Potrebujem dobrého právnika - pracovné právo, dane

15. mar 2024

dobry den,
chcela by som sa spytat, neviete niekto poradit dobreho pravnika, co sa tyka praconeho prava /dani a pod? s presahom aj do zahranicia? potrebujem poradit, ako spravit firmu,aby bola pravne v poriadku. aj vypracovat nejaky navrh zmluvy a pod.
za radu kludne aj zaplatim. dakujem

iriska13
15. mar 2024

Ficek BA

autor
15. mar 2024

@iriska13 nechcem aby moja otázka bola publikovaná online. Chcem si s právnikom zavolať a pod

melanta
15. mar 2024

A čo konkrétne potrebuješ? Ja mám s.r.o., minulý rok som nemala jediný biznis zo Slovenska. Nikdy som k tomu nepotrebovala špeci právnika.

melanta
15. mar 2024

@iriska13 to, že je online poradňa Ficek mediálne veľmi známa neznamená, že je to najlepšia voľba aj na využitie reálnych platených služieb.

lakebabe
15. mar 2024

Mne zakladal minulý rok srocku tento JUDr. Ivan Gbúr
odborný zamestnanec advokátskej kancelárie

+421 905 63 63 63
info@zmenysro.sk
Oni majú aj stránku najlacnejsiezakladaniesro.sk poradila mi ho ekonómka , mala s nim velmi dobre skúsenosti aj z iných firiem nam veľmi dobre poradil aj všetko poriesil

iriska13
15. mar 2024

...tu vobec nejde o to...manžel využil pomoc od menovaneho, bol tam aj osobne a bol nadmieru spokojný...😉
@melanta

deti95060810
15. mar 2024

napíš mi Ip ...

autor
15. mar 2024

@melanta tak ja neviem. Ja chcem spolupracovať so zahraničnou firmou preto. Neviem ako zdaňovanie a pod.

autor
15. mar 2024

@deti95060810 si právnická ?

espeo
15. mar 2024

Aká je to krajina? Co budeš robiť? Budeš to poskytovať zo Slovenska? Budes chodit do zahranicia? Budes poskytovat sluzby z jedneho miesta, alebo budes chodit po klientoch? Kto budú zákazníci? Platitelia DPH alebo retail? Musíš pozrieť danovy zákon krajiny, kde budeš podnikať....

autor
16. mar 2024

@espeo je to krajina mimo eu. Oni mi spravia web stránku, budem akoby na slovensku cez tú web stránku ponúkať ich služby tu. A teda klient sa sám bude mne ozývať na moje číslo a ja klientovi objasním o čom je to a klient sa nahlási že chce ísť a ide do tej krajiny na ten daný plastický zákrok. Za každého klienta bude nejaká provízia. Nechodím po klientoch. Som doma. Klient ma kontaktuje sám. Ja podám iba informácie. Niečo ako agent pre tú zahraničnú firmu potrebujú niekoho kto hovorí slovenský. Firmu si ale nechcem na toto zakladať. Budem pravdepodobne vyplácaná na Tom zahraničnom účte v ich krajine.

autor
16. mar 2024

@espeo klient je bežný človek individum bez DPH bez ničoho. Je to pacient vlastne

melanta
16. mar 2024

Firmu si ale nechcem na toto zakladať.
Musíš si založiť buď živnosť alebo s.r.o. Nemyslím, že ťa zamestnajú ako zamestnanca. Čiže budeš podnikať. Takže živnosť alebo s.r.o.

Ja chcem spolupracovať so zahraničnou firmou preto. Neviem ako zdaňovanie a pod.
Nájdi si účtovníčku, ktorá vie účtovať živnostníkov aj firmy pri zmluvných vzťahoch so zahraničím. Ona ti vysvetlí rozdiel medzi živnosťou a s.r.o., vysvetlí ti dane, odvody, dph, koľko ťa ona bude stáť (či mesačný paušál alebo podľa počtu dokladov), atď. Ja obchodujem iba so zahraničím, ale dane ani nič neriešim. Na to sú účtovníčky.

autor
16. mar 2024

@melanta musím platiť DPH ?

autor
16. mar 2024

@melanta zamestnanec nebudem....živnosť potrebujem na to ?a zdaňovať budem kde ?
Sro nechcem

autor
16. mar 2024

@melanta áno zmluvné vzťahy so zahraničím..sú tam nejaké zákulisné veci ktoré treba vedieť ?nejaké veci kde sa dá nachytať a pod ?

autor
16. mar 2024

DPH už viem..musí byť obrat nad 49 tisíc to sa má asi týkať nebude.

melanta
16. mar 2024

DPH pri zahraničí fungovaní inak. Tá hranica 49000 platí pri slovenských príjmoch. Pri zahraničí majú vplyv na to, či budeš alebo nebudeš platca DPH aj iné faktory. Ako píšem, nájdi si účtovníčku, ktorá je dostatočne skúsená a vie účtovať aj toto. Ona ti všetko vysvetlí. Zdaňovať budeš na Slovensku.

