Neviem ci tu je podobna tema-nestiham,resp.nemam cas to sledovat,len potrebujem pre jednu kocku zistit-nahradne vyzivne ,ked si otec neplni to co ma-mozes ziadat uz po 3 mesiacoch?Pravdepodobne nejaky cas trva pokym to schvalia-tie co s tym maju skusenosti o aku dobu sa jedna a este jedna otazocka to nahradne vyzivne sa poskytuje v plnej vyske ako ma urcene otec?napr tato kocka to ma vo vyske 150 a 150 € na dve deti
@sissy27 dakujem tam sa ale spomina vyska do nejakych 100 € nevies nahodou ako sa potom riesi rozdiel medzi tym co je urcene otcovi a co poskytuje UPSVaR?
@miruska320 no podľa mňa je to limitované tou hornou hranicou 1,2násobok živ. minima, viac nedostane, to by potom bolo velice jednoduché nechať si odklepnúť 500€ výživné a nech to platí štát 😅 prioritne si to má vymáhať od otca detí, nie od štátu... a netreba zabúdať na to, že to náhradné výživné bude raz musieť aj niekto vrátiť...
@sissy27 no ved hej nech sa radsej popyta priamo na urade,ale ja teraz celkom nezainteresovane-nemal by to vratit otec?ved to hadam nebudu pytat od matky ked vlastne ona v ramci svojich moznosti ich vyzivuje a otec si neplbi to co ma-jasneze keby otec doplatil tak to vrati to rozumiem,ale az sa nebude mat k cinu hadam to budu ziadat od neho,ci?
@miruska320 no ak on jej niečo vyplatí - nemusí to byť výživné v plnej výške, tak ona to musí vrátiť, lebo vlastne dostala výživné 2x... iba žeby si otecko až tak vstúpil do svedomia, že vyplatí aj štát aj ju...
@sissy27 takze este raz,az otec ma povinnost dokopy platit 300 € a neplati,nieze by nemal pretoze plat ma bozsky akurat nestiha dotovat svoju narocnu priatelku 😅 ,a matka poziada o nahradne vyzivne a dostane na dve deti 200 € a nasledne jej manzel posle aspon 100-vku ona musi vratit 200 statu aj ked otec nedal to co mal?No toto je chore az je to tak 😠 nas stat nadrzuje otcom?a matka s detmi ench sa stara ako vie? 🙄 🤐
@miruska320 ešte raz si prečítaj postup v tom linku... NAJPRV to musí riešiť cez exekútora, ak sa tomu za 3 mesiace nepodarí nič vymôcť, tak až POTOM príde na rad náhradné výživné... a keď ako píšeš on má slušný príjem a má asi aj nejaký majetok, tak to porieši exekútor a na náhradné výživné pravdepodobne ani nepríde...
ale ak náhodou by dostala 200€ od štátu ako náhradné a potom by jej otec vyplatil 100€, tak vracia samozrejme len 100€ a nie 200€... skrátka čiastku, ktorá bola duplicitne vyplatená ako štátom tak aj otcom... ono to nie je o tom, že by štát nadržoval neplatiacim rodičom, ale ako akási ochrana voči špekulantom, ktorých je na SK viac ako dosť... štát nesupluje rodiča-neplatiča, ale v podstate len požičiava...
@sissy27 rozumiem dakujem ti pekne za tvoju odpoved
@miruska320 http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-rodina/hmo...
najprv to treba riešiť cez exekútora... tam nie je žiadna lehota, kedy môže ísť za exekútorom, mne bol ochotný vymáhať hneď prvé nezaplatené výživné po dvoch týždňoch...