rozsudku, ale on nie je povinný sa s nimi ani vtedy vidieť. Čiže on ma pravo, sa podieľať, ale nie povinnosť.

Akú pomoc si od neho predstavuješ?

mogaa
5. dec 2024

po rozvode má druhý partner voči deťom povinnosti ale aj práva....povinnosť je zasielať výživné, právo je stretávať sa s dieťaťom ako určí súd....ty dieťa musíš nachystať a ak príde musíš mu ho dať, ale ak nepríde tak smola...je to jeho právo nie povinnosť...a on si predsa deti každý druhý víkend asi brať bude, takže? akú inú pomoc očakávaš? ostatné je na ňom či chce pomáhať alebo nie...

dadka1997
5. dec 2024

Je to jeho rozhodnutie, ale oštri si to riadne, najlepsie sa poradit s pravnikom, aby k tebe neprisiel po 4 ci 5 rokoch ze ma zrazu záujem .. čiže poriadne to treba ošetriť.. a preco ti to vadí? Inač kludne mi napíš spravu

autor
5. dec 2024

Lebo mi to pride nefer, ze posle peniaze a tym jeho povinnosti skoncili, uz len z principu. Ja napr. pracujem v zdravotnictve, sialeny kolotoc pracovneho casu , zatial som este par mesiacov s mladsou na rodicovskom, potom to bude narocne vozit deti rano do skoly, skolky , u nas takto rano nie su ani otvorene a este k tomu cestujem, no, bude to pestre, do toho prrhliadky s detmi, choroby, ..ved viete ako s detmi 🤷‍♀️

ibrunova
5. dec 2024

Bojuj za striedavku 🙂 Ja si skôr myslím, že ti chce len teraz zle, aby ťa zneistil, ak reálne má deti rád, tak to by nedal tak, že by ich zrazu nekontaktoval. Ale všetko je možné, ja by som sa mu veru neprosila..

autor
5. dec 2024

@ibrunova raz sme uz boli od seba cca 8mes ked mala starsia tri roky a veru, este som mu pisala, aby ju prisiel pozriet, dosiel vysmiaty s cokoladou. Ano, deti ma rad, ale seba a svoj konfort este viac.

autor
5. dec 2024

@ibrunova striedavku by som popravde nechcela

oktober3
5. dec 2024

Strašne zle sa to číta.
Hlavne nechápem tie zákony.
Obaja ste dieťa splodili, tak obaja musíte robiť to isté.
Veď to aj ty môžeš povedať, že ich nechceš a budes len posielať peniaze 🤷 ( hypoteticky samozrejme)

Ale ide o princíp.
Keď nechce dieťa ani otec ani mama tak čo ?

Je blbé, že vlastne tieto rodičovské práva (, nie povinnosti) umožňujú mužom vzdať sa akejkoľvek zodpovednosti za starostlivosť, výchovu dieťaťa..

melanta
5. dec 2024

Úprimne autorka, toto nechceš počuť, ale akého otca si pre svoje deti vybrala, takého žiaľ majú. Už ste mali 8 mesačnú pauzu, keď malo staršie dieťa 3 roky, čiže už bol dôvod na rozchod. Napriek tomu si si s takýmto chlapom, ktorý má svoj kľud radšej ako všetko iné, urobila ešte ďalšie dieťa. Na toto je potrebné myslieť pred plánovaním detí. Že ak je chlap pohodlný, deti to nezmenia. Na druhej strane, ak sa nebude do ničoho starať a bude len platiť, lepšie ako otcovia, čo sa starajú a robia problémy.

ariesi
5. dec 2024

Takeho ex mam aj ja. Najprv on, potom jeho matka, tak kamarati a ked zvýši cas, tak pride aj za deťmi. A deti zatiaľ doma plačú, prečo majú otca, co o nich nemá záujem a sú na poslednom mieste. Ale keby si ho počula rozprávať, ako sú deti to najdolezitejsie a vsetko pre nich robí..... Grc. Nedonútiš k žiadnej pomoci, jediná povinnosť je platiť výživné.

letfenixa
5. dec 2024

@oktober3 ak dieťa nechce ani jeden rodič, tak ide do domova.

autor
5. dec 2024

@ariesi jemine, presne to sedi najprv on a potom jwho matka, toto je klinec po hlavicke