Dobrý večer, prosím Vás potrebujem radu....som plnoletá,podala som najskôr predbežné opatrenie ohľadom určenia výživného na plnoletú osobu , pred.opatrenie bolo vydané vo februári(mal platiť 150 Eur ), odporca sa odvolal a začal platiť ( posiela 100 Eur) až keď rozhodol právoplatne odvolací súd - rozsudok bol právoplatný v máji. Ten rozhodol o platbe 100 Eur( nepise sa v rozsudku od kedy má platiť výživné )Odporca platí od mája výšku 100 Eur. Otázka 1: mám nárok na výživné aj hneď po vydaní pred. opatrenia? ( a nie až od rozhodnutia odvolacieho súdu ). Otázka 2 : Nemal mi odporca od vydania pred. opatrenia platiť výšku výživného v sume 150 Eur ? Za obdobie od februára do mája mi neuhradil nič.
Potom prebehlo samotné pojednávanie ohľadom návrhu na platenie výživného. Rozhodlo sa - výška výživného na 160 Eur. Odporca sa opäť odvolal. Otázka 3: Musí byť toto rozhodnutie právoplatné aby som podala trestné oznámenie ? Ak ano, takto budem musieť čakať až kým rozhodne odvolací súd a nemusí mi odporca nič platiť ? Bola som na policii, tam mi povedali, že nemôžem podať trestné oznámenie.
Veľmi pekne ďakujem, j.
1. Áno
2. Áno
3. Nie. Do rozhodnutia vo veci samej platí predbežné opatrenie, ak medzitým nezaniklo resp. nebolo zrušené.
jakubka skús toto - http://www.hurtaj.sk/bezplatna-advokatska-porad... myslím, že by pomohli aspoň ťa nasmerujú ak nič viac je to právne bezplatné poradenstvo aj pre rodinu v hmotnej núdzi a t d...