Potvrdenie otcovstva - zmena

nini_n
25. máj 2022

Ahojte potrebovala by som poradiť, s priateľom sme potvrdili otcovstvo pred narodenim dieťaťa a priezvisko je zapísané na potvrdení o otcovstve po ňom. Malý sa má narodiť 16.6 je možnosť požiadať ešte o zmenu aby mal priezvisko po mne? Musím to riešiť cez matriku alebo sa to dá vyriešiť v pôrodnici? Ďakujem

diamond007
25. máj 2022

@nini_n nie, podľa mňa keď nepredložis papier o dohode k zmene mena tak dostane opäť automaticky v nemocnici po tebe.

es2021
25. máj 2022

@nini_n tiez myslim ze pokial nedas papier bude po tebe

deginko
25. máj 2022

Presne tak,ten papier nepredložis v pôrodnici...a dostane meno po tebe

alenah31
25. máj 2022

@nini_n ak nepredlozis dohodu o priezvisku v nemocnici - po narodeni ma dieta automaticky tvoje priezvisko. Problem bude pokial je tato dohoda na jednom potvrdeni spolu s prehlasenim o priznanom otcovstve. Tym, ze to neodovzdas - nezapisu otca do RL dietata. Ak ho predlozis - dietatu v RL zapisu priezvisko z dohody - cize po otcovi. Na zmenu priezviska potom potrebujes bud suhlas otca alebo rozsudok sudu.

whatever1
25. máj 2022

@nini_n Choď na matriku a spýtaj sa či sa to dá zmeniť a či môžeš dať meno ake chceš po pôrode.
@alenah31 keď sa žena po pôrode rozhodne dat ine krsne meno ako bolo spisane na matrike, tiež sa automaticky ruší otcovstvo? Stáva sa že si ľudia rozmyslia meno v poslednej chvíli🤔ale žeby z toho nastavali komplikácie o tom neviem. Si si istá že to tak je?

alenah31
26. máj 2022

@whatever1 nie neruší to otcovstvo - to ani nikde nepíšem. Ja som mala prehlásenie otcovstva aj oznámenie o súhlasné vyhlásenie o priezvisku na jednom tlačive, ktoré sme spisovali na matrike. Ak to v pôrodnici odovzdám - automaticky ide do RL otec dieťaťa, ale aj priezvisko, ktoré je na tlačive uvedené. Nedalo sa predložiť tlačivo s prehlásením otcovstva a povedať, že ale priezvisko dajte moje moje - rozmyslela som si to. Oni dajú jej - ak s tým bude súhlasiť aj otec inak sa budú držať údajov uvedených v tlačive z matriky, ktoré je súhlasne podpísané oboma rodičmi. Nebavíme sa tu o krstnom mene - s tým otec fakt súhlasiť nemusí, ja som meno menila 3x🙂