Áno, ak nebudeš zamestnanec a nechceš s.r.o. tak potrebuješ živnosť. Veď ako inak chceš podpísať s nimi zmluvu a riešiť faktúry, účtovanie? Musíš mať nejaký status. Ak nie zamestnanec, tak podnikateľ. Tu je ešte otázka o akú činnosť ide, či je to voľná živnosť alebo viazaná. Tu nájdeš zoznam voľných živností:
https://www.minv.sk/?volne-zivnosti-1

A či sú nejaké zákulisné veci, na čom sa vieš nachytať? Neviem o žiadnych. Osloví ma klient zo zahraničia, uzatvoríme zmluvu, ktorú mi urobil advokát, po zrealizovaní mi klient zaplatí (mám slovenský účet, nie je dôvod mať zahraničný). Všetko ostatné mi rieši účtovníčka. Ale je pravda, že pri všetkej úcte, ak sa toto potrebuješ pýtať na sieti ako mk, tak to budeš mať ťažké. O to viac odporúčam riešiť všetko naozaj s dobrou účtovníčkou. A na zmluvu si nájsť advokáta.

espeo
16. mar 2024

Aká je to krajina? Ma s nou slovensko zmluvu o zamedzení dvojitého zdanenia? Ako im budeš ty platiť za zriadenie webu? Videla si návrh zmluvy?
Ak budeš podnikať ako fyzická osoba, niekedy stačí len evidencia, nemusí byť účtovníctvo. S.r.o. už ucto mat musí. Nájdi sú človeka, co bude vedieť posúdiť zmluvu. To, ako sa príjem zdanis, ma vplyv krajina, ktorá je zdrojom tvojho príjmu, t.z. krajina, ktorá ťa bude vyplácať a potom zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia...

autor
16. mar 2024

@espeo nie..oni robia úplne všetko. Tá firma mi správu web stránku.urobia reklamu na sk. Ja len komunikujem s klientom.ak klient súhlasí tak podpisuje zmluvu s firmou v zahraniči nie so mnou vypláca im. Všetko riešia ťa firma v zahraničí. Nie ja. Ja absolútne nič neriešim. Nepodpisujem. Nemám peniaze. A za klienta mám iba províziu ..dvojité zdanenie nechápem

autor
16. mar 2024

@espeo čiže ťa druhá krajina má vplyv na moje zdaňovanie ?

autor
16. mar 2024

@melanta ale ide o to že ja nič nepredavam. Ani neriešim. Mne nikto platiť nič nebude. Zmluva je iba medzi mnou a tou zahraničnou firmou že mám komunikovať s klientom. Za predaj mám iba províziu nie výplatu

melanta
16. mar 2024

Akože ti nikto nebude nič platiť? A provízia je čo? To je príjem predsa. A na základe čoho? Na základe toho, že s danou firmou budeš mať uzatvorenú zmluvu. A akože nič neriešiš? Budeš niečo robiť, províziu nedostaneš len tak za nič. Takže platí všetko, čo bolo spomenuté vyššie. Čiže podľa predmetu činnosti si musíš založiť konkrétnu živnosť alebo bez živnosti na DIČ. To ale záleží od predmetu tvojej činnosti. Predmet činnosti nepíšeš.

espeo
16. mar 2024

Aj provízia je predsa príjem. Bez toho, aká je to krajina, ťažko radiť. Ak zdanis 100 % v SR, veľké riziko tam nevidím. Pozor, aby ti ten nezrazili daň pri zdroji. T.z., ze ti poslu menej o dan... To nájdeš v zmluve s nimi. Viac v riziku je ten, kto ti bude platiť. Ale tak snáď to majú poriesene. Toto medzinárodné zdaňovanie môže byť komplikovane... ale v tom ti poradí jedine danovy poradca z krajiny, ktorá ti bude vyplácať príjem....

autor
17. mar 2024

@melanta konzultačné poradenstvo alebo provizny predaj..sprostredkovanie

melanta
17. mar 2024

Sprostredkovanie a konzultácie v čom? Na niektoré segmenty sprostredkovania potrebuješ spĺňať z pohľadu podnikania zákonné požiadavky.

autor
18. mar 2024

@melanta hmm ako to mám vedieť ? Ja vôbec toto neviem. Môžem napísať správu ?

autor
18. mar 2024

@melanta vyznas sa v tom asi si od fachu

melanta
18. mar 2024

AKo to máš vedieť? Preboha, ideš niečo robiť a nevieš čo? Ty nevieš, čo budeš pre tú zahraničnú firmu robiť? Čo pre nich budeš sprostredkovávať? A ako budeš robiť konzultančé poradenstvo, ak nevieš, v čom? Veď na to musíš byť odborník, odborník na danú konkrétnu problematiku. Áno, môžeš napísať správu. Ale píšeš anonymne, tak kľudne píšme aj tu. Možno to v budúcnosti pomôže niekomu